Ανοικτή επιστολή Μέι στους Ευρωπαίους που ζουν στη Βρετανία: Θέλουμε να μείνετε.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και ΆποψηNEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017

Ανοικτή επιστολή Μέι στους Ευρωπαίους που ζουν στη Βρετανία: Θέλουμε να μείνετε..


  • Μέσω ανοικτής επιστολής απευθύνεται η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι στα 3 εκατομμύρια πολιτών κρατών - μελών ΕΕ που ζουν στη χώρα, ζητώντας τους να μείνουν στη Μεγάλη Βρετανία.

Η κ. Μέι δηλώνει ότι Λονδίνο και Βρυξέλλες βρίσκονται «πολύ κοντά» σε συμφωνία για τα δικαιώματα των πολιτών.
Στην επιστολή, η Βρετανή πρωθυπουργός υπόσχεται ότι η διαδικασία για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στο Η.Β. θα οργανωθεί με σαφή και απλό τρόπο τον οποίο οι Ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να διαμορφώσουν μέσα από την συμμετοχή τους στη νεοσύστατη Ομάδα Εργασίας για την διαδικασία εγγραφής, η οποία θα έχει τακτικές συναντήσεις ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η κάλυψη των αναγκών των πολιτών που αφορά.
Μεταξύ άλλων, η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης σημειώνει: «Σήμερα πηγαίνω στις Βρυξέλλες και γνωρίζω ότι πολλοί περιμένουν από μας, τους ηγέτες των 28 εθνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να δείξουμε ότι δίνουμε προτεραιότητα στους πολίτες.
»Υπήρξα σαφής καθόλη την διάρκεια των διαπραγματεύσεων ότι τα δικαιώματα των πολιτών είναι η πρώτη μου προτεραιότητα. Και γνωρίζω ότι και οι άλλοι ηγέτες έχουν τον ίδιο στόχο: να διασφαλίζουν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στην Ε.Ε. και των Βρετανών πολιτών που ζουν σε κράτη-μέλη της Ένωσης», αναφέρει.
«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι το θέμα αυτό παραμένει ψηλά στις προτεραιότητές μας, ότι είμαστε ενωμένοι σε ο,τι αφορά τις βασικές αρχές και ότι τις ερχόμενες εβδομάδες θα επικεντρωθούμε στην επίτευξη συμφωνίας που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των ανθρώπων εδώ στη Μ. Βρετανία αλλά και στην Ε.Ε.
(...)
»Οι πολίτες της ΕΕ που έχουν φτιάξει τη ζωή τους στη Βρετανία, έχουν συμβάλει τα μέγιστα στη χώρα μας. Θέλουμε να μείνουν στη Βρετανία και οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Και για να είμαι ακόμα πιο ξεκάθαρη: οι πολίτες της Ε.Ε. που ζουν νόμιμα στη Βρετανία σήμερα, θα μπορούν να παραμείνουν.
»Γνωρίζω ότι και οι δυο πλευρές θα μελετήσουν τις προτάσεις η μία της άλλης ώστε με ανοιχτό πνεύμα να υπάρξει συμφωνία. Με ευελιξία και δημιουργικότητα και από τις δυο μεριές, είμαι βέβαιη ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις για τα δικαιώματα των πολιτών μέσα στις ερχομένες εβδομάδες.
(...)
«Σχεδιάζουμε μια απλοποιημένη ψηφιακή διαδικασία για όσους επιθυμούν να κάνουν αίτηση για να λάβουν το καθεστώς του μονίμως εγκατεστημένου στη Μ. Βρετανία στο μέλλον. Η διαδικασία θα είναι σχεδιασμένη για να διευκολύνει τους αιτούντες και θα είμαστε συνεχώς σε επαφή μαζί του σε κάθε βήμα», καταλήγει η πρωθυπουργός του Η.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share