Το νέο σχέδιο της ΕΕ για το μεταναστευτικό - "Ηotspots" ...στη B. Aφρική - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Το νέο σχέδιο της ΕΕ για το μεταναστευτικό - "Ηotspots" ...στη B. Aφρική

Νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού βρίσκεται στα «σκαριά», με την Ευρωπαϊκή Ένωση να επεξεργάζεται το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν κέντρα φιλοξενίας στη Βόρεια Αφρική ώστε πρόσφυγες και μετανάστες να μην επιχειρούν καν το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη.

Αυτό αναφέρει το προσχέδιο της συμφωνίας των «28», που διέρρευσε σήμερα στον ευρωπαϊκό Τύπο και φαίνεται ότι επιδιώκει τη δημιουργία «περιφερειακών κέντρων αποβίβασης», προκειμένου να εξετάζονται τα αιτήματα ασύλου πριν φτάσουν στην Ευρώπη οι πρόσφυγες.

«Αυτά τα κέντρα θα πρέπει να προσφέρουν ταχείες διαδικασίες προκειμένου να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ οικονομικών μεταναστών και εκείνων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, και να μειώσουν το κίνητρο της επιβίβασης για επικίνδυνα ταξίδια» αναφέρεται στο προσχέδιο.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει το Reuters, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές στην κοινή δήλωση των Ευρωπαίων, οι οποίοι αναμένεται να συναντηθούν για διήμερη Σύνοδο στις 28 Ιουνίου.

Στόχος των Ευρωπαίων ηγετών θα είναι να καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία για το πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το «κύμα» προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν κάθε μήνα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο "μενού" του Μέσεμπεργκ

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο στάθηκαν στην ανάγκη αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο προσφυγικό, την στιγμή που η κ. Μέρκελ αντιμετωπίζει μεγάλη ενδοκυβερνητική κρίση με αίτημα να μην επιτρέπει την είσοδο σε πρόσφυγες και μετανάστες που ήδη έχουν υποβάλει αίτημα για άσυλο σε άλλη χώρα-μέλος.

Η καγκελάριος επισήμανε πως πέραν της εσωτερικής διαχείρισης των ροών πρέπει να θωρακιστούν και τα εξωτερικά σύνορα και να ενισχυθεί η υπηρεσία Frontex.

«Να ενισχύσουμε τη στελέχωση της Frontex. Ο στόχος μας παραμένει μια Ευρωπαϊκή απάντηση πάνω στο μεταναστευτικό ζήτημα», δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Μέρκελ, η οποία δέχεται πιέσεις από τους Βαυαρούς κυβερνητικούς συμμάχους της.

Πριν λίγα 24ωρα, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ, που ανήκει στην Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU) της Βαυαρίας, έδωσε διορία στην καγκελάριο μέχρι τον τέλος του Ιουνίου για την εφαρμογή των ελέγχων στα σύνορα της Γερμανίας.

Η ηγεσία της CSU αποφάσισε ότι οι μετανάστες που έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επαναπροωθούνται σε αυτές αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Για το λόγο αυτό στην επερχόμενη Σύνοδο η κα. Μέρκελ αναμένεται να συζητήσει με χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία για τη σύναψη διμερών συμφωνιών επαναπροώθησης αιτούντων άσυλο, θέση που φάνηκε να υποστηρίζει ο κ. Μακρόν, λέγοντας πως βλέπει θετικά διμερείς ή πολυμερείς διευθετήσεις.

Όπως γράφει η Welt, «η Μέρκελ καλείται να εξετάσει εντός δύο εβδομάδων ποιες χώρες είναι διατεθειμένες να ξαναδεχθούν πίσω στο έδαφός τους πρόσφυγες που είχαν καταγραφεί ήδη εκεί προηγουμένως. Προφανώς επιδιώκει διμερείς συμφωνίες με χώρες όπως η Ιταλία, η Αυστρία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share