H Άγκυρα «ζεσταίνει» τα νερά στην Ανατολική Μεσόγειο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

H Άγκυρα «ζεσταίνει» τα νερά στην Ανατολική Μεσόγειο

  • Με ένα νέο μπαράζ Αναγγελιών η Άγκυρα εκτός από άσκηση με πραγματικά πυρά επαναφέρει και πάλι τακτικές αμφισβήτησης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και κυριαρχικών αρμοδιοτήτων της Κύπρου.


Αργά χθες το βράδυ η Τουρκία εξέδωσε...τρεις NAVTEX εκ των οποίων οι δυο αφορούν την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την ελληνική περιοχή ευθύνης για έκδοση NAVTEX στο Καστελόριζο και η τρίτη την περιοχή ευθύνης της Λευκωσίας για Έρευνα και Διάσωση.

Με την NAVTEX 799/17 η Τουρκία αναγγέλλει την διεξαγωγή άσκησης με πραγματικά πυρά στις 22 Αυγούστου στην περιοχή του Καστελόριζου, και με την NAVTEX801/17 που εκδόθηκε αργότερα, δεσμεύει παράνομα την ίδια ακριβώς περιοχή με ταυτόσημες συντεταγμένες για την «ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής από τουρκικό πολεμικό πλοίο» στις 20 Αυγούστου.

Ταυτόχρονα με την NAVTEX 800/17 η Τουρκία δεσμεύει μεγάλη περιοχή εντός του FIR Λευκωσίας για την διεξαγωγή άσκησης Έρευνας και Διάσωσης για τις 20 Αυγούστου, αμφισβητώντας ευθέως την περιοχή ευθύνης της Κύπρου για SAR.

Την Παρασκευή η Τουρκία είχε αναγγείλει και πάλι άσκηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ στην περιοχή που παράνομα έχει δεσμεύσει για τις σεισμογραφικές έρευνες του Barbaros και όπου η Κυπριακή Δημοκρατία πραγματοποιούσε πολυεθνική άσκηση Έρευνας και Διάσωσης, καθώς με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να αμφισβητήσει όχι μόνο την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και κάθε κυριαρχικό δικαίωμα και αρμοδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχής ανατολικά των ορίων των χωρικών υδάτων των 12 ν.μ.

Η «επιστροφή» στην προκλητική τακτική των αμφισβητήσεων στο Καστελόριζο μετά από μια μικρή «ανάπαυλα» του θερινού μορατόριουμ, το οποίο βεβαίως έχει αλλοιωθεί και συρρικνωθεί τόσο σε ουσιαστικό περιεχόμενο όσο και σε χρονική διάρκεια, προκαλεί προβληματισμό στην Αθήνα ,με δεδομένη και την ανακίνηση θέματος Συνθήκης της Λοζάνης και «ανυπαρξίας Θαλασσίων συνόρων» στο Αιγαίο από τον τούρκο υπουργό εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου, αλλά και την απειλή του τούρκου υπουργού ενέργειας Αλμπαϊράκ ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η Τουρκία θα είναι σε θέση με δικό της πλωτό γεωτρύπανο να πραγματοποιεί γεωτρήσεις στις περιοχές που η ίδια θα επιλέξει…
Bookmark and Share