«Σεισμό» στις αγορές φέρνει ο Τραμπ, παρελθόν τα ρεκόρ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

«Σεισμό» στις αγορές φέρνει ο Τραμπ, παρελθόν τα ρεκόρ

  • Ιδιαίτερα «ευαίσθητες» στις κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ αποδεικνύονται οι αγορές παγκοσμίως, οι οποίες παρά τον ενθουσιασμό με τον οποίο υποδέχτηκαν αρχικά την εκλογή του και τα διαδοχικά ρεκόρ, πλέον αποτυπώνουν με τον πιο αξιόπιστο τρόπο τις ανησυχίες που αναδύονται σχετικά με την ικανότητα του να εφαρμόσει την αντζέντα του ή ακόμα και να εγγυηθεί την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Οι αμερικανικοί δείκτες δέχτηκαν την...Τετάρτη σοβαρό πλήγμα, με τον «δείκτης φόβου» VΙΧ στη Wall Street να ξεπερνά τις 14 μονάδες, ενώ ο χρυσός κατέγραψε σημαντικά κέρδη.

Η Wall Street κατέγραψε τη χειρότερη συνεδρίαση της εδώ και οκτώ μήνες, με όλους του δείκτες να καταγράφουν απώλειες άνω του 1,7%. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 372 μονάδες ή 1,78% ολοκληρώνοντας στις 20.606 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε απώλειες 2,57% ή 158 μονάδων και ολοκλήρωσε στις 6.011 μονάδες. O S&P 500 έχασε 1,82% ή 2.357 μονάδες και έκλεισε στις 2.357 μονάδες.

Το συμβόλαιο χρυσού παραδόσεως Ιουνίου κέρδισε 22,30 δολάρια ή 1,8% και ολοκληρώνεται στα 1.258,70 δολάρια ανά ουγγιά, με το πολύτιμο μέταλλο να επωφελείται από την αβεβαιότητα στις αγορές, καθώς αποτελεί ένα παραδοσιακό ασφαλές «καταφύγιο» των επενδυτών.

Η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται να περνά από κρίση σε κρίση το τελευταίο διάστημα. Ενώ μαινόταν ακόμα το σκάνδαλο με την αιφνιδιαστική απόλυση του Τζέιμς Κόμεϊ από επικεφαλής του FBI, άνοιξε ένα ακόμα μέτωπο για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, όταν η Washington Post δημοσίευσε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Αμερικανός πρόεδρος μοιράστηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη συνάντησή τους την προηγούμενη εβδομάδα στον Λευκό Οίκο, απόρρητες πληροφορίες που είχαν αποκτηθεί από στενό σύμμαχο των ΗΠΑ για το Ισλαμικό Κράτος, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο μια πηγή πληροφόρησης για το τεράστιας σημασίας αυτό ζήτημα.

Η είδηση προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από το πεδίο των Δημοκρατικών, ενώ πυροδοτήθηκε ένας έντονος διάλογος σχετικά με την αξιοπιστία και την κρίση του Αμερικανού προέδρου.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ξέσπασε μια ακόμη κρίση, από τους New York Times αυτή τη φορά, με την εφημερίδα να μεταδίδει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ζητήσει τον πρώην (αποπεμφθέντα) διευθυντή του FBI, Κόμεϊ, να κλείσει την έρευνα γύρω από τις πιθανές σχέσεις του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικλ Φλιν με τη Ρωσία.
Η εφημερίδα επικαλείται πηγή που κατέχει αντίγραφο από σχετικό σημείωμα του Κόμεϊ, στο οποίο ο ίδιος αναφέρει ότι ο Τραμπ του ζήτησε να εγκαταλείψει την έρευνα γύρω από το πρόσωπο του Φλιν. "Ελπίζω ότι μπορείς να το αφήσεις", φέρεται να είπε ο Τραμπ στον Κόμεϊ που φέρεται να έγραψε το σημείωμα μετά την συνάντηση που είχε με τον Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, μία ημέρα μετά την απόλυση του Φλιν (τον Φεβρουάριο) που είχε παραπλανήσει τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, σχετικά με την έκταση των συνομιλιών που είχε με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον.

Έτσι άνοιξε μια ακόμα πηγή πολιτικής αβεβαιότητας και ένας νέος γύρος ερωτημάτων σχετικά με την ακεραιότητα του Ντόναλντ Τραμπμ καθώς ειδικά αυτή τη φορά πρόκειται για αδίκημα και για παρεμπόδιση στο έργο της Δικαιοσύνης.
Το αποτέλεσμα είναι ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται ήδη από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής της σε κρίση, γεγονός που ήδη έχει προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές, δεδομένου ότι θα αποτελέσει παράγοντας καθυστέρησης ή και μη υλοποίησης των αναπτυξιακών πολιτικών που έχει υποσχεθεί ο Τραμπ. Μάλιστα, η στοιχηματική αγορά προεξοφλεί πλέον ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει πλέον περισσότερες πιθανότητες να μην ολοκληρώσει τη θητεία του.

Bookmark and Share