Stratfor:Ο ευρωπαϊκός χάρτης της αγοράς εργασίας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Stratfor:Ο ευρωπαϊκός χάρτης της αγοράς εργασίας


  • Αυτή είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα.



Αντιμέτωπες με το ίδιο πρόβλημα είναι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εκτός από... κάποιες, καθώς σύμφωνα με ανάλυση του Stratfor, οι θέσεις εργασίας που προσφέρονται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και συμβάσεις ορισμένου χρόνου αντιπροσωπεύουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς εργασίας.
Στον αντίποδα οι θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης εξαφανίζονται με ανησυχητικούς ρυθμούς.
Το 2003, πολύ πριν την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση, το 15% των εργαζομένων στην ΕΕ απασχολούνταν με συμβάσεις μερικής απασχόλησης.
Έως το 2015 το ποσοστό αυτό είχε αυξηθεί στο 19%.
Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, περίπου το 18% των εργαζομένων είναι μερικής απασχόλησης.

Αυτό που είναι ακόμη πιο απογοητευτικό είναι η αύξηση της απασχόλησης που βασίζεται σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που αυξήθηκε από 9% σε 11% μεταξύ 2003 και 2015.
Το ποσοστό των εργαζομένων που απασχολούνται σε προσωρινές συμβάσεις ανέρχεται στο 20% στην Πολωνία και την Ισπανία.
«Η προσωρινή εργασία προσφέρει λιγότερη ασφάλεια από ό,τι η μερική απασχόληση.
Συνήθως συνοδεύονται με χαμηλότερους μισθούς, λιγότερη εκπαίδευση και λιγότερες ευκαιρίες καριέρας, κάνοντας πιο δύσκολο για τους εργαζόμενους να έχουν πρόσβαση στην πίστωση, να σχεδιάζουν τις αποφάσεις για κατανάλωση ενώ την ίδια στιγμή έχουν και μικρότερες αποζημιώσεις.
«Εργασίες που δεν προσφέρουν μεγάλη ασφάλεια μπορούν να βρεθούν οπουδήποτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά υπάρχουν ιδιαίτερα στον Νότο, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, όπου η κρίση ανεργίας ήταν πιο σοβαρή και η οικονομική ανάκαμψη ήταν πιο εύθραυστη.
Επιπλέον, η διάρθρωση της οικονομίας στη Νότια Ευρώπη είναι πιο ευνοϊκή για τη δημιουργία τέτοιων επισφαλών θέσεων εργασίας» αναφέρεται σε σχετική ανάλυση.
Bookmark and Share