Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σε αρκετές χώρες της Ευρώπης - GREECE-SALONIKA.blogspot

Newsroom

Post Top Ad

Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017

Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σε αρκετές χώρες της Ευρώπης

 
  • Η Τετάρτη η πιο ζεστή ημέρα που έχει καταγραφεί σε Γαλλία, Βρετανία τον Ιούνιο.

Ο καύσωνας επιμένει σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Χθες ήταν η πιο ζεστή ημέρα που έχει καταγραφεί στη Γαλλία και στη Βρετανία το μήνα Ιούνιο, από το 1945 και ... 1976 αντίστοιχα. Οι θερμές μάζες και το ιδιαίτερα ζεστό κλίμα οδηγούν στην καταγραφή νέων ρεκόρ θερμοκρασίας στις δυο χώρες, εδώ και πολλά χρόνια.

Η Τετάρτη ήταν η πιο ζεστή ημέρα που έχει καταγραφεί στη Γαλλία το μήνα Ιούνιο από το 1945, ανακοίνωσε την Πέμπτη η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας.

Ο μέσος όρος θερμοκρασιών σε εθνικό επίπεδο στη Γαλλία ήταν την Τετάρτη 26.4 βαθμοί Κελσίου.

«Πρόκειται για ένα νέο ρεκόρ, είναι η πιο ζεστή μέρα του Ιουνίου στη μεταπολεμική περίοδο», δήλωσε στο AFP ο μετεωρολόγος Φρανσουά Γκουράν.

Το ρεκόρ που είχε καταγραφεί στις 28 Ιουνίου 2005- 26.1 βαθμοί Κελσίου- καταρρίφθηκε ήδη την Τρίτη με 26.2 και ενδεχομένως να επαναληφθεί και την Πέμπτη, πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τη Météo-France, ο καύσωνας αναμένεται να υποχωρήσει στη διάρκεια της νύχτας Πέμπτης προς Παρασκευή σε πολλές περιοχές της χώρας, με την έλευση λιγότερο θερμών μαζών αέρα από τα δυτικά.

Η Τετάρτη, η πρώτη ημέρα του καλοκαιριού, ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί το μήνα Ιούνιο και στη Βρετανία τα τελευταία 40 χρόνια, ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου ο υδράργυρος άγγιξε τους 33.9 βαθμούς Κελσίου, καθιστώντας την Τετάρτη την πιο ζεστή μέρα Ιουνίου από τις 28 Ιουνίου 1976 όταν το θερμόμετρο στο Σαουθάμπτον είχε φθάσει τους 35.6.

Ο υδράργυρος στη Βρετανία βρίσκεται πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου επί πέντε συναπτές ημέρες για πρώτη φορά μετά το 1995.

Από το βράδυ της Τετάρτης το Βέλγιο διανύει περίοδο καύσωνα. Την Πέμπτη ο υδράργυρος έφθασε στους 35 βαθμούς στο Καμπίν (στα σύνορα με την Ολλανδία).

Όπως μετέδωσε το RTBF, στο Βέλγιο καταγράφηκε η θερμότερη νύχτα για το μήνα Ιούνιο από το 1901 με 23,9 βαθμούς Κελσίου στις 06.00 το πρωί της Πέμπτης.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιταλίας προειδοποιεί για αύξηση της θερμοκρασίας έως το Σαββατοκύριακο όπου ο υδράργυρος αναμένεται να εκτοξευθεί στους 38-40 βαθμούς Κελσίου -8 βαθμούς άνω των φυσιολογικών για την εποχή επιπέδων. Η ζέστη θα πλήξει ιδίως το βόρειο τμήμα, όπου τα θερμόμετρα αναμένεται να δείξουν 40 βαθμούς Κελσίου στις περιοχές της Μοδένας ή της Μάντοβας, 39 βαθμούς Κελσίου στο Μιλάνο, 38 βαθμούς Κελσίου στη Μπολόνια και την Φλορεντία.

Η «κατάσταση» στην Ισπανία είναι «ανησυχητική» εξαιτίας της ξηρασίας και το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας βρίσκεται σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», επισήμανε η υπουργός Γεωργίας, Ιζαμπέλ Γκαρθία Τεχερίνα. Εδώ και 10 ημέρες τα αποθέματα νερού βρίσκονται στο 53,4% των δυνατοτήτων αποθήκευσης, πολύ κάτω από τον μέσο όρο των πέντε τελευταίων ετών (72,7%).

«Πρέπει να αναμένουμε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού» σύμφωνα με την υπουργό.

Ο καύσωνας αναμένεται να πλήξει την Ελβετία από την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία. Ο Ιούνιος του 2017 ενδέχεται να είναι ο δεύτερος θερμότερος έπειτα από εκείνον του 2003.