"Βόρεια Μακεδονία",αυτή είναι η ονομασία στην οποία κατέληξαν.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

"Βόρεια Μακεδονία",αυτή είναι η ονομασία στην οποία κατέληξαν..

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, τα σημεία στα οποία εστιάστηκε η χθεσινή επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών αφορούν πρωτίστως το πεδίο εφαρμογής της νέας ονομασίας, το πλαίσιο, δηλαδή, του erga omnes. 


Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που έφτασαν στο Greece-Salonika
η συμφωνία προβλέπει την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία»  την οποία επικοινωνιακά θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να παρουσιάσει στην ελληνική κοινή γνώμη ως αμετάφραστη "Severna Makedonija".
Η αλήθεια όμως είναι πως ,όπως συμβαίνει με όλες σχεδόν τις χώρες του πλανήτη, η ονομασία που θα επικρατήσει διεθνώς θα είναι η αγγλική απόδοση του όρου,
δηλαδή "North Macedonia".


Ο κ. Ζάεφ εμφανίζεται να ζήτησε επιμόνως ορισμένες «καμουφλαρισμένες» εξαιρέσεις από τον κανόνα γενικής εφαρμογής της νέας ονομασίας, να διερευνηθεί δηλαδή η δυνατότητα σε κάποιες δευτερεύουσες αναφορές να μπορεί στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ να διατηρηθεί η χρήση της σημερινής συνταγματικής ονομασίας.
Την ίδια στιγμή, έπειτα από τον θόρυβο που ξεσηκώθηκε στην Αθήνα αναφορικά με τις πληροφορίες που ήθελαν να αναγνωρίζεται από τη συμφωνία η ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής εθνότητας, και αυτό το θέμα μπήκε ξανά στο τραπέζι, προκειμένου να αναζητηθεί κάποια διατύπωση που θα μπορούσε να είναι καλύτερα διαχειρίσιμη πολιτικά, μια διατύπωση που θα καθιστά σαφή τη διάκριση της σημερινής οντότητας από την αρχαιοελληνική Μακεδονία.
Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε χθες (τ/σ Kontra) ότι αυτό έχει διασφαλιστεί με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε. Αφησε να εννοηθεί δε ότι για την πλήρη ενσωμάτωση της νέας ονομασίας στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ θα μεσολαβήσει ένα χρονοδιάγραμμα, που θα ακολουθεί τις φάσεις υλοποίησης της συμφωνίας.

Καθώς τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν, η Αθήνα είχε διαμηνύσει με κάθε τρόπο τις προηγούμενες ημέρες προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ ότι θα πρέπει να δρομολογηθούν εξελίξεις εάν όντως στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στις 28 και 29 Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share