"Μίνι" αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο για τη 2η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

"Μίνι" αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο για τη 2η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ

  • Το πρώτο επίσημο "Crash Test", για το κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε τροχιά εφαρμογής όσων συμφωνήθηκαν, θα λάβει χώρα τον Σεπτέμβριο και συνδέεται με τη διανομή της δεύτερης υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ. 

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η αξιολόγηση για την υποδόση θα γίνει με τη διαδικασία που... ακολουθήθηκε το 2016. Προϋποθέτει έκθεση των θεσμών η οποία θα αποτυπώνει αν έχει διανεμηθεί από τους αρμόδιους φορείς (Ταμεία, Νοσοκομεία, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ, ΥΠΟΙΚ κλπ) στους τελικούς δικαιούχους, δηλαδή σε φορολογούμενους, προμηθευτές και συμβασιούχους τουλάχιστον το 80% της υποδόσης που αναμένεται στις αρχές Ιουλίου (δηλαδή τα 800 εκατομμύρια ευρώ που θα καταλήξουν σε οφειλές επί συνόλου 7,7 δισ. ευρώ υποδόσης).
Και νέος όρος λέει ο ESM

Ωστόσο φέτος υπάρχει και ένας νέος όρος, όπως αποκαλύπτει ο ESM σε ενημερωτικό του έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα. Αναφέρει ότι απαιτείται να διασφαλιστεί η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου με "δικούς του πόρους" για την αποπληρωμή των οφειλών πριν έρθει η 2η υποδόση. Επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για 2 συνολικά υποδόσεις και αναφέρει ότι η 2η προγραμματίζεται για μετά το καλοκαίρι "και μονο αν η Ελλάδα συνεισφέρει με δικούς της πόρους στην προσπάθεια αποπληρωμής των οφειλών προς ιδιώτες"
Το πρώτο πακέτο της δόσης αναμένεται να φτάσει πρώτα στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ, μετά θα διανεμηθεί στους φορείς και εν συνεχεία αυτοί θα αρχίσουν να πληρώνουν (πιθανότατα από τα τέλη Ιουλίου ή από τον Αύγουστο αν τα λεφτά φτάσουν τελικά αρχές Ιουλίου).
Μπορεί εν προκειμένω το ζητούμενο να είναι η εξόφληση των οφειλών που φτάνουν στα περίπου 5 δισ. ευρώ (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών) ή στα περίπου 8 δισ. ευρώ (αν προσμετρηθούν οι εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις αλλά και οι μη βεβαιωμένες επιστροφές φόρων) αλλά ουσιαστικά η αξιολόγηση αυτή επαναφέρει το θέμα "Ελλάδα" και εφαρμογή των συμφωνηθέντων στο επίκεντρο των διεργασιών των Θεσμών τις παραμονές των γερμανικών εκλογών.

Αλλα 300 εκατ. ευρώ εντός του 2017
Πάντως, σύμφωνα με τον προγραμματισμό των δανειστών, τα λεφτά από το δάνειο για πληρωμή οφειλών θα έρχονται πλέον με το σταγονόμετρο. Αν τελειώσει εγκαίρως η 3η αξιολόγηση προβλέπονται ακόμη 300 εκατ ευρώ φέτος και επιπλέον 1,7 δισ. ευρώ από τις αξιολογήσεις του 2018. Επιπλέον, θα πρέπει η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει από κρατικά έσοδα "φέσια" αξίας περίπου 3,5 δισ. ευρώ για να ολοκληρωθεί η αποπληρωμή, αν βεβαίως σταματήσουν να δημιουργούνται νέες "γενιές" οφειλών προς ιδιώτες από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία και άλλους φορείς. Σημειώνεται ότι πλέον ο ορίζοντας αποπληρωμής εκτείνεται έως το τέλος του προγράμματος και όχι έως την Ανοιξη του 2018 που υπολογιζόταν προηγουμένως.

Προειδοποιήσεις Ρέγκλινγκ
Άλλωστε ήδη οι προειδοποιήσεις έχουν αρχίσει να πυκνώνουν. Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ απεύθυνε νέα σύσταση χθες. Μίλησε για "αποφασιστική εκτέλεση" του προγράμματος η οποία "είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωσή του" και έκανε σαφές ότι χωρίς αυτήν την επιτυχή ολοκλήρωση "οι χώρες δεν θα είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν σε περαιτέρω παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους" η οποία όπως ξεκαθάρισε "θα γίνει μετά το τέλος του προγράμματος το 2018 αν τότε κριθεί ότι αυτό θα χρειαστεί"…

Ραντεβού σε Αθήνα - Λονδίνο - ΗΠΑ
Το οικονομικό επιτελείο προς το παρόν στρέφεται προς τα έξω με τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να πραγματοποιεί από σήμερα ταξίδι στο Λονδίνο για επαφές με επενδυτές, ενώ ανάλογη αποστολή θα διεξάγει στις Ηνωμένες Πολιτείες ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Το επόμενο μεγάλο ραντεβού γίνεται την ερχόμενη εβδομάδα επί ελληνικού εδάφους, στο πλαίσιο συνεδρίου του Economist και με προσκεκλημένους εκπροσώπους των Θεσμών.
Παράλληλα συνεχίζονται οι διεργασίες για την καταβολή του πρώτου πακέτου υποδόσεων. Ενός πακέτου για το οποίο ακόμη επιχειρείται να αποφασίσουν κράτη - μέλη (σ.σ. η συνεδρίαση στη Γερμανία θα γίνει τελικά την άλλη εβδομάδα) και η ελληνική πλευρά ακόμη προσπαθεί να ολοκληρώσει τα εκκρεμή προαπαιτούμενα: χθες ξεκίνησε η προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος αναφορικά με το ΤΑΙΠΕΔ (αίτηση αναίρεσης της παραπομπής των έξι εμπειρογνωμόνων), ενώ το ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε μέτρα ενίσχυσης της ΕΛΣΤΑΤ.
Όσο για τα επόμενα βήματα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ανέφερε στο Reuters ότι "η ένταξη στο QE δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την δοκιμαστική έξοδο στις αγορές", χωρίς όμως να προσδιορίσει πότε θα μπορούσε να γίνει αυτό.
Είπε ότι η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα βοηθούσε περαιτέρω την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ωστόσο "απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία στις αγορές, που αυτό επιτυγχάνεται με την επιτυχημένη δημοσιονομική πολιτική".
Αλλά και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι "το επόμενο διάστημα, η περαιτέρω καθοδική πορεία των επιτοκίων θα συνεχιστεί, ώστε πολύ σύντομα να έχουμε τη δυνατότητα, με πολύ καλούς όρους, να κάνουμε την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές".
πηγή Capital
Bookmark and Share