FT: Σε ένα σενάριο, κάποια δάνεια της Ελλάδας δεν θα αποπληρωθούν πριν το 2100.. ή σε 83 χρόνια - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

FT: Σε ένα σενάριο, κάποια δάνεια της Ελλάδας δεν θα αποπληρωθούν πριν το 2100.. ή σε 83 χρόνια


  • Στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος αναφέρονται οι Financial Times ενόψει και της συνεδρίασης του Eurogroup την Δευτέρα (22/5/2017).


«Υπάρχει ένα σημείο όπου οι διαπραγματεύσεις για την.. ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εισέρχονται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας - ή τουλάχιστον στο χρονικό πλαίσιο της επιστημονικής φαντασίας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Οι συνομιλίες μεταξύ των πιστωτών της ευρωζώνης και του ΔΝΤ έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι παλεύουν με οικονομικές προβλέψεις που επεκτείνονται πολλές δεκαετίες.
Η προσπάθεια να «παντρευτούν» οι υποθετικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ σχετικά με τα μελλοντικά πλεονάσματα του ελληνικού προϋπολογισμού με το περιορισμένο εύρος επιλογών ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που μπορεί να αποδεχθεί η ευρωζώνη, οδηγεί σε αποτέλεσμα που προκαλούν έκπληξη.
«Σε ένα σενάριο, ορισμένα δάνεια δεν θα αποπληρωθούν παρά μόνο μετά το έτος 2100.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η ανθρωπότητα ελπίζει ότι θα έχει αποικίσει το ηλιακό σύστημα και οι ευρωβουλευτές θα ταξιδεύουν μεταξύ Στρασβούργου και Βρυξελλών με τρένο υψηλής ταχύτητας (hover train).
Κανείς δεν αναμένει ότι τόσο μακρινές προθεσμίες θα συμπεριληφθούν στη συμφωνία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Αλλά μια συμφωνία είναι απαραίτητη και θα μπορούσε να έρθει μόλις τη Δευτέρα (22/5/2017)» επισημαίνουν οι Financial Times.
Η Ελλάδα τον Ιούλιο του 2017 θα πρέπει να αποπληρώσει τους δανειστές και χωρίς την εκταμίευση της επόμενης δόσης είναι πολύ δύσκολο να τα καταφέρει.
Μάλιστα, Ολλανδία και Γερμανία επιμένουν ότι η εκταμίευση θα γίνει μόνο εάν το ΔΝΤ ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ την ίδια στιγμή το Ταμείο έχει κάνει σαφές ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι από τις βασικές προϋποθέσεις για να συμμετέχει.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα αρχίσει μετά το 2018 αλλά μόνο εάν χρειαστεί και η Αθήνα έχει ήδη εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.
Δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις απέκλεισαν την άμεση διαγραφή ελληνικού χρέους αλλά και ότι τα ανώτατα όρια επιτοκίων για τα δάνεια εγείρουν πολιτικά και πρακτικά προβλήματα, οι επιλογές που απομένουν είναι η παράταση των προθεσμιών αποπληρωμής και η μετάθεση των πληρωμών των τόκων σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Bookmark and Share