Οι οικονομικές προοπτικές της ΠΓΔΜ βελτιώθηκαν το περασμένο έτος, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο για την οικονομία της χώρας. Όπως...αναφέρεται, παρόλο που η ανάκαμψη της ανάπτυξης είναι πιο αργή από ότι αναμενόταν, η βελτίωση των εξωτερικών συνθηκών και οι ισολογισμοί των τραπεζών δημιουργούν μία σταθερή βάση για μία πιο σθεναρή ανάκαμψη το 2011. Οι εξωτερικοί κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί, σε ότι αφορά τα υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας σε ότι αφορά την οικονομική προοπτική της Ευρώπης.
Το ΔΝΤ αναμένει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί φέτος σε ποσοστό λίγο υψηλότερο του 1%, καθώς η δραστηριότητα ήταν αυξημένη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις και για την κατανάλωση, που προστίθεται στην ανάκαμψη των εξαγωγών. Αυτή η προοπτική είναι σύμφωνη με τις ανοδικές τάσεις που είναι ορατές σε δείκτες όπως αυτοί των λιανικών πωλήσεων και της καταναλωτικής πίστης. Ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι γύρω στο 1,5%.
Οι θετικές τάσεις του δεύτερου εξαμήνου του τρέχοντος έτους αναμένεται να συνεχιστούν και τον επόμενο χρόνο, οδηγώντας σε ανάπτυξη 3-3,5%. Στους παράγοντες που συμβάλλουν σε μια τέτοια προοπτική είναι η ανάκαμψη των οικονομιών των εμπορικών εταίρων της ΠΓΔΜ, τα χαμηλότερα επιτόκια, η αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων και η επαρκής ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος. Ο πληθωρισμός τον επόμενο χρόνο αναμένεται να ανέλθει σε ποσοστό γύρω στο 2,5%, λόγω εν μέρει των υψηλότερων τιμών στα τρόφιμα και στα καύσιμα.
Το ΔΝΤ αναμένει ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα περιοριστεί σε 3,5-4% του ΑΕΠ φέτος, λόγω τόσο του μικρότερου εμπορικού ελλείμματος όσο και των μεγάλων μεταφορών ιδιωτικών κεφαλαίων. Αυτή είναι μία ταχεία αναπροσαρμογή έναντι του μεγάλου ελλείμματος που υπήρχε πριν από δύο χρόνια και έχει υποστηρίξει την σταθεροποίηση των αποθεμάτων σε ξένο συνάλλαγμα. Για το 2011 και μεσοπρόθεσμα, το ΔΝΤ αναμένει συνεχιζόμενη ανάπτυξη στις εξαγωγές, η οποία θα υποστηριχθεί από τις υψηλές τιμές των μετάλλων και τη δυναμικότητα που προκύπτει από τις άμεσες ξένες επενδύσεις του παρελθόντος. Η ανάπτυξη των εισαγωγών αναμένεται να παρουσιάσει επίσης αύξηση, καθώς η οικονομία ανακάμπτει. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα διευρυνθεί τον επόμενο χρόνο σε 4,5-5% του ΑΕΠ και θα σταθεροποιηθεί μεσοπρόθεσμα.
Ο τραπεζικός τομέας εμφανίζεται σε καλή κατάσταση. Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας παρέμειναν πάνω από το 16%, αρκετά υψηλότερα από το απαιτούμενο, με το δείκτη tier 1 σε πάνω από 13%. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια, αλλά έχουν ενταχθεί στις προβλέψεις. Τα δάνεια χρηματοδοτούνται από τις εγχώριες καταθέσεις. Η τραπεζική ρευστότητα είναι ισχυρή και μαζί με την κεφαλαιακή επάρκεια και την αύξηση των καταθέσεων τοποθετεί το τραπεζικό σύστημα σε μία καλή θέση.
Οι βασικοί κίνδυνοι για την οικονομία της χώρας προέρχονται από την αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομίες των εμπορικών της εταίρων και των διεθνών αγορών. Οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν κλονισμένες σε διάφορες χώρες της ευρωζώνης, όπου αρνητικά γεγονότα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη ζήτηση σε ότι αφορά τις εξαγωγές της ΠΓΔΜ ή μειωμένη διαθεσιμότητα εξωτερικής χρηματοδότησης. Ένα τέτοιο αρνητικό σενάριο θα μπορούσε να υπονομεύσει την συνέχιση της υγιούς ανάπτυξης και να οδηγήσει σε νέες πιέσεις την οικονομία.
Στον αντίποδα, θετικά θα επιδρούσε η συντομότερη ανάκαμψη στην ευρωζώνη και άλλες γειτονικές χώρες, που θα έδινε ώθηση στις εξαγωγές. Επίσης, η πρόοδος στις συζητήσεις για την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα βελτίωνε τις προοπτικές για ξένες επενδύσεις και ανάπτυξη.
Το ΔΝΤ βλέπει ως ρεαλιστικούς τους στόχους γης κυβέρνησης για έλλειμμα 2,5% του ΑΕΠ το 2010 και το 2011. Μία τέτοια στάση θα βοηθούσε στη στήριξη της παραγωγής και της απασχόλησης και στην ελαχιστοποίηση της ανάγκης για περικοπές δαπανών, ενώ θα διατηρούσε τα επίπεδα χρέους σε λογικά επίπεδα. Η χώρα επωφελείται από τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής πολιτικής των προηγούμενων ετών, η οποία άφησε περιθώρια για μεγαλύτερα ελλείμματα σε περιόδους οικονομικής αδυναμίας. Θα είναι σημαντικό να μειώσει τα ελλείμματα μεσοπρόθεσμα για να διατηρήσει το χρέος σε χαμηλά επίπεδα.
Post Top Ad
Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010
Home
Unlabelled
Θετικά αποτιμά το ΔΝΤ τις οικονομικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ