Στον Λευκό Οίκο -με απειλές- ο εξοργισμένος Ερντογάν - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017

Στον Λευκό Οίκο -με απειλές- ο εξοργισμένος Ερντογάν

  • Με μεγάλη καθυστέρηση που προκάλεσε αμηχανία και ανησυχία στην Τουρκία και με μία λακωνική γραπτή δήλωση, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε χθες αργά το απόγευμα την συνάντηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, στις 16 Μαΐου.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τούρκος πρόεδρος θα φτάσεις στις ΗΠΑ στις.. 15 Μαΐου και θα αναχωρήσει στις 17. Στη λιτή δήλωση του κ. Σπάισερ αναφέρονται τα εξής:

«Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα καλωσορίσει τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν πως θα ενδυναμώσουν περαιτέρω τη διμερή μας σχέση και θα εμβαθύνουν την συνεργασία μας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές της».

Η συνάντηση θα γίνει σε μία περίοδο που οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ερντογάν υπονόησε χθες με δήλωσή του ότι θα υπάρξει πρόβλημα εάν δεν αλλάξει η απόφαση του Προέδρου Τραμπ για στρατιωτική ενίσχυση των μαχητών του YPG (Κούρδοι της Συρίας” τους οποίους θεωρεί “θανάσιμους εχθρούς” του και “τρομοκράτες”.

AdTech Ad
Ο πρόεδρος της Τουρκίας ζητά ανταλλάγματα για να “χωνέψει” τη σχέση συμμαχίας των ΗΠΑ με τους Κούρδους της Συρίας, που αφορούν τον Ιμάμη Γκιουλέν και δύο φίλους του Ερντογάν οι οποίο βρίσκονται φυλακισμένοι στη Νέα Υόρκη.

Οι Αμερικανοί αναμένουν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας θα καταγγείλει την απόφαση Τραμπ όταν φτάσει στην Ουάσιγκτον και πιστεύουν ότι θα είναι ερειστικός. “Ή θα τα βρούμε ή θα τα σπάσουμε” είναι το μήνυμα που μεταδίδουν και οι δύο πλευρές.

Στο μεταξύ, μια τουρκική αντιπροσωπεία έλαβε μέρος σε συνομιλίες την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον και στο πλαίσιο των συζητήσεων προέτρεψε τους αξιωματούχους των ΗΠΑ να εκδώσουν τον Ιμάμη Γκιουλέν στην Τουρκία. Τον κατηγόρησαν ότι είναι επικεφαλής της “τρομοκρατικής οργάνωσης” Fetuallah Terrorist Organization (FETO).

Μετά τη συνάντηση, οι πλευρές αποφάσισαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις που επικεντρώθηκαν στη διαδικασία της έκδοσης.
Bookmark and Share