Νέο «μπλόκο» στην έκδοση των 8 Τούρκων από το Συμβούλιο Εφετών - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Νέο «μπλόκο» στην έκδοση των 8 Τούρκων από το Συμβούλιο Εφετών

  • Το δικαστήριο δέχθηκε την εισαγγελική εισήγηση, η οποία αναφέρθηκε στην απόφαση του Αρείου Πάγου τον Ιανουάριο.

Νέο «όχι» στις τουρκικές αρχές είπε το Συμβούλιο Εφετών, αποφασίζοντας να μην εκδοθούν οι τρεις εκ των οκτώ αξιωματικών, που έφυγαν με ελικόπτερο από... τη χώρα τους λίγο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το περασμένο καλοκαίρι.

Το δικαστήριο δέχθηκε την εισαγγελική εισήγηση, η οποία αναφέρθηκε στην απόφαση του Αρείου Πάγου τον Ιανουάριο, με την οποία δεν έγινε δεκτό το αίτημα της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελική λειτουργός υποστήριξε πως "για τα ίδια περιστατικά έχει υποβληθεί προηγούμενο αίτημα, επί του οποίου εκδόθηκαν οι αποφάσεις του Εφετείου, που επικυρώθηκαν από τον Αρειο Πάγο. Πρόκειται για τις ίδιες ακριβώς αξιόποινες πράξεις όπως στο προηγούμενο, ενώ έχει προστεθεί η πρόκληση ζημίας σε δημόσια περιουσία που εκτιμώ ότι αναφέρεται στα ίδια πραγματικά περιστατικά".

Οπως εξήγησε, στις αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου αναφέρεται πως σε περίπτωση έκδοσης θα επιδεινωθεί η θέση τους. "Υπάρχει ενδεχόμενο να συλληφθούν και να δικαστούν από δικαστήρια, χωρίς τα εχέγγυα μιας δίκαιης δίκης. Ενδέχεται να υποβληθούν σε βασανιστήρια και να δεχθούν απάνθρωπη συμπεριφορά, ύστερα δε και τις διακηρύξεις για επαναφορά της θανατικής ποινής" κατέληξε η εισαγγελέας επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να απορριφθεί η αίτηση έκδοσής τους.

Νωρίτερα, οι τρεις Τούρκοι αξιωματικοί υποστήριξαν πως στη χώρα τους τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο μετά το δημοψήφισμα. Ανέφεραν ότι δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στην Τουρκία, καθώς φοβούνται ότι θα υποστούν βασανιστήρια.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, παρατάθηκε για ένα τρίμηνο η διοικητική κράτησή και των οκτώ αξιωματικών στο πλαίσιο της διαδικασίας του ασύλου.
Bookmark and Share