Lagarde: Δεν ζητάμε νέα μέτρα αν τηρήσετε τις δεσμεύσεις - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Lagarde: Δεν ζητάμε νέα μέτρα αν τηρήσετε τις δεσμεύσεις

  • Την τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν δοθεί από τις ελληνικές αρχές ζήτησε για άλλη μία φορά η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde.

Απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της επικεφαλής του Ταμείου, η Lagarde αναγνώρισε αρχικά ότι "έχει γίνει πολλή δουλειά όλα τα χρόνια", κάνοντας λόγο για τεράστιες προσπάθειες από τους Έλληνες πολίτες, "κάτι που είναι εντυπωσιακό".

Επίσης, ανέφερε ότι τον Ιούλιο το ΔΝΤ και οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν σε ένα πρόγραμμα που θέτει υπόκειται σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, απαραίτητο βήμα για το ΔΝΤ.

Διευκρίνισε ακόμη ότι "δεν ζητάμε νέα μέτρα, θέλουμε συμμόρφωση με τους όρους που έχουν συμφωνηθεί, και θα προσέχουμε να τηρούνται οι δεσμεύσεις.

Πρόσθεσε ακόμη ότι "θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές σε Ευρώπη και Ελλάδα στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και για να δούμε ποια μέτρα μπορεί να είναι αναγκαία στη διαδικασία".

Σημειώνεται ότι στις φθινοπωρινές του προβλέψεις το ΔΝΤ ανέφερε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 υπολογίζεται στο 1,7% του ΑΕΠ και του 2018 στο 2,2% του ΑΕΠ.

Εξάλλου νωρίτερα σήμερα πληροφορίες του Μιχάλη Ιγνατίου ανέφεραν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διευκρίνισε, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στην έκθεση του περασμένου καλοκαιριού, ότι δεν ζητά από την ελληνική κυβέρνηση λήψη μέτρων, για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, που προκύπτει από τη διαφορά του με τους Ευρωπαίους, ως προς το ποσοστό του πρωτογενούς πλεονάσματος.

"Στην περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα εκπληρώσει πλήρως τις πολιτικές δεσμεύσεις της (εννοεί τις μεταρρυθμίσεις) και επιτύχει το δημοσιονομικό στόχο του Ταμείου (πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ), και την ίδια στιγμή αποτύχει στους στόχους του προγράμματος του ESM (που προβλέπει πλεόνασμα 3,5%), τότε οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει ότι η πρόσβαση της Ελλάδος στις δόσεις του ESM θα συνεχιστεί και ότι οι στόχοι του προγράμματος του ESM θα επανεξεταστούν".

Υπενθυμίζεται ότι η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου είχε αναφέρει στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε μετά τη λήξη της συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,2% του ΑΕΠ το 2018 όταν η συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές είναι για 3,5% του ΑΕΠ, που σημαίνει ότι το Ταμείο βλέπει απόκλιση από το στόχο. "Θεωρούμε ότι είναι κατάλληλο επίπεδο και δεν περιμένουμε νέα μέτρα", είπε η κ. Βελκουλέσκου. Πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ αναμενόταν τον Ιούλιο για το 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share