Πρωτοφανείς εκατέρωθεν απειλές μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Πρωτοφανείς εκατέρωθεν απειλές μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας


  • Μετά την προειδοποίηση της Βόρειας Κορέας ότι θα απαντήσει με πυρηνικά αν δεχθεί επίθεση από τις ΗΠΑ, ο D. Trump διεμήνυσε προς την Πιονγκγιάνγκ ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με «φωτιά και οργή που ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ πριν»..

Δεν πέρασαν παρά λίγες μόλις ώρες από την προειδοποίηση της Βόρειας Κορέας ότι θα απαντήσει με πυρηνικά όπλα αν δεχθεί επίθεση από τις ΗΠΑ και ο Donald Trump διεμήνυσε προς την Πιονγκγιάνγκ ότι... θα βρεθεί αντιμέτωπη με «φωτιά και οργή που ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ πριν» αν απειλήσει ποτέ ξανά τη χώρα του.

«Η Βόρεια Κορέα καλά θα κάνει να μην κάνει κι άλλες απειλές προς τις ΗΠΑ. Θα βρεθεί αντιμέτωπη με φωτιά και οργή που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί ποτέ», σε αυτή την περίπτωση, απείλησε ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Trump National Golf Club στο Μπέντμινστερ, στο Νιού Τζέρσι.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Πιονγιάνγκ υποστήριξε επισήμως ότι η χώρα του δεν θα διστάσει να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων κατά των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για "δικαίωμα αυτοάμυνας".

Όπως μετέδωσε η Wall Street Journal, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Ri Yong Ho, σημείωσε ότι το καθεστώς της Πιονγιάνγκ θα κάνει χρήση του πυρηνικού του οπλοστασίου σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση από τις ΗΠΑ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι υπόλοιπες χώρες δεν έχουν λόγο να ανησυχούν, εκτός βέβαια εάν συμμετάσχουν σε ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση.

Μιλώντας στο περιθώριο συνεδρίου ασφαλείας στις Φιλιππίνες, ο Ri υποστήριξε ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει το δικαίωμα να αναπτύξει πυρηνικά όπλα για αυτοάμυνα, ενώπιον της «ξεκάθαρης και πραγματικής πυρηνικής απειλής» που πηγάζει από τις ΗΠΑ.

Μετά την αποδεδειγμένη πλέον ικανότητα της Βόρειας Κορέας να εκτοξεύει διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους υπάρχει διεθνής ανησυχία για τις πραγματικές προθέσεις του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ. Αναλυτές επισημαίνουν ότι πριν την εκλογή του Donald Trump το καθεστώς του Kim Jong Un ανέπτυσσε πυρηνικά όπλα και βαλλιστικούς πυραύλους ως μέσο πίεσης προκειμένου τελικά να καταλήξει σε κάποιου είδους συμβιβασμό με τη διεθνή κοινότητα. Πλέον κυριαρχεί η άποψη ότι το καθεστώς του Kim θεωρεί την ανάπτυξη διηπειρωτικών πυρηνικών όπλων ως το ύστατο καταφύγιο προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία, γεγονός που τον καθιστά ακόμα πιο απρόβλεπτο και δυνητικά επικίνδυνο.

Washington Post: Η Β. Κορέα μπορεί να εξοπλίσει με πυρηνικά τους πυραύλους της

Στο μεταξύ σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, η Βόρεια Κορέα κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία τη σμίκρυνση μιας πυρηνικής κεφαλής προκειμένου να την εφαρμόσει σε έναν από τους διηπειρωτικούς πυραύλους της, όπως προκύπτει από απόρρητα συμπεράσματα εμπειρογνωμόνων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, που δημοσίευσε σήμερα η εφημερίδα.

Αυτή η δυνατότητα σηματοδοτεί τη σημαντική πρόοδο που κατέγραψε η Πιονγκγιάνγκ, η οποία αναδεικνύεται πλέον σε αυτοτελή πυρηνική δύναμη, υπογραμμίζει η αμερικανική εφημερίδα, στη γνώση της οποίας περιήλθε η απόρρητη έκθεση που ολοκλήρωσε τον περασμένο μήνα η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών (DIA) των ΗΠΑ.

Έως σήμερα, το βορειοκορεατικό καθεστώς έχει προχωρήσει στη δοκιμή πολλών ατομικών βομβών και έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία δύο εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, που μπορούν να πλήξουν τις ΗΠΑ, όμως η ικανότητά της να τοποθετήσει πυρηνική κεφαλή σε πύραυλο παρέμενε υπό αμφισβήτηση.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ήταν σε γενικές γραμμές πεπεισμένες ότι αν και πέρασαν 10 χρόνια από την πρώτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, τον Οκτώβριο του 2006, η Βόρεια Κορέα χρειαζόταν ακόμη κάποια χρόνια για να πετύχει την σμίκρυνση μιας ατομικής βόμβας, κάτι που αποτελεί μια περίπλοκη διαδικασία.

«Η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών εκτιμά ότι η Βόρεια Κορέα παρήγαγε πυρηνικά όπλα που μπορούν να εφαρμοστούν σε βαλλιστικούς πυραύλους, περιλαμβανομένων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων» είναι το συμπέρασμα της έκθεσης.

Σύμφωνα με την Washington Post, το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας έχει καταλήξει στα ίδια συμπεράσματα.
Επιπλέον, όπως επισημαίνεται σε μια άλλη επίσημη έκθεση των ΗΠΑ, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un διαθέτει περίπου 60 ατομικές βόμβες, σημειώνει η Post, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι εντούτοις πολλοί ειδικοί κρίνουν ότι αυτός ο αριθμός είναι υπερβολικός.
Bookmark and Share