Κόντρα Αγγλίας - Αιγύπτου για μία «πέτρα του Χέοπα» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Κόντρα Αγγλίας - Αιγύπτου για μία «πέτρα του Χέοπα»


Σε «πέτρα του σκανδάλου» έχουν μετατραπεί τα τελευταία 24ωρα μια πέτρα 4.500 χρόνων από την Πυραμίδα της Γκίζας (επίσης γνωστή ως Πυραμίδα του Χέοπα) και μια σειρά από αρχαία αντικείμενα που πρόκειται να εκτεθούν τον επόμενο μήνα στο Εθνικό Μουσείο της Σκοτίας.

Αιγύπτιοι εμπειρογνώμονες ζητούν από τους Βρετανούς πιστοποιητικά κατοχής για τα αντικείμενα που θα εκτεθούν, υποστηρίζοντας ότι η πέτρα και τα λοιπά έργα τέχνης μπορεί να έχουν εισέλθει λαθραία στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου ζήτησε από το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών μεσολάβηση προς τις Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ώστε οι τελευταίες να προσκομίσουν τα έγγραφα.

Οσο αυτό δεν συμβαίνει, το τμήμα επαναπατρισμού αρχαιοτήτων της Αιγύπτου δεν αποκλείει το σενάριο οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι να μεταβούν στη Σκοτία για να ζητήσουν τα απαραίτητα έγγραφα κατοχής και εξαγωγής.
Οι «Times» σχολιάζουν ότι πρόκειται για την τελευταία σε μια σειρά από διαμάχες γύρω από ξένα αντικείμενα στα βρετανικά μουσεία.

Πέρυσι η ελληνική κυβέρνηση έγραψε στον Τζέρεμι Ράιτ, τον Βρετανό υπουργό Πολιτισμού, ζητώντας την έναρξη διαπραγματεύσεων για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο η βρετανική κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία για την επιστροφή των Benin Bronzes, γλυπτών από τη Νιγηρία που εκτίθενται επίσης στο Βρετανικό Μουσείο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share