Εισαγγελέας για την κατάρρευση στο Αμύνταιο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Εισαγγελέας για την κατάρρευση στο Αμύνταιο


  • Προκαταρκτική εξέταση διενεργεί η αστυνομία και εξετάζεται εάν είχαν ληφθεί μέτρα και κινδύνεψαν ζωές.


Ποινικές ευθύνες των υπευθύνων της ΔΕΗ στο Αμύνταιο διερευνά ο εισαγγελέας Φλώρινας μετά την...καταστροφική κατάρρευση του λιγνιτωρυχείου, που είχε συνέπεια την εκκένωση του οικισμού Αναργύρων. Ήδη από χθες η αστυνομία διενεργεί προκαταρκτική εξέταση, αναζητώντας κάθε είδους ευθύνη σε κάθε κατεύθυνση, αλλά κυρίως εάν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως με προφορική εντολή του εισαγγελέα πρωτοδικών Φλώρινας οι αστυνομικοί εξετάζουν κατ’ αρχήν τις συνθήκες της πρωτοφανούς κατάρρευσης και τι ακριβώς είχε προβλεφθεί από τους τεχνικούς της ΔΕΗ, οι οποίοι άλλωστε είχαν αποφασίσει να διακοπεί οποιαδήποτε δραστηριότητα του εργοστασίου και του ορυχείου αρκετές ημέρες πριν από την κατάρρευση. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής θα ερευνηθεί ειδικά εάν με όσα συνέβησαν από το πρωί του Σαββάτου κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, εάν ενημερώθηκαν οι κάτοικοι του οικισμού των Αναργύρων να εγκαταλείψουν για προληπτικούς λόγους τις εστίες τους και τι μέτρα είχαν ληφθεί.

Συγκεκριμένα οι αστυνομικοί πρόκειται να συγκεντρώσουν αναλυτικά στοιχεία από τις ζημιές που έχουν υποστεί σπίτια και επιχειρήσεις του οικισμού στους Ανάργυρους μετά την κατάρρευση του Σαββάτου. Δεν αποκλείεται η έρευνα να επεκταθεί και στις ζημιές που έχουν υποστεί σπίτια του οικισμού ακόμη και τα προηγούμενα χρόνια, που ανάγκασαν αρκετούς κατοίκους του να τα εγκαταλείψουν.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο εισαγγελέας ζήτησε να προσκομιστούν και στοιχεία σχετικά με τη μεγάλη καθυστέρηση στη μετακίνηση του πληθυσμού, παρότι από το 2011 έχει νομοθετηθεί η μετεγκατάσταση του οικισμού. Αυτό το τμήμα της έρευνας ενδεχομένως να ανατεθεί σε άλλη υπηρεσία στη συνέχεια και όχι στην αστυνομία, που επικεντρώνεται σε ζημιές και κίνδυνο ανθρώπων. Ήδη πάντως οι αστυνομικοί άρχισαν από χθες την καταγραφή ζημιών, ενώ παράλληλα θα καλέσουν για καταθέσεις τόσο κατοίκους όσο και υπευθύνους της ΔΕΗ. Στην προκαταρκτική θα προσκομιστούν και δημοσιεύματα με δηλώσεις συνδικαλιστών της ΔΕΗ, σύμφωνα με τα οποία η συγκεκριμένη ζημία είχε προβλεφθεί, αλλά δεν είχαν ληφθεί μέτρα.

Μέτρα πάντως πήρε από το απόγευμα του Σαββάτου η αστυνομία, που απέτρεπε την προσέγγιση ενός τμήματος του οικισμού, το οποίο βρίσκεται στην πλευρά του ορυχείου. Ακόμη το πρωί της Κυριακής ανακοινώθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας στο δρόμο που οδηγεί στους Αναργύρους. Τα μέτρα από χθες το μεσημέρι είναι ακόμη πιο ενισχυμένα και είναι αλήθεια ότι απαγορεύτηκε η προσέγγιση του οικισμού από κατοίκους του, ακόμη και από αυτούς που ήθελαν να μεταφέρουν αντικείμενα από τα σπίτια τους.


Πηγή εφημερίδα "Καθημερινή"
Bookmark and Share