Στα "σκαριά" Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ...με διακομματική συναίνεση - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Στα "σκαριά" Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ...με διακομματική συναίνεση

Το σχέδιο συγκρότησης Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου.


Όπως τονίστηκε η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στην προώθηση του σχετικού νομοσχεδίου, με τη Νέα Δημοκρατία να συμφωνεί επί της αρχής με την ίδρυση του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών γίνεται προσπάθεια για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και όπως είπε «είναι η δεύτερη συνεδρίαση που γίνεται, ακριβώς γιατί θέλουμε να έχουμε όσο το δυνατόν συγκλίσεις των πολιτικών δυνάμεων, που σε πολύ μεγάλο βαθμό επιτεύχθηκαν σήμερα»

Παράλληλα, ανέφερε πως «πρόκειται να καταθέσουμε για διαβούλευση, μέσα στις επόμενες μέρες, συνολικά τη θεσμική μας πρόταση για τη νέα έννοια της εθνικής ασφάλειας, για τη θεσμική οργάνωση του Υπουργείου Εξωτερικών και θεωρούμε ότι με αυτό τον τρόπο συμπληρώνουμε το πολυεπίπεδο έργο μας στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής». 

Από την πλευρά του ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, ανέφερε ότι συνεδρίασε, ίσως για τελευταία φορά υπό τη σημερινή κυβέρνηση, το ΕΣΕΠ.

«Σήμερα, συζητήσαμε τη θεσμοθέτηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Ένα όργανο του οποίου την αξία έχει εδώ και πολύ καιρό υποστηρίξει η Νέα Δημοκρατία. Το κείμενο το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση αποτελεί βάση συζήτησης. Δεν απορρίπτεται εξ αρχής και στο σύνολό του. Όταν φτάσουμε στην κοινοβουλευτική διαδικασία η ΝΔ θα υποβάλει τις προτάσεις της, με γνώμονα πάντα το εθνικό συμφέρον και την καλή πίστη», επεσήμανε.

Παράλληλα, υπογράμμισε: «Αντιλαμβανόμαστε ότι η κυβέρνηση έχει πρόθεση να καταθέσει και νομοθετική πρόταση για τον Οργανισμό του Υπουργείου των Εξωτερικών καθώς και πρόταση για τη λειτουργία του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού. Πρόκειται για τρία νομοθετήματα που διαμορφώνουν συνολικά το πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της χώρα»ς.

«Εμείς, θεωρούμε ότι σε αυτή τη φάση της αποδρομής της κυβέρνησης, το να ρυθμιστεί θεσμικά το σύνολο των μηχανισμών διαμόρφωσης εξωτερικής πολιτικής  είναι επί της αρχής λάθος. Μια κυβέρνηση που έχει μόνον λίγους μήνες ζωής οφείλει να αποφύγει να καθορίσει το συνολικό θεσμικό πλαίσιο διαμόρφωσης και άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, λίγο πριν αποχωρήσει», πρόσθεσε και σημείωσε πως σχετικά με τον Οργανισμό του υπουργείου των Εξωτερικών «εμείς έχουμε συγκεκριμένες απόψεις τις οποίες θα συζητήσουμε όταν θα έρθει η ώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share