Μια μερίδα ...σανός, το κοινωνικό μέρισμα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Μια μερίδα ...σανός, το κοινωνικό μέρισμα



Δεν ξέρω τι έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές. θα το δούμε τις επόμενες ημέρες.
Θυμίζω πως η υποχρέωση είναι τα χρήματα του ενδεχόμενου υπερπλεονάσματος να πηγαίνουν κατά 60% για χρέος και ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και το 40% μπορεί να επιστρέφει στην κοινωνία/οικονομία μετά από σύμφωνη γνώμη των δανειστών. 
Σε κάθε περίπτωση όμως, έχουμε μια μερίδα σανού διαγγελματικώς σερβιρισμένη.




1. Η επιστροφή των "παράνομων" παρακρατήσεων από συνταξιούχους δεν είναι "κοινωνικό μέρισμα". Είναι υποχρέωση του κράτους και εάν δεν συμπεριλαμβάνεται στα πιστοποιημένα ληξιπρόθεσμα, θα έπρεπε. Θυμίζω πως και από το νόμο Κατρούγκαλου με τα λάθη υπολογισμού προέκυψαν "παράνομες παρακρατήσεις", μέρος των οποίων έχει επιστραφεί.

2. Η καταβολή στη ΔΕΗ δεν είναι κοινωνικό μέρισμα. Είναι για να σωθεί η εταιρεία. Κινδυνεύει η ύπαρξή της λόγω της αβελτηρίας αυτής της κυβέρνησης και των αλλοπρόσαλλων πολιτικών Σκουρλέτη-Σταθάκη.

Με τα παραπάνω το "κοινωνικό μέρισμα" διπλασιάζεται επικοινωνιακά και μόνον. Δε λέτε καλά που δεν ονοματίσθηκε κοινωνικό μέρισμα καμιά επιστροφή ΦΠΑ!

Η πονηριά λοιπόν είναι στα "βαφτίσια". Κοινωνικό μέρισμα €1.4 δισ, με τη συμφωνία των δανειστών, σημαίνει πως πρέπει να υπάρχει υπερπλεόνασμα 1.35% του ΑΕΠ, δηλαδή συνολικό πρωτογενές πλεόνασμα 3.1% του ΑΕΠ (έναντι του προβλεπομένου 1.75%). Τουλάχιστον. Σύμφωνα δε με τις συμφωνίες, διανεμητέο μετά την δημοσιοποίηση των ετήσιων αποτελεσμάτων από τη Eurostat τον επόμενο Απρίλιο.
Η χοντρή πονηριά είναι πως οι επιστροφές προς συνταξιούχους περνάνε "κατά τα συμφωνηθέντα" για την ικανοποίηση για την κατανομή μέρους του 60% του υπερπλεονάσματος, ενώ έπρεπε να είναι στον προϋπολογισμό.
Έτσι, με πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 2.25% παριστάνει πως κάνει πολιτικές αναδιανομής που αντιστοιχούν σε 3.1% πλεονάσματος.

Από την αρχή του χρόνου γράφω συνεχώς για τη δημιουργική λογιστική διαχείριση με τα repos και τα ληξιπρόθεσμα.
Για να πάρουμε την υποδόση των €800 εκατ, το πεντάμηνο Μαίου-Σεπτεμβρίου, το δημόσιο εξόφλησε €6.5 δισ ληξιπρόθεσμα. Τα πσιτοποιημένα ληξιπρόθεσμα ήταν €5 δισ και παρέμειναν €5 δισ. Τα μη πιστοποιημένα ήταν κατά το ΥΠΟΙΚ €1.3 δισ την 31/7.
Θυμίζω πως η τρεχάλα έγινε τον Σεπτέμβριο όταν αρνήθηκε το EWG την εκταμίευση της υποδόσης. Πού βρέθηκε το βουνό των ληξιπρόθεσμων που πληρώθηκαν; Οι δανειστές ξέρουν και ανάγκασαν την κυβέρνηση στην εξόφληση, το κοινοβούλιο όχι.
Θυμίζω πως παρά το πρωτογενές υπερπλεόνασμα των €6 δισ του 2016 και το πλεόνασμα των €2 δισ του πρώτου εξαμήνου, το δημόσιο δανείστηκε με repos από ταμεία και φορείς του δημοσίου €5 δισ. Τα χρήματα που υποτίθεται πως μοιράζονται έχουν αντληθεί στο πολλαπλάσιο από την οικονομία η οποία ασφυκτιά.

Αν δεν τους παίξει πρέσσινγκ η αντιπολίτευση στη διαχείριση των δημοσιονομικών, όλο διαγγέλματα θα έχουμε..

Toυ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share