Διπλό «χαράτσι» από Σεπτέμβριο για πάνω από 250.000 επιστήμονες - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Διπλό «χαράτσι» από Σεπτέμβριο για πάνω από 250.000 επιστήμονες

  • Συνεχίζεται ο Γολγοθάς των επιβαρύνσεων για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες καθώς από το Σεπτέμβριο, μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι και άλλοι επιστήμονες καλούνται να πληρώσουν - και μάλιστα αναδρομικά! - δύο εισφορές επί του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος, επιπλέον των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα, υπογράφηκε η...εφαρμοστική εγκύκλιος του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου, σύμφωνα με την οποία επιβάλλεται εισφορά 7% για το επικουρικό 4% για το εφάπαξ μερίδας ελεύθερων επαγγελματιών.

Έτσι ισχύει πλέον και με... τη βούλα το νέο χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες υπέρ πρόνοιας, καθώς προβλέπεται εργοδοτική εισφορά για τους μέχρι 21.12.1992 ασφαλισμένους μισθωτούς, για τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων και των εργοδοτών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται η καταβολή των δύο εισφορών σε τέσσερις ισόποσες δόσεις, ωστόσο οι επιβαρύνσεις σφίγγουν ακόμη περισσότερο τη θηλιά σε αρκετές ομάδες ελεύθερων επαγγελματιών που βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται διαρκώς.

Πιο αναλυτικά, η εγκύκλιος προβλέπει τα ακόλουθα:

Α. Για τους Μισθωτούς
1. Παλαιοί ασφαλισμένοι

α. Για τους "παλαιούς ασφαλισμένους" εξακολουθούν να ισχύουν τα οριζόμενα στις επιμέρους καταστατικές διατάξεις των ταμείων/τομέων/κλάδων /λογαριασμών προνοίας που εντάχθηκαν στο Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. σε ότι αφορά στα ποσοστά (ή ποσά κατά περίπτωση) και στην βάση υπολογισμού τους.

β. Ειδικά για τους "παλαιούς ασφαλισμένους" μισθωτούς των τομέων του Κλάδου Πρόνοιας του πρώην ΕΤΑΠ - ΜΜΕ (ήτοι των Τομέων Πρόνοιας Ιδιοκτητών, Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου, Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών, Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Θεσσαλονίκης), ισχύουν τα οριζόμενα από τις επιμέρους καταστατικές διατάξεις ποσοστά εισφορών και υπολογίζονται επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους, όπως αυτές προσδιορίζονται στο άρθρο 38 του ν. 4387/2016.
Στο άρθρο 38 καθορίζεται γενικότερα η βάση υπολογισμού των καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών για κύρια σύνταξη. Από τον συνδυασμό της παρ. 1 και της παρ. 9, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του αρθ. 27 του ν. 4445/2016, προκύπτει ότι, οι εισφορές που προβλέπονται από τις καταστατικές διατάξεις των εντασσόμενων στον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών του ΕΤΕΑΕΠ τομέων πρόνοιας του τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, παρακρατούνται επί των πάσης φύσεως αποδοχών, με εξαίρεση τις κοινωνικού χαρακτήρα έκτακτες παροχές λόγω γάμου, γεννήσεως τέκνων, θανάτου και βαριάς αναπηρίας, με τα προβλεπόμενα όρια των παρ. 2 α, β και γ.

γ. Συνεχίζουν να είναι σε ισχύ τυχόν εργοδοτικές εισφορές υπέρ των ενταχθέντων στο Κλάδο Εφάπαξ Παροχών του ΕΤΕΑΕΠ φορέων.

2. Νέοι ασφαλισμένοι

α. Για τους "νέους ασφαλισμένους" το ποσό της μηνιαίας εισφοράς στον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π., ορίζεται, σε ποσοστό 4%, υπολογιζόμενο επί των ασφαλιστέων αποδοχών, όπως προσδιορίζονται στα άρθρα 5 και 38 του ν. 4387/2016.
Η εν λόγω ρύθμιση αφορά όλους τους ασφαλισμένους που είχαν ασφαλισθεί σε φορέα κύριας ασφάλισης για πρώτη φορά μετά την 1-1-1993, ανεξάρτητα εάν πριν την δημοσίευση του νόμου 4387/2016 καταλαμβάνονταν ή όχι από το αρθ. 37 του ν. 2084/1992 που όριζε την εισφορά για εφάπαξ παροχή των "νέων ασφαλισμένων". Επομένως η παρακράτηση υπέρ πρόνοιας ακολουθεί την βάση υπολογισμού των μισθωτών για κύρια σύνταξη, όπως προβλέπεται από το άρθρο 38 και επιβάλλεται επί των πάσης φύσεως αποδοχών, με εξαίρεση τις κοινωνικού χαρακτήρα έκτακτες παροχές λόγω γάμου, γεννήσεως τέκνων, θανάτου και βαριάς αναπηρίας.
Ειδικά για τους ασφαλισμένους μισθωτούς του δημόσιου τομέα με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου που υπάγονται στις διατάξεις του ν. 4354/2015 (νέο ενιαίο μισθολόγιο) και μέχρι τις 31/12/2016 υπάγονταν στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου, γίνεται χρήση της βάσης υπολογισμού των καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών για κύρια σύνταξη, όπως η βάση αυτή προκύπτει από τον συνδυασμό των άρθρων 5 και 8 του ν. 4387/2016.
β. Τυχόν εργοδοτική εισφορά που ίσχυε υπέρ των εντασσόμενων φορέων στο κλάδο εφάπαξ παροχών του ΕΤΕΑΕΠ φορέων, καταργείται από 1-1-2017.

Β. Για τους Αυτοτελώς Απασχολούμενους

Το ποσοστό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς ορίζεται από 1-1-2017 σε ποσοστό 4%. Το ποσοστό αυτό ισχύει για “παλαιούς ασφαλισμένους” και για “νέους ασφαλισμένους”.
Ως βάση υπολογισμού θεωρείται το εισόδημα, όπως ειδικότερα προσδιορίζεται στο άρθρο 39 του ν. 4387/2016, (εφαρμοζομένου και του άρθρου 98 του ανωτέρω νόμου για τους αυτοτελώς απασχολούμενους που προέρχονται από το ΕΤΑΑ).

Γ. Στους Δικηγόρους, Μηχανικούς και Υγειονομικούς, “παλαιούς” ασφαλισμένους στον Κλάδο Πρόνοιας του πρώην ΕΤΑΑ, που παρέχουν μισθωτή εργασία ή απασχολούνται με έμμισθη εντολή, δεν εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα του τρίτου εδαφίου του κοινοποιούμενου άρθρου 96, αφού το εδάφιο αυτό αναφέρεται σε “παλαιούς” ασφαλισμένους σε πρώην φορείς πρόνοιας μισθωτών . Κατόπιν των ανωτέρω, τα πρόσωπα αυτά, που ασφαλίζονταν σε πρώην φορείς αυτοαπασχολουμένων, από 1-1-2017:

- καταβάλλουν την προβλεπόμενη εισφορά 4 % των αυτοτελώς απασχολούμενων, και
- βάση υπολογισμού της ανωτέρω εισφοράς αποτελούν οι αποδοχές του άρθρου 38 όπως αντίστοιχα προβλέπεται για την κύρια ασφάλιση των προσώπων αυτών στον ΕΦΚΑ.

Ειδικά για τους απασχολούμενους στο Δημόσιο, ασφαλισμένους στον Κλάδο Πρόνοιας του πρώην ΕΤΑΑ, Μηχανικούς και Υγειονομικούς που υπηρετούν ή προσλαμβάνονται στο Δημόσιο με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου, καθώς και σε δικηγόρους με σχέση έμμισθης εντολής με το Δημόσιο, ως αποδοχές για την βάση υπολογισμού νοούνται οι ασφαλιστέες αποδοχές για κύρια σύνταξη, όπως αυτές προκύπτουν από τον συνδυασμό των άρθρων 5 και 8 του ν. 4387/2016 και έχει αποτυπωθεί στις περ. Α1 του Κεφαλαίου Ι της υπ. αριθμ. 2/24112/ΔΕΠ/31-03-2017 (ΑΔΑ:7ΦΘΨΗ-ΟΒΛ) κοινής εγκυκλίου του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (σχετ. η Φ80020/45578/Δ15.780/16-06-2017 εγκύκλιός μας).

Τέλος, για αυτούς που υπηρετούν ή προσλαμβάνονται στο Δημόσιο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (ορισμένου ή αορίστου χρόνου), βάση υπολογισμού για τον υπολογισμό της εισφοράς, αποτελούν οι αποδοχές που προσδιορίζονται στο αρθ. 38 του ν. 4387/2017, ήτοι οι πάσης φύσεως αποδοχές, με εξαίρεση τις κοινωνικού χαρακτήρα έκτακτες παροχές λόγω γάμου, γεννήσεως τέκνων, θανάτου και βαριάς αναπηρίας.
Bookmark and Share