Πρωτοφανές περιστατικό στο Facebook: Δύο ρομπότ άρχισαν να συζητούν σε δική τους γλώσσα! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Πρωτοφανές περιστατικό στο Facebook: Δύο ρομπότ άρχισαν να συζητούν σε δική τους γλώσσα!

  • Η Facebook αναγκάστηκε να θέσει εκτός λειτουργίας δύο ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης καθώς αυτά επινόησαν μία δική τους, περίεργη και... ανατριχιαστική γλώσσα.

Όπως αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα, ερευνητές του τμήματος τεχνητής νοημοσύνης της Facebook ανέπτυξαν ένα...πρόγραμμα που προσομοιώνει ανθρώπινους διαλόγους, με σκοπό να μάθει πως να διαπραγματεύεται και να εμπορεύεται μέσω της μίμησης ανθρώπινων συμπεριφορών.

Όταν όμως το μέσο κοινωνικής δικτύωσης ταίριαξε δύο από τα προγράμματα, των οποίων τα ψευδώνυμα είναι Alice και Bob, να διαπραγματευτούν μεταξύ τους, άρχισαν να αναπτύσσουν μία δική τους περίεργη μορφή επικοινωνίας.

Ο διάλογος των προγραμμάτων «οδήγησε σε απόκλιση από την ανθρώπινη γλώσσα καθώς ανέπτυξαν τη δική τους γλώσσα διαπραγμάτευσης», δήλωσαν οι ερευνητές. Τα προγράμματα επρόκειτο να μάθουν να εμπορεύονται μπάλες, καπέλα και βιβλία, να δίνουν την κατάλληλη τιμή στα αντικείμενα και να συναλλάσσονται. Όμως από τη στιγμή που οι ερευνητές του Facebook αφαίρεσαν οποιαδήποτε ανταμοιβή για την πραγματοποίηση των συναλλαγών στα αγγλικά, τα προγράμματα γρήγορα ανέπτυξαν τους δικούς τους όρους για την επίτευξη συμφωνιών.

Δεν υπήρχε ανταμοιβή για να μείνουν στην αγγλική γλώσσα κι έτσι κατέληξαν μία ακατανόητη γλώσσα και επινόησαν κωδικούς για να συνεννοούνται, δήλωσε ο ερευνητής της Facebook , Dhruv Batra. «Όπως αν πω “αυτό” πέντε φορές θα το ερμηνεύσει κάποιος ότι θέλω πέντε τεμάχια από αυτό το προϊόν. Δεν είναι διαφορετικό από τον τρόπο που οι ανθρώπινες κοινωνίες αναπτύσσουν σύμβολα και συντομογραφίες».

Μετά την διακοπή της ακατανόητης συζήτησης μεταξύ των προγραμμάτων, η Facebook ανέφερε ότι το project σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τη «δημιουργία προγραμμάτων που μπορούν να σκεφτούν, να συζητήσουν και να διαπραγματευτούν, που είναι σημαντικά βήματα για την ανάπτυξη ενός προσωποποιημένου ψηφιακού βοηθού».
Bookmark and Share