Ταφόπλακα στις προσδοκίες ένταξης της Ελλάδας στο QE.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Ταφόπλακα στις προσδοκίες ένταξης της Ελλάδας στο QE..

  • Ταφόπλακα στις προσδοκίες ένταξης της Ελλάδας στο QE έβαλε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Benoit Coeure, λέγοντας στο Reuters ότι με τη συμφωνία του Eurogroup για τα πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δεν υπάρχει αρκετή σαφήνεια ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του και συνεπώς δεν είναι αρκετό για να περιληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

"Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν... υπήρξαν ακόμη αρκετά σαφείς σχετικά με τον τύπο ελάφρυνσης του χρέους που μπορούν να προσφέρουν στην Ελλάδα ώστε η ΕΚΤ να θεωρήσει ότι το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο", επεσήμανε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Benoit Coeure.

Όπως μετέδωσε το Reuters, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για το διεθνή ρόλο του ευρώ, στη Φρανκφούρτη, το στέλεχος της ΕΚΤ επεσήμανε ότι στο τελευταίο Eurogroup oι υπουργοί οικονομικών της ζώνης του ευρώ απλώς σκιαγράφησαν πιθανούς τρόπους ώστε να καταστεί το χρέος της Ελλάδας πιο βιώσιμο. "Ωστόσο αυτό δεν αρκεί για να εξαφανιστούν οι ανησυχίες και να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης", υπογράμμισε ο Benoit Coeure.

"Κατά την άποψή μας, και αυτό είναι πιθανώς κάτι που μοιραζόμαστε, πρέπει να είμαστε σίγουροι για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους... και μέχρι τώρα δεν είμαστε", συμπλήρωσε το στέλεχος της ΕΚΤ.

Η θέση που εξέφρασε ο Benoit Coeure είναι ταυτόσημη με εκείνη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και λειτουργεί ως ένας επιπλέον μοχλός πίεσης προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ώστε σε επόμενη φάση να ποσοτικοποιήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια το αποτέλεσμα των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Τα μέτρα αυτά με βάση την απόφαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου προβλέπουν επιμήκυνση των λήξεων για τα δάνεια του EFSF «από μηδέν έως 15 χρόνια» και αντίστοιχη αναβολή της πληρωμής τόκων. Ωστόσο λόγο του αόριστου χρονικού εύρους της ρύθμισης για το χρέος, δεν είναι εφικτός ο υπολογισμός των επιπτώσεων ώστε να μπορεί να εκτιμήσει τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ αν διασφαλίζεται τεχνικά η εξυπηρέτηση του χρέους.

Διαψεύδει, όμως παράλληλα  και το επιχείρημα  του Πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ότι επετεύχθη μια καλή συμφωνία στο Eurogroup η οποία  κλείδωσε τον αλγόριθμο για την ελάφρυνση του χρέους και απάντησε στις επιφυλάξεις των αγορών για το κατά πόσο αυτό θα καταστεί βιώσιμο.

Η νέα παρέμβαση Coeure για το ελληνικό χρέος περί της μη βιωσιμότητας του χρέους, έχει ιδιαίτερη δυναμική καθώς είναι ικανή να αναστείλει όλα τα σχέδια για άμεση δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση ενός νέου τριετούς ή πενταετούς ομολόγου. Τόσο η ΕΚΤ όσο και το ΔΝΤ που είναι οι δύο «εγγυητές» για τις αγορές, θα εξακολουθήσουν για καιρό ακόμη να θεωρούν το ελληνικό χρέος «εξαιρετικά μη βιώσιμο», με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης από τις αγορές.
Bookmark and Share