Handelsblatt: Το σχέδιο του ESM για το ελληνικό χρέος σε τρεις δεκαετείς φάσεις - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Handelsblatt: Το σχέδιο του ESM για το ελληνικό χρέος σε τρεις δεκαετείς φάσεις

  • Η γερμανική εφημερίδα που έφερε στο φως το νέο, συμπληρωματικό Μνημόνιο, η Handelsblatt, παρουσιάζει τώρα έναν νέο έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για το ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, ένα από τα..σενάρια που εξετάζεται είναι η δυνατότητα επιμήκυνσης της αποπληρωμής τόκων μέχρι το 2050 με την καθιέρωση ετήσιου πλαφόν. Το σχέδιο, όμως, θα εκτυλιχθεί σε τρεις δεκαετείς φάσεις στις οποίες η Ελλάδα θα πρέπει να πετυχαίνει συγκεκριμένους οικονομικούς στόχους για να περάσει στην επόμενη φάση.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα και μεταφέρουν τα ΝΕΑ, οι παρεμβάσεις θα μπορούσαν να γίνουν αρχικά μέχρι το 2030, μετά μέχρι το 2040 και να κλείσουν μέχρι το 2050 προσθέτοντας ότι «η επιμήκυνση θα λαμβάνει χώρα μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα επιτυγχάνει τους οικονομικούς στόχους».

Ωστόσο στο ίδιο έγγραφο αποτυπώνονται οι ενστάσεις του ΔΝΤ για το θέμα, καθώς το Ταμείο υποστηρίζει ότι απαιτούνται σημαντικές ελαφρύνσεις χωρίς προϋποθέσεις, διότι διαφορετικά τα μέτρα δεν θα είναι πειστικά για τις χρηματαγορές. Και ως γνωστόν, τονίζει η οικονομική εφημερίδα, «το Ταμείο έχει βαρύνουσα διαπραγματευτική θέση, μιας και το Βερολίνο επιθυμεί διακαώς τη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα».

Η γερμανική εφημερίδα, πάντως, τονίζει ότι ένα σχέδιο όπως αυτό που περιγράφεται στο έγγραφο του ESM θα μπορούσε ενδεχομένως να εγκριθεί από τη Γερμανία μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Bookmark and Share