"Φουσκώνουν" τα εκκαθαριστικά.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

"Φουσκώνουν" τα εκκαθαριστικά..

  • Ανεβαίνει μέρα με την ημέρα ο μέσος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με το φετινό εκκαθαριστικό.
  • Η αύξηση αυτή είναι απόρροια του γεγονότος ότι όλο και περισσότεροι που ανέβαλαν τη σχετική υποχρέωση υποβολής της φορολογικής δήλωσης, εμφανίζονται σταδιακά στο taxisnet και χρεώνονται με τον φόρο εισοδήματος.
  • Ποιες είναι οι νέες επιβαρύνσεις.


Ο μέσος φόρος ξεκίνησε τον Απρίλιο από τα περίπου 400 ευρώ ανά χρεωστικό εκκαθαριστικό και πλέον.. με βάση και τις χθεσινές εκκαθαρίσεις έχει εκτιναχθεί στα 935 ευρώ. Έως και χθες το βράδυ είχαν υποβληθεί στο taxisnet 3.422.219 φορολογικές δηλώσεις, δηλαδή λίγο περισσότερες από τις μισές (αναμένονται συνολικά 6,3 εκατ. δηλώσεις) και απομένουν περίπου δέκα ημέρες για την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας.
Ήδη όμως φοροτεχνικοί πιέζουν την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει στη χορήγηση παράτασης τουλάχιστον δυο εβδομάδων, δηλαδή έως και τις 15 Ιουλίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά η υποβολή των δηλώσεων ενώ από την πλευρά του το ΥΠΟΙΚ ξεκαθαρίζει ότι ακόμη και αν δοθεί αυτή η παράταση οι προθεσμίες πληρωμής του φόρου (τρεις δόσεις τον Ιούλιο, Σεπτέμβριο, Νοέμβριο) δεν αλλάζουν.

Από τα στατιστικά της έως τώρα υποβολής των δηλώσεων προκύπτει ότι
-για το 38,23% των φορολογουμένων (1.308.356 δηλώσεις) το εκκαθαριστικό της Εφορίας είναι χρεωστικό με τον μέσο φόρο να ανέρχεται σε 935 ευρώ,
-για το 16,2% του συνόλου (500.153 δηλώσεις), προκύπτει επιστροφή φόρου με το μέσο επιστρεφόμενο ποσό να διαμορφώνεται σε 330 ευρώ.
-για 1.561.052 το εκκαθαριστικό της Εφορίας είναι μηδενικό, δηλαδή δεν θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο, αλλά ούτε θα λάβουν επιστροφή φόρου
Οι απλές αποδείξεις συναλλαγών που συγκέντρωσαν πέρυσι οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να δηλωθούν εφέτος στο έντυπο Ε1 γιατί το αφορολόγητο για μισθωτούς, αγρότες και συνταξιούχους θα ισχύσει σε κάθε περίπτωση. Άλλωστε, για τον λόγο αυτόν ο σχετικός κωδικός 049 είναι κλειδωμένος.
Οι φορολογούμενοι θα κληθούν φέτος να πληρώσουν αυξημένο φόρο μέσω των εκκαθαριστικών κατά 1 δις ευρώ. Η αύξηση προκύπτει λόγω της αύξησης των συντελεστών υπολογισμού του φόρου εισοδήματος για τα ενοίκια, της φορολόγησης του εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες και μπλοκάκι αθροιστικά με συντελεστές που φθάνουν έως και 45% και την καθιέρωσης νέας φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες με αυξημένους συντελεστές.
Bookmark and Share