Οικονομία ...σε πήλινα πόδια - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

Οικονομία ...σε πήλινα πόδια

Τα καμπανάκια κινδύνου ηχούν. Επιβεβαιώνοντας αυτό που η αγορά γνωρίζει πολύ καλά.
H ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν έχει στέρεες βάσεις. 
Στηρίζεται σε πήλινα πόδια...



Δεν είναι απλώς ο ρυθμός ανάπτυξης που επιβραδύνεται (με την επίδοση του τριμήνου να είναι άνοδος του ΑΕΠ μόνο κατά 1,3%), επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος, του ΣΕΒ και του ΙΟΒΕ ότι η ανάκαμψη φέτος θα είναι αργή, καθώς δεν έχει βασιστεί στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, αλλά και τις προειδοποιήσεις του ESM και της Κομισιόν ότι σοβαροί κίνδυνοι ελλοχεύουν.

Είναι και μια σειρά από άλλους οικονομικούς δείκτες που αποδεικνύουν ότι οι πιέσεις παραμένουν. Και απαιτούν πρόσθετες, αλλά και άμεσες, προσπάθειες για να τονωθεί ο ιδιωτικός τομέας της χώρας.

Ο αποπληθωρισμός είναι... εδώ, με τον πυρήνα του δείκτη τιμών να αυξάνεται με ρυθμό μόλις 0,2% τον Μάιο. Η βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο μειώθηκε, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξήθηκε κατά 8,4%, ενώ πιέσεις δέχθηκαν οι δείκτες τζίρου στις μεταφορές αλλά και στην παροχή καταλύματος και εστίασης το α' τρίμηνο.

Οι εν λόγω δείκτες είναι απλώς ο καθρέφτης της απραξίας της κυβέρνησης, της αποτυχίας της να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορεί να ολοκληρώσει ούτε μία από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες η ίδια συμφώνησε να κάνει για να οδηγήσει τη χώρα στη μετα-προγραμματική εποχή με ασφάλεια και για να τονώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Η κυβέρνηση απέτυχε στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς επιχειρηματίες, συνταξιούχους, συμβασιούχους και άλλους δικαιούχους. Αδυνατεί να απομειώσει με ικανοποιητικό ρυθμό τα "κόκκινα" δάνεια.

Είναι φανερό ότι οι αντοχές του ιδιωτικού τομέα πλέον είναι περιορισμένες. Η κυβέρνηση, αντί να στηρίξει την οικονομία, επιδόθηκε σε μια άκρατη παροχολογία, επιζήμια για την αγορά και τις προοπτικές της χώρας.
Η οποία επηρεάζει και τις σχέσεις της χώρας με τους δανειστές. Εμπόδισε εμβληματικές κινήσεις, όπως η πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ.

Δημιούργησε, έτσι, επικίνδυνες παγίδες για την επόμενη μέρα. Η κυβέρνηση που θα αναλάβει τη χώρα καλείται να τις αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά για να δημιουργήσει στέρεες βάσεις για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας...


του κ.Δ.Παπακωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share