Handelslblatt: Το υψηλό το πλεόνασμα της Ελλάδας οφείλεται στους... απλήρωτους λογαριασμούς του Δημοσίου - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Handelslblatt: Το υψηλό το πλεόνασμα της Ελλάδας οφείλεται στους... απλήρωτους λογαριασμούς του Δημοσίου

  • «Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μπορεί να είναι υπερήφανος για το πλεόνασμα, αλλά κάθεται σε βουνό από απλήρωτους λογαριασμούς. Προμηθευτές και πάροχοι υπηρεσιών περιμένουν ...εδώ και χρόνια να εξοφληθούν. Οι ανοιχτοί λογαριασμοί άγγιζαν τα 4,55 δισ. ευρώ τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου και 5,05 δισ. ευρώ τέλος Φεβρουαρίου συν τον ΦΠΑ ύψους 1 δισ. ευρώ»


Η γερμανική εφημερίδα Handelslblatt δεν  δικαιολογεί την ευφορία του... Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου για το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, 3,9% το 2016 καθώς η χώρα έχει υποχρεώσεις πολλών δισ ευρώ.
«Οι διαφωνίες για το πρωτογενές πλεόνασμα ανάμεσα στη Γερμανία και το ΔΝΤ είναι υπό συζήτηση αυτό το Σαββατοκύριακο στη Ουάσιγκτον (22-23 Απριλίου 2017) και για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο τα καλά στατιστικά στοιχεία είναι θεϊκό δώρο.
Δείχνουν ότι η Αθήνα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Αλλά αυτό που εκ πρώτης όψεως φαίνεται ως τεράστια επιτυχία και γιορτάζεται ως τέτοια από την κυβέρνηση, είναι μόνο ένα κομμάτι μιας μέτριας γενικής εικόνας των δημόσιων οικονομικών.
Εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ επισημαίνουν ότι το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 προέκυψε κυρίως από μέτρα λιτότητας και όχι από δομικές μεταρρυθμίσεις», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: Στην πραγματικότητα η χώρα βρίσκεται μακριά από έναν βιώσιμο προϋπολογισμό» παρατηρεί ο σχολιαστής και συνεχίζει:
«Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μπορεί να είναι υπερήφανος για το πλεόνασμα, αλλά κάθεται σε βουνό από απλήρωτους λογαριασμούς.
Προμηθευτές και πάροχοι υπηρεσιών περιμένουν εδώ και χρόνια να εξοφληθούν. Οι ανοιχτοί λογαριασμοί άγγιζαν τα 4,55 δισ. ευρώ τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου και 5,05 δισ. ευρώ τέλος Φεβρουαρίου συν τον ΦΠΑ ύψους 1 δισ. ευρώ», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Bookmark and Share