Κατασχέσεις σε έξι στους δέκα οφειλέτες και άνοιγμα θυρίδων θέλει η ΑΑΔΕ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Κατασχέσεις σε έξι στους δέκα οφειλέτες και άνοιγμα θυρίδων θέλει η ΑΑΔΕ

Κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχειών σε έξι στους δέκα φορολογούμενους (59%) που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και στους οποίους είναι δυνατό να επιβληθούν μέτρα είσπραξης σχεδιάζει για το τρέχον έτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.


Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα, η ΑΑΔΕ θέτει ως στόχο να εισπράξει 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ από παλιές φορολογικές οφειλές και το 24% των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα δημιουργηθούν.

Θα εισηγηθεί επίσης την απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου για το άνοιγμα τραπεζικών θυρίδων, για κατασχέσεις.

Προγραμματίζονται μάλιστα τουλάχιστον 100.000 τηλεφωνικές κλήσεις για την ενημέρωση των φορολογούμενων σχετικά με τις υποχρεώσεις τους, καθώς μια από τις επιδιώξεις της Αρχής είναι η αύξηση της συμμόρφωση των φορολογούμενων.

Η Αρχή θα επιδιώξει να εισπράξει 36,26 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους, εκ των οποίων 10,1 δισεκ., δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο, θα προέλθουν από τον ΦΠΑ.

Το σχέδιο προβλέπει την εκτέλεση τουλάχιστον 1.000 ελέγχων σε μεγάλες επιχειρήσεις και σε πρόσωπα με μεγάλο πλούτο.

Τουλάχιστον 700 εκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να βεβαιωθούν από τους ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις, με εισπραξιμότητα 40%. Τα κλιμάκια της ΑΑΔΕ θα πρέπει να βεβαιώσουν επίσης 500 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους από φυσικά πρόσωπα μεγάλου πλούτου, αν και η εισπραξιμότητα θα πρέπει να είναι 20%.

Ακόμα 13 δισεκ. ευρώ σε έσοδα θα πρέπει να προέλθουν από τελωνειακούς ελέγχους.

Συνολικά προβλέπεται να διενεργηθούν 190.000 φορολογικοί και τελωνειακοί έλεγχοι το 2018, για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Από το Σχέδιο προκύπτει επίσης ότι λειτουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, στο οποίο καταγράφονται όλα τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων, προγραμματίζεται για το τέλος του 2020.

Έως τότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και ο εκσυγχρονισμός των τελωνειακών υπηρεσιών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Οι φορολογικοί έλεγχοι, μεταξύ άλλων, αναμένεται να επικεντρωθούν σε φορολογούμενους που υποβάλουν μηδενικές φορολογικές δηλώσεις ενώ ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σε πρατήρια υγρών καυσίμων, και σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με έναρξη δραστηριότητας σε γειτονικές χώρες.

Παράλληλα προωθείται η διασύνδεση του Taxis με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για την παρακολούθηση της μισθωτής εργασίας και με το πληροφοριακό σύστημα την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τον έλεγχο των κινήσεων σε χρηματιστηριακά προϊόντα.

Εξάλλου οι φορολογικές Αρχές θα αποκτήσουν πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα του Κτηματολογίου για λήψη πληροφοριών ιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share