Ιταλία vs Αυστρίας για τους συνοριακούς έλεγχους - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Ιταλία vs Αυστρίας για τους συνοριακούς έλεγχους

  • Οργισμένη η Ρώμη
  • Μετά το «Βαλκανικό διάδρομο» της Ειδομένης ο «Αυστριακός διάδρομος»;


Στα όρια της διπλωματικής κρίσης βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις Ιταλίας και Αυστρίας μετά την απόφαση της Βιέννης να..επανεισαγάγει τους συνοριακούς ελέγχους και να αναπτύξει στρατό στα σύνορα με την Ιταλία με στόχο να αποτραπεί ένα νέο κύμα προσφύγων. Πρόκειται για μια εξέλιξη που θυμίζει το «Βαλκανικό διάδρομο» της Ειδομένης, με τη διαφορά ότι, αντίθετα με τα Σκόπια, η Αυστρία είναι κράτος - μέλος της ΕΕ και μέλος της ζώνης Σένγκεν όπως η Ιταλία.

Ειδικότερα, η αυστριακή κυβέρνηση αποφάσισε τη μεταφορά τεσσάρων τεθωρακισμένων οχημάτων, και 750 στρατιωτών, κοντά στα σύνορά της με την Ιταλία, προκαλώντας την αντίδραση του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών που κάλεσε τον αυστριακό πρέσβη στη Ρώμη για να διαμαρτυρηθεί.

«Χρειάζεται να προετοιμαστούμε για την εξέλιξη του προσφυγικού στην Ιταλία, και αναμένω ότι οι έλεγχοι στα σύνορα πολύ σύντομα θα πρέπει να ενεργοποιηθούν (…) είναι κάτι επιβεβλημένο» δήλωσε στην Αυστριακή εφημερίδα Krone ο υπουργός Άμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ.

«Αυτά δεν είναι τανκς... Πρόκειται για τεθωρακισμένα οχήματα, χωρίς όπλα, που θα μπορούσαν να κλείσουν τους δρόμους. Χρησιμοποιήθηκαν ήδη κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης στα σύνορα (με τη Σλοβενία)», ανέφερε εξάλλου ένας εκπρόσωπος του Ντόσκοτσιλ, όπως ανέφερε το Reuters.

Οι έλεγχοι θα περιλαμβάνουν το πέρασμα Brenner, το οποίο αποτελεί τη συνοριογραμμή μεταξύ Αυστρίας και Ιταλίας, ένα από τα κυριότερα ορεινά περάσματα στις ανατολικές Άλπεις.

«Δεν υπάρχει αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων, αλλά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αυστριακού υπουργού Εξωτερικών «βλέπουμε πώς η κατάσταση στην Ιταλία γίνεται όλο και πιο έντονη και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αποφύγουμε μια κατάσταση συγκρίσιμη με το καλοκαίρι του 2015».

Η τελευταία έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), εκτιμά ότι ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που έφτασαν δια θαλάσσης στην Ιταλία το 2017 ανέρχεται σε σχεδόν 85.000, ενώ τουλάχιστον 2.000 ακόμη έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν σε ιταλικό έδαφος.

Τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι πρόκειται να παρουσιαστεί αργότερα την Τρίτη ένα σχέδιο δράσης για τη μείωση της παράνομης μετανάστευσης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τόσο η Ιταλία όσο και η Αυστρία είναι μέλη της ζώνης Σένγκεν της ΕΕ, αλλά η ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών διακυβεύεται από την επανεισαγωγή των ελέγχων μετά την αύξηση των προσφυγικών ροών από την Ελλάδα και την Ιταλία προς την ενδοχώρα της ΕΕ.
Bookmark and Share