Επτά χρόνια από την τραγωδία της Marfin - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή, 5 Μαΐου 2017

Επτά χρόνια από την τραγωδία της Marfin

 
 
  • Επαμεινώνδας Τσακάλης, Παρασκευή Ζούλια, Αγγελική Παπαθανασοπούλου. Οι τρεις εργαζόμενοι της Marfin που έχασαν τη ζωή τους στις 5 Μαΐου 2010, καθώς δεν κατάφεραν να απεγκλωβιστούν, όπως οι άλλοι 5 συνάδελφοί τους, από το φλεγόμενο υποκατάστημα της Σταδίου.


Επτά χρόνια αργότερα, η έρευνα για την «τραγωδία της Marfin» παραμένει στο σκοτάδι, οι μαρτυρίες ωστόσο που στο.. μεταξύ έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, από καταθέσεις μαρτύρων, εξακολουθούν να συγκλονίζουν.

Στην κατάθεσή του στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, ο δημοσιογράφος, Ηλίας Προβόπουλος, περιέγραψε στο όσα είδε από το πατάρι του «Ιανού» απ' όπου παρακολουθούσε την πορεία δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών, που διαμαρτύρονταν κατά του μνημονίου.

Ο μάρτυρας, ο οποίος είχε προλάβει να καταγράψει φωτογραφικά και κάποια σημαντικά στιγμιότυπα από τις επιθέσεις σε «Ιανό» και Marfin, περιέγραψε στο δικαστήριο: «Ξαφνικά μέσα στην πορεία εμφανίστηκε μια ομάδα ανθρώπων, ντυμένοι όλοι ίδια και με μαντήλια. Αυτή η ομάδα χωρίστηκε στα δύο. Η μία πήγε στη Marfin και η άλλη στον «Ιανό», όπου επιτέθηκαν με βαριοπούλα. Μετά έριξαν υλικό μέσα και πήρε φωτιά. Καταφέραμε να την σβήσουμε γρήγορα. Ήταν μια ομάδα περίπου 11 ατόμων. Υπήρχε μια κοπέλα ξανθιά και ο αρχηγός τους, με ένα μαντήλι κόκκινο. Υπήρξε ομάδα που τους προμήθευσε με πέτρες και εύφλεκτο υλικό. Όλοι φορούσαν μαύρα. Ο αρχηγός φορούσε τζιν».

Συνεχίζοντας την κατάθεσή του, ανέφερε: «Αυτά τα άτομα δεν ήταν τα συνηθισμένα που πάνε στις πορείες...Έχω παρακολουθήσει δεκάδες πορείες και σχεδόν γνωρίζω τα άτομα που πάνε σε αυτές. Από τα συμφραζόμενα των φωτογραφιών αυτό βγαίνει. Μέσα από το φακό της μηχανής μου είδα έναν ψηλό άνδρα να σπάει τη Marfin και να πετάει μέσα ένα καινούργιο, μάλλον, υλικό. Γι´ αυτό και η τράπεζα πήρε αμέσως φωτιά.

Ο μάρτυρας ανέφερε πως στη Marfin, είδε συνολικά τρία άτομα. «Τους είδα να βγάζουν από τα σακίδια γάντια και να τα φορούν. Φορούσαν τα ίδια ρούχα... Μου έκανε εντύπωση», επισήμανε μεταξύ άλλων.

«Θα σας κάψουμε και εσάς»


Ιδιαίτερα, σημαντικές και κυρίως χαρακτηριστικές του κλίματος που επικρατούσε στην πορεία μεταξύ των διαδηλωτών, ήταν όμως και οι καταθέσεις που έδωσαν στο δικαστήριο, πυροσβέστες που ειδοποιήθηκαν να σπεύσουν στην οδό Σταδίου όπου «καιγόταν η τράπεζα».

Στην κατάθεσή της η Ηλιάνα Πλατή, οδηγός της πυροσβεστικής, ανέφερε ότι ειδοποιήθηκαν γύρω στις 2:00 μ.μ. για το συμβάν και πως αμέσως μόλις έφθασαν στην τράπεζα άρχισαν την κατάσβεση. «Προσπαθούσαμε να διασώσουμε τους ανθρώπους στα μπαλκόνια. Η κατάσταση δεν ήταν τεταμένη όταν φτάσαμε. Αν και κάποιοι νόμιζαν ότι πήγαμε να τους διαλύσουμε την πορεία... Τους εξηγήσαμε ότι καίγονται άνθρωποι...» είπε η μάρτυρας.

Ο πυροσβέστης, Κωσταντίνος Αλεξόπουλος, ανέφερε πως όταν πλησίαζαν στην τράπεζα μια ομάδα «οχτώ με δέκα ατόμων χτυπούσε το καπό» εμποδίζοντάς τους να προχωρήσουν. «Ήταν νέοι, είχαν καλυμμένα πρόσωπα. Δεν ξέρω όμως αν τα άτομα αυτά γνώριζαν τι γινόταν παρακάτω (σ.σ. στην τράπεζα). Κάποια στιγμή έφυγαν. Φτάσαμε και το ισόγειο καιγόταν. Υπήρχαν κανά-δυο άτομα με πυροσβεστήρες, δεν ξέρω αν ήταν πολίτες ή υπάλληλοι. Είχε καεί όλο το ισόγειο και ο ημιόροφος. Υπήρχε πολύ έντονος καπνός. Απεγκλωβίσαμε δύο γυναίκες από το μπαλκόνι... Ο καπνός ήταν πολύ πυκνός....».

Ο τρίτος πυροσβέστης που κατέθεσε στο δικαστήριο, ανέφερε: «Ο κόσμος μας φώναζε: "φύγετε απο δω". Υπήρχαν απειλητικές φωνές από κόσμο που ανέβαινε την πορεία. Μας έβριζαν και μας φώναζαν. Μας έλεγαν: "Φύγετε από εδώ, θα σας κάψουμε και εσάς"».

Συγκλονιστική ήταν η κατάθεση που έδωσε ο υπάλληλος της Marfin Δημήτρης Παπατζής. Ο μάρτυρας περιέγραψε στο δικαστήριο: «Μας είχαν στο στόχαστρο, φωνάζανε... Είδα ότι έχει σπάσει το τζάμι του ισογείου και ότι κάποια άτομα έριχναν εύφλεκτο υλικό. Πήρα πυροσβεστήρα αλλά δεν τα κατάφερα. Έτσι ανεβήκαμε πάνω στον δεύτερο όροφο. Η φωτιά άρχισε σιγά σιγά να ανεβαίνει.... Ήμουν εγκλωβισμένος στο μπαλκόνι δεν ήξερα αν πρέπει να πηδήξω ή να καώ.... Πετούσαν πέτρες. Τα άτομα αυτά παρείσφρησαν στην πορεία... Τους βλέπαμε να σπάνε τον «Ιανό». Δεν ήταν οι διαδηλωτές που ήρθαν να διαδηλώσουν για το Μνημόνιο. Είχαν μπει μέσα στη πορεία. Είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους. Γύρω στις 14:00 ακούσαμε το σπάσιμο της τζαμαρίας. Εν τέλει πήδηξα από το μπαλόνι....Όσο ήμουν στο μπαλκόνι δεν είδα κίνηση αλληλεγγύης προς εμάς... Υπήρχε μόνο ένας άνθρωπος που φώναζε: " Μέσα καίγονται ρε παιδιά"».

H Παναγιώτα Βασιλάκου, επίσης υπάλληλος της τράπεζας, κατέθεσε ότι είδε κάποιον που «φορούσε χακί και κρατούσε κάτι σαν μπουκάλα καταδύσεων που μπροστά είχε πράσινο λάστιχο ποτίσματος». Η υπάλληλος ανέφερε ότι είχε «την αίσθηση πως ο άνθρωπος αυτός "πετούσε κάτι στη φωτιά που φούντωνε...."». Όπως είπε: «το πλήθος ήταν άγριο, πετούσε πέτρες, παρ' όλο που φωνάζαμε ότι καιγόμαστε».

Στο σκοτάδι οι έρευνες


Οι μαρτυρίες αυτές, ανθρώπων που έζησαν από κοντά τα τραγικά γεγονότα της 5ης Μαΐου 2010, ανθρώπων που με τις περιγραφές τους αποκαλύπτουν τη φρίκη εκείνων των στιγμών, με τρόπο που ο κοινός νους δύσκολα μπορεί να αφομοιώσει, είναι μάλλον ο μεγαλύτερος «φόρος τιμής» στα θύματα του εμπρησμού της Marfin.

Και αυτό, διότι μέχρι σήμερα δικαιοσύνη δεν έχει αποδοθεί. Οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι για την υπόθεση του εμπρησμού αθωώθηκαν ομόφωνα στις 31 Οκτωβρίου 2016. Όπως ανέφερε η εισαγγελέας, από κανένα στοιχείο της αποδεικτικής διαδικασίας δεν προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις για το ότι οι κατηγορούμενοι ήταν ανάμεσα στους εμπρηστές της τράπεζας.

Οι ανατριχιαστικές περιγραφές των μαρτύρων και οι φωτογραφίες εκείνης της εποχής, κρατούν ζωντανές τις μνήμες της τραγωδίας της 5ης Μαΐου 2010 αλλά και το αίτημα να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη.
Bookmark and Share