Kοντά στην απόκτηση --και- του Νεώριον της Σύρου η Cosco - GREECE-SALONIKA.blogspot

Newsroom

Post Top Ad

Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017

Kοντά στην απόκτηση --και- του Νεώριον της Σύρου η Cosco

  • Τη συναίνεση των εργαζομένων προκειμένου να μην βάλει λουκέτο το Νεώριον Σύρου, ζήτησε με επιστολή προς τους εργαζόμενους ο πρόεδρος του Ομίλου Νίκος Ταβουλάρης. 


Σε επιστολή του προς τους εργαζόμενους του ναυπηγείου, ο κ. Ταβουλάρης σημειώνει ότι ..«προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία του Νεωρίου και να καταστεί δυνατή η επεξεργασία δυνατοτήτων για «έξοδο από τα αδιέξοδα» ή να παρουσιαστεί επιτέλους υπεύθυνος αγοραστής».
Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι οι συζητήσεις του κινέζικου ναυτιλιακού Ομίλου της Cosco με τις πιστώτριες τράπεζες έχουν προχωρήσει.
Τα ανοικτά μέτωπα στα οποία θα πρέπει να επέλθει συμφωνία είναι τρία. Το ύψος του κουρέματος που θα κάνει η τράπεζα για το σύνολο των πιστώσεών της προς τα ναυπηγεία, η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας από το ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να γίνει περικοπή στις οφειλές προς αυτό, αλλά και η εξασφάλιση των εργαζομένων στα ναυπηγεία.
Το τελικό ποσό που θα αναλάβει να ικανοποιήσει ο υποψήφιος επενδυτής εκτιμάται ότι δεν θα ξεπερνά τα 130 με 140 εκατ. ευρώ, χωρίς σε αυτό το ποσό να υπολογίζονται τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για τον εκσυγχρονισμό των ναυπηγείων.
Ο κ. Ταβουλάρης πάντως πρότεινε στους εργαζόμενους τα εξής:
Επάνοδο σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας με αποκατάσταση της απαιτούμενης «βιομηχανικής πειθαρχίας» με απόλυτη εφαρμογή του κανονισμού λειτουργίας και την τήρηση των προβλεπόμενων από το νόμο συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
Τη σύνταξη και υπογραφή επιστολής του σωματείου προς τους πλοιοκτήτες και πράκτορες των πλοίων που θα δηλώνει τη δέσμευση του προσωπικού ότι δεν θα δημιουργούνται από πλευράς τους εμπόδια στην ομαλή εφαρμογή του προγράμματος επισκευής και κυρίως δεν θα παρεμποδίζεται ο απόπλους των πλοίων.
Από τις εισπράξεις κάθε επισκευαζόμενου πλοίου να αφαιρούνται οι αμοιβές των εργολάβων και το κόστος των αναγκαίων υλικών. Το ύψος των αμοιβών των εργολάβων θα περιορίζεται εφόσον θα αυξάνεται η συμμετοχή του προσωπικού του ναυπηγείου στις εργασίες. Το δε υπόλοιπο θα καταναμένεται κατά 60% στη μισθοδοσία και το 40% για τις λοιπές λειτουργικές δαπάνες του ναυπηγείου. Για την αποφυγή παρερμηνειών και παρεξηγήσεων το Σωματείο θα ορίσει δύο εκπροσώπους του προσωπικού που θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται σε καθημερινή βάση για τις πραγματοποιούμενες εισπράξεις και την κάλυψη των υποχρεώσεων του ναυπηγείου.
Στην αντιμετώπιση των πρόσθετων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες θα πρέπει να συμβάλλουν-πέρα των εργαζομένων- και οι διάφορες πιστωτές του ναυπηγείου.
«Οι μέτοχοι του Νεωρίου δεν θα φέρουν κανένα εμπόδιο σε οποιαδήποτε λύση που θα εξασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας του» αναφέρεται στην επιστολή.
Την ίδια στιγμή πάντως οι εργαζόμενοι στο ναυπηγείο παραμένουν εδώ και 15 μήνες απλήρωτοι ενώ την περασμένη Δευτέρα προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη στα γραφεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην Ερμούπολη, ενώ σε ψήφισμά τους, ζητούν από όλους τους εμπλεκόμενους άμεσες λύσεις για το οικονομικό και ιδιοκτησιακό καθεστώς.