Ευθεία στήριξη από τον Αμερικανό πρέσβη στον Αλέξη Τσίπρα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Ευθεία στήριξη από τον Αμερικανό πρέσβη στον Αλέξη Τσίπρα


  • «Ο πρωθυπουργός Τσίπρας έχει πλέον μια ευκαιρία να διαμορφώσει ένα νέο αφήγημα […] Υποθέτοντας ότι η διαδικασία θα προχωρήσει και η επόμενη εκταμίευση πραγματοποιηθεί, η Ελλάδα θα πλεύσει σε ήρεμα νερά για περίπου δύο χρόνια» δηλώνει ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Σε συνέντευξή του στο...  Βήμα της Κυριακής, ο κ. Πάιατ σημειώνει: «Το συμφέρον των ΗΠΑ είναι να δουν μια Ελλάδα, σύμμαχο χώρα στο ΝΑΤΟ και μέλος της ευρωζώνης να βγαίνει από τον επταετή κύκλο οικονμικής κρίσης και να πορεύεται σε έναν δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης». Από την οπτική αυτή, όπως παρατηρεί, οι ΗΠΑ είναι πολύ ικανοποιημένες «από την είδηση για τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς». «Είμαι αισιόδοξος ότι τώρα θα δούμε ταχεία πρόοδο προς το Eurogroup της 22ας Μαϊου που θα εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης» υπογραμμίζει ο Αμερικανός πρέσβης.
Παράλληλα, όπως αναφέρει, θα μεταβεί τον Ιούνιο, ο ίδιος μαζί με τον υπουργό Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, στις ΗΠΑ για «να περιγράψω τις ευκαιρίες που βλέπω για διευρυμένες εμπορικές σχέσεις και επενδύσεις».
Σε σχέση με την Τουρκία, ο κ Πάιατ σημειώνει: «Έχω εντυπωσιαστεί από τις συζητήσεις μου με υψηλόβαθμους Έλληνες αξιωματούχους μετά το τουρκικό δημοψήφισμα, για την έμφαση που δίνουν στο να παραμείνει η Τουρκία αγκυροβολημένη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς». «Τα αμερικανικά και ελληνικά συμφέροντα συγκλίνουν στο ζήτημα αυτό» υπογραμμίζει, συμπληρώνοντας «Θέλουμε μια Τουρκία δημοκρατική, που θα σέβεται τα ευρωπαϊκά κριτήρια διακυβέρνησης και θα είναι σταθερή. Ενθαρρύνουμε να παραμείνουν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας Αθήνας-Άγκυρας».
Αναφορικά με τη βάση της Σούδας, ο Αμερικανός πρέσβης δηλώνει: «Κατά την πρόσφατη επιτυχημένη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον ο κ Καμμένος μίλησε δημόσια για την πρόθεση της κυβέρνησης να επεκτείνει για περισσότερα από ένα έτη τις δραστηριότητές μας στη Σούδα. Θα το καλωσορίζαμε αυτό». Επίσης, τονίζει «Ενδιαφερόμαστε η Ελλάδα να μπορεί να συντηρήσει αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις διότι είναι και προς το δικό μας συμφέρον».
Για τις σχέσεις ΗΠΑ – ΕΕ μετά την εκλογή του προέδρου Τραμπ, λέει μεταξύ άλλων, ότι «η οικονομική και εμπορική σχέση ΗΠΑ-ΕΕ είναι η σημαντικότερη στον κόσμο και είμαι πεπεισμένος ότι θα βρεθούν λύσεις. Στο στρατηγικό επίπεδο , το απλό γεγονός είναι ότι η Ευρώπη είναι το πρώτο μέρος στο οποίο προσφεύγουν οι ΗΠΑ σε περιόδους κρίσης ή προβλημάτων. Δεν βλέπω να αλλάζει αυτό. Πιστεύω ότι η διατλαντική σχέση πατάει σε στέρεο έδαφος».
Bookmark and Share