Σόιμπλε: Είχαμε λύση αλλά οι Έλληνες ζήτησαν χρόνο για επικοινωνιακούς λόγους - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Σόιμπλε: Είχαμε λύση αλλά οι Έλληνες ζήτησαν χρόνο για επικοινωνιακούς λόγους

  • Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι για την ώρα το Ταμείο θα μπει στο πρόγραμμα χωρίς να προσφέρει νέα δάνεια, λέγοντας πως η χρηματοδοτική βοήθεια του ΔΝΤ θα έρθει αργότερα.


Είχαμε βρει λύση για το ελληνικό ζήτημα, αλλά οι Έλληνες ζήτησαν τρεις εβδομάδες προθεσμία για επικοινωνιακούς λόγους, δήλωσε ο...Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγη ώρα πριν την έναρξη του κρίσιμου Eurogroup στο Λουξεμβούργο, σε μία από τις πιο αιχμηρές τοποθετήσεις του για την ελληνική κυβέρνηση.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε πως οι εταίροι έχουν βρει φόρμουλα που διασφαλίζει τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση πως σήμερα θα υπάρξει συμφωνία για τη χώρα μας.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Σόιμπλε τόνισε πως η ρύθμιση του χρέους θα εδράζεται στη συμφωνία του Μαΐου του 2016, που αναβάλει τις ουσιαστικές αποφάσεις ως την ολοκλήρωση του Μνημονίου, το καλοκαίρι του 2018, και μόνον εφόσον χρειαστεί. Μάλιστα, σύμφωνα με ανταποκριτή της Deutsche Welle, επισήμανε πως εάν αποδειχτεί πως δεν απαιτείται ελάφρυνση, τότε απλώς δεν θα χρειαστεί να γίνει.

Αυτό στην πράξη σημαίνει πως το ΔΝΤ κατά πάσα πιθανότητα θα ενταχθεί απλώς επί της αρχής στο ελληνικό πρόγραμμα, και θα προσφέρει χρηματοδοτική βοήθεια μόνο αφότου οι εταίροι παρουσιάσουν μέτρα που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ο κ. Σόιμπλε ουσιαστικά επιβεβαίωσε αυτό το μοντέλο, λέγοντας πως το Ταμείο θα προσφέρει μεν δάνεια στην Ελλάδα, αλλά αργότερα.

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί χρηματοδοτικά στα πόδια της και να επιστρέψει στις αγορές χρέους έως το τέλος του προγράμματος, το 2018.

Όλες οι πληροφορίες από το Λουξεμβούργο συγκλίνουν πως η ευρω-ομάδα θα δώσει σήμερα το «πράσινο φως» για εκταμίευση της επόμενης δόσης στήριξης, με δεδομένο ότι νωρίτερα το Euro-working Group έδωσε θετική εισήγηση για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων, έστω με δύο αστερίσκους.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες το πιθανό μέγεθος της δόσης προσδιορίζεται γύρω στα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η χώρα μας θα πρέπει να αποπληρώσει οφειλές άνω των 7 δισεκ. ευρώ τον Ιούλιο.

Την ελπίδα πως το σημερινό Eurogroup θα καταλήξει σε ένα θετικό αποτέλεσμα που θα επιτρέψει την εκταμίευση νέων δόσεων στήριξης για την Ελλάδα, εξέφρασε νωρίτερα η Άνγκελα Μέρκελ, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία Reuters και Bloomberg.

Η γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ακόμα πως οι εταίροι πρέπει να λάβουν υπόψη τους και να εκτιμήσουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας.
Bookmark and Share