Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Σεβαστείτε την Αγιά Σοφιά.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Σεβαστείτε την Αγιά Σοφιά..

  • Μήνυμα στην Τουρκία να διατηρήσει την Αγιά Σοφιά με έναν τρόπου που διατηρεί τις παραδόσεις και την περίπλοκη ιστορία της έστειλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δια του εκπροσώπου του το βράδυ της Τετάρτης λίγες ώρες μετά την τουρκική πρόκληση να διαβαστεί το Κοράνι μέσα στο ναό-σύμβολο του ελληνισμού.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο...εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρκ Τόνερ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Είχε προηγηθεί η προκλητική ενέργεια να εορταστεί η νύχτα του Καντίρ μέσα στην Αγιά Σοφιά με τις ευλογίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς το παρών στην τελετή έδωσε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας (Diyanet).

Την κίνηση των Τούρκων καταδίκασε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζοντας ότι η Αγία Σοφία είναι «ένα μνημείο που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά» καθώς και ότι ενέργειες όπως αυτή «προσβάλει τη διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί δεόντως και να αντιδράσει».

Το ΥΠΕΞ έκανε ακόμα λόγο για μια «καταφανώς απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών» και καλεί την Τουρκία «να επιδείξει συμπεριφορά σύγχρονης και δημοκρατικής χώρας και να προστατεύσει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, σεβόμενη την μακραίωνη παράδοση του πανανθρώπινου αυτού μνημείου».
Bookmark and Share