Η Πολωνία «έχει ηθικό δικαίωμα» να μην δεχτεί πρόσφυγες από Ελλάδα & Ιταλία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Η Πολωνία «έχει ηθικό δικαίωμα» να μην δεχτεί πρόσφυγες από Ελλάδα & Ιταλία


  • Μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση πως η Βαρσοβία δεν θα υποχωρήσει στο θέμα των μετεγκαταστάσεων έστειλε ο ισχυρός άνδρας της χώρας, ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Γιάροσλαβ Καντζίνσκι.


Μιλώντας στο συνέδριο του κόμματος, ο κ. Καντζίνσκι υποστήριξε πως με δεδομένο ότι η Πολωνία δεν...έχει εκμεταλλευτεί οικονομικά τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες, ούτε τους προσκάλεσε στην Ευρώπη, δεν έχει καμία ηθική υποχρέωση να τους φιλοξενήσει στο έδαφός της.

«Δεν έχουμε εκμεταλλευτεί τις χώρες από τις οποίες έρχονται οι πρόσφυγες στην Ευρώπη αυτές τις μέρες. Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει το εργατικό δυναμικό τους και τέλος δεν τους προσκαλέσαμε στην Ευρώπη. Έχουμε το απόλυτο ηθικό δικαίωμα να πούμε ΄όχι΄», είπε ο ισχυρός άνδρας της πολωνικής δεξιάς, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Στα μέσα Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε νομικές διαδικασίες σε βάρος της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας για την επίμονη άρνησή τους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα και την Ιταλία. Η υπόθεση μπορεί να καταλήξει ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Από τότε που συμφωνήθηκαν οι μετεγκαταστάσεις, το 2015, η Πολωνία δεν έχει υποδεχτεί ούτε έναν πρόσφυγα.

Ο κ. Καντζίνσκι έχει επανειλημμένα επικρίνει τον διαμοιρασμό προσφύγων και την μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε., όμως στην ομιλία του υποστήριξε πως το κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης δεν μπορεί να κατηγορηθεί για αντι-ευρωπαϊκό πνεύμα, καθώς υποστήριξε την ένταξη της χώρας στην Ένωση το 2004 και εκτιμά τα κοινοτικά κονδύλια που έχουν προσφέρει οι Βρυξέλλες.
Bookmark and Share