Μνημόνιο 4: Μεταφρασμένο απ' τ' αγγλικά στο... παρά 5'! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Μνημόνιο 4: Μεταφρασμένο απ' τ' αγγλικά στο... παρά 5'!


  • Σχεδόν έξι ημέρες πριν την νομοθέτηση διατάξεων που υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας έως το 2021, βάζουν στη λίστα εκποίησης τον παραγωγικό πλούτο της Ελλάδας και καταργούν το δικαίωμα της επόμενης κυβέρνησης να καταθέσει δικό της προϋπολογισμό κανείς δεν γνωρίζει την νέα συμφωνία με λεπτομέρειες. Ούτε καν οι 153 βουλευτές που θα την ψηφίσουν..!


Έπειτα από επτά χρόνια σκληρής επιτροπείας, κυβέρνηση, υπουργοί και βουλευτές εξακολουθούν να... λειτουργούν στην μεθόριο του Συντάγματος παραδίδοντας τις βασικές υποχρεώσεις της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας στους εκπροσώπους των δανειστών.

Οι πρώτοι παραλαμβάνουν στις Βρυξέλλες ή στο Χίλτον γραπτές οδηγίες για την διακυβέρνηση της χώρας μεταφέροντας στο εσωτερικό της χώρας την εικόνα δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης και οι δεύτεροι ψηφίζουν είτε με πόνο καρδιάς είτε για την σωτηρία της πατρίδας ενώ στην πραγματικότητα δεν ξέρουν τι νομοθετούν...

Σχεδόν έξι ημέρες πριν την νομοθέτηση διατάξεων που υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας έως το 2021, βάζουν στη λίστα εκποίησης τον παραγωγικό πλούτο της Ελλάδας και καταργούν το δικαίωμα της επόμενης κυβέρνησης να καταθέσει δικό της προϋπολογισμό κανείς δεν γνωρίζει την νέα συμφωνία με λεπτομέρειες.

Ούτε καν οι 153 βουλευτές που θα την ψηφίσουν...

Βέβαια, η συγκεκριμένη εξέλιξη δημιουργεί τον αναγκαίο χώρο για φιλοκυβερνητική προπαγάνδα ή για ανάπτυξη στην δημόσια συζήτηση μόνο των "βολικών" σημείων μιας συμφωνίας. Κάτι άλλωστε που παρακολουθούμε τις τελευταίες εβδομάδες με τα περίφημα αντίμετρα μέσω των οποίων επιχειρείται η απόκρυψη των μειώσεων στις συντάξεις, στο αφορολόγητο, η αύξηση εισφορών, η ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας και άλλων πολλών που θα ανακαλυφθούν ενδεχομένως και μετά την ψήφισή τους.

Ωστόσο, η στέρηση της δυνατότητας ουσιαστικού διαλόγου και διαβούλευσης συμφωνιών που δεσμεύουν το παρόν και το μέλλον των πολιτών είναι επικίνδυνη και αντιδημοκρατική.

Ακόμα και αν η παρούσα ηγεσία κυβέρνησης και Βουλής ισχυριστεί πως το νέο μνημόνιο θα συζητηθεί με σχετική "άνεση χρόνου" (προγραμματίζονται 4ημερες συνεδριάσεις) σε σχέση με τα προηγούμενα (το 3ο μνημόνιο συζητήθηκε εντός 24ωρου. Το 1ο και 2ο με κατεπείγουσα διαδικασία) αυτό δεν σημαίνει πως λίγες ημέρες αρκούν για την ανάπτυξη κρίσιμων θεμάτων όπως τα 140 προαπαιτούμενα που περιλαμβάνει η λίστα του ESM που διέρρευσε αντί να εμφανίσει έγκαιρα και επίσημα το υπουργείο Οικονομικών.

Υπό αυτά τα δεδομένα το πιθανότερο σενάριο προβλέπει πως την ερχόμενη Δευτέρα το μεσημέρι όταν και θα ξεκινήσει η συζήτηση της συμφωνίας στις κοινοβουλευτικές επιτροπές οι εισηγητές των κομμάτων θα εμφανιστούν με έτοιμες γραπτές ομιλίες που θα αφορούν ελάχιστα αποσπάσματα του μνημονίου ή μόνο τα "βολικά" - κατά περίπτωση - σημεία του.

Η συγκεκριμένη πρακτική άλλωστε εξυπηρετεί κυρίως την πλειοψηφία - που εισηγείται τα μέτρα - να διαμορφώσει την δίκη της "γραμμή", τουλάχιστον έως το βράδυ της ψηφοφορίας.


του κ.Χρ.Μπόκα
Bookmark and Share