Συρία: Χτύπημα διάρκειας δύο ή τριών ημερών από την Πέμπτη φέρεται να σχεδιάζει η Ουάσιγκτον - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Συρία: Χτύπημα διάρκειας δύο ή τριών ημερών από την Πέμπτη φέρεται να σχεδιάζει η Ουάσιγκτον

 

  • Το χτύπημα με πυραύλους κατά της Συρίας θα μπορούσε να σημειωθεί ενδεχομένως και την Πέμπτη, δηλώνουν στο NBC News Αμερικανοί αξιωματούχοι, καθώς ο Λευκός Οίκος εντείνει τις προσπάθειές του να ενορχηστρώσει μια διεθνή απάντηση στη χρήση χημικών όπλων.



Η Ουάσιγκτον φαίνεται ότι.. προσανατολίζεται σε μία σύντομη και περιορισμένη επίθεση, που θα διαρκέσει δύο ή τρεις μέρες και θα στείλει ένα μήνυμα στο καθεστώς Άσαντ της Συρίας.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Chuck Hagel, δήλωσε στο BBC ότι ο αμερικανικός στρατός είναι “έτοιμος να κινηθεί”, εάν λάβει εντολή από τον Obama. Πάντως, Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε στο Reuters ότι ο Obama δεν έχει αποφασίσει ακόμα για το χτύπημα.

Διαψεύδει το ΥΠΕΘΑ αμερικανικό αίτημα για ελληνική συνδρομή

Διαψεύδει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου ότι υπεβλήθη αίτημα από την Ουάσιγκτον για την ελληνική συνδρομή στην παρέμβαση στη Συρία.

«Ουδέποτε υπεβλήθη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας αίτημα εκ μέρους της Ουάσιγκτον, επίσημα ή ανεπίσημα, για την παροχή ελληνικής συνδρομής», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επίσημη πηγή του ΥΠΕΘΑ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ουάσιγκτον ζήτησε και επισήμως την ελληνική συνδρομή, με διευκολύνσεις για διέλευση πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων και χρήση των στρατιωτικών βάσεων της χώρας, κυρίως της Σούδας και της Καλαμάτας, στο πλαίσιο των σχεδιασμών για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Προετοιμασίες σε ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία

ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία κάνουν πλέον ξεκάθαρα λόγο για ενδεχόμενη –αν και υπάρχουν ασάφειες ως προς το τρόπο και το μέγεθος- παρέμβαση στη Συρία, ακόμη και χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Συρία από την πλευρά της προειδοποιεί ότι σε περίπτωση αμερικανικής επέμβασης θα αμυνθεί «με κάθε πιθανό μέσο», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας αρνήθηκε «εντελώς και απολύτως» ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών όπλων.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι το βρετανικό Κοινοβούλιο θα συγκληθεί εκτάκτως την Πέμπτη προκειμένου να συζητηθεί η "απάντηση" της χώρας στην χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς της Συρίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επέστρεψε ευσπευσμένα στο Λονδίνο από τις θερινές διακοπές του για να προεδρεύσει σύσκεψης του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησης.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να απαντήσει στις «απόλυτα αποτροπιαστική» χρήση χημικών όπλων, είπε ο Κάμερον στους δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ότι «η όποια απόφαση θα ληφθεί εντός αυστηρού διεθνούς πλαισίου»..

Aνένδοτη η Ρωσία: Δεν έγινε χρήση χημικών


Από την άλλη πλευρά, σταθερή σύμμαχος και εμπορική εταίρος της Δαμασκού, η Ρωσία υιοθετεί την άποψη ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις εναντίον του καθεστώτος Άσαντ και προειδοποιεί τη Δύση για "καταστροφικές συνέπειες" στην περίπτωση επίθεσης κατά της Συρίας.

“Οι προσπάθειες να παρακαμφθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας, για άλλη μία φορά ώστε να δημιουργηθούν τεχνητές δικαιολογίες ώστε να γίνει μια στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή, περιλαμβάνει νέα δεινά για τη Συρία και καταστροφικές συνέπειες για άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής”, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, συμπληρώνοντας: “Καλούμε τους Αμερικανούς εταίρους μας και όλα τα μέλη της παγκόσμιας κοινότητας, να επιδείξουν σύνεση και αυστηρή εφαρμογή των διεθνών κανονισμών, ιδιαίτερα των θεμελιωδών αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ”.

Όπως έκανε γνωστό εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε πως «δεν υπάρχουν αποδείξεις, ούτε για τη χρήση χημικών όπλων, ούτε για το ποιος είναι ευθύνεται».

Ο Ντ. Κάμερον τού απάντησε πως υπάρχουν «ελάχιστες αμφιβολίες» ότι η συριακή κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από την επίθεση, ενώ αντίθετα δεν υπάρχουν αποδείξεις που να στηρίζουν τον ισχυρισμό του καθεστώτος ότι ευθύνεται η αντιπολίτευση για τη χρήση χημικών όπλων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, και οι δύο ηγέτες «επανέλαβαν τη θέση στην οποία είχαν συμφωνήσει όλοι οι ηγέτες των χωρών της G8 τον περασμένο Ιούνιο: ότι κανείς δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιεί χημικά όπλα και ότι κάτι τέτοιο θα άξιζε μια σοβαρή απάντηση εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας».

Ανέβαλαν γι άλλη μία φορά τις έρευνες τους οι επιθεωρητές του ΟΗΕ για λόγους ασφαλείας

Παράλληλα, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ, που ερευνούν τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων, σταμάτησαν για άλλη μία φορά τις έρευνες τους για "λόγους ασφαλείας", όπως ανέφεραν. Λίγο μετά την άφιξη τους στη Συρία, χθες Δευτέρα, δέχτηκαν πυρά από ελεύθερους σκοπευτές».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Κέβιν Ραντ, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο ηγέτες συζήτησαν τα πιθανά ενδεχόμενα ως προς την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στην κατάσταση η οποία επικρατεί στη Συρία.

Παράλληλα, σύμβουλος του Ομπάμα για θέματα εθνικής ασφάλειας είχε συνομιλίες με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Το ενδεχόμενο στοχευμένων επιθέσεων εξετάζουν οι Αμερικανοί

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο στοχευμένων επιθέσεων ενώ η ιδέα χερσαίων δυνάμεων στα εδάφη της Συρίας απορρίφθηκε κατηγορηματικά.

Από την άλλη μεριά, έρευνες δείχνουν ότι μεγάλο ποσοστό (60% σε έρευνα του Reuters/Ipsos) τάσσονται κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

Την ίδια στιγμή, μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται στη Βρετανική αεροπορική βάση του Ακρωτηρίου στη Κύπρο ενώ πυκνώνει και η αμερικανική παρουσία στη Μεσόγειο.

Στο μεταξύ, η αντίδραση των ΗΠΑ κορυφώνεται ώρα με την ώρα μετά την “ηθικά αισχρή” επίθεση της 21ης Αυγούστου, όπως χαρακτήρισε την επίθεση με χημικά, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Όπως έγινε γνωστό, η Ουάσινγκτον ανέβαλε τη συνάντηση της Τετάρτης με τη Ρωσία στη Χάγη για το Συριακό. Κατά τη συνάντηση επρόκειτο να συζητηθούν σχέδια για μια διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.

Aνώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστοποίησε με δήλωσή του πως η συνάντηση αναβλήθηκε "δεδομένων των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεών μας για την κατάλληλη απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα που έγινε στις 21 Αυγούστου στη Συρία". Από την πλευρά της, η Ρωσία εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση των ΗΠΑ να αναβάλλουν τη συνάντηση.

“Είναι λυπηρό το ότι οι εταίροι μας αποφάσισαν να ακυρώσουν τη διμερή συνάντηση” που περιλαμβάνει υψηλόβαθμους διπλωμάτες και από τις δύο πλευρές, δήλωσε μέσω του twitter ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι τέτοιες συζητήσεις θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμες σε μια στιγμή που “συζητιέται έντονα το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης για τη συγκεκριμένη χώρα”.

Επρόκειτο για την πρώτη συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, μετά τις εκθέσεις για τη χρήση φονικών χημικών όπλων έξω από την πρωτεύουσα, Δαμασκό.

Την αμερικανική πλευρά θα εκπροσωπούσαν η υφυπουργός Εξωτερικών για τις Πολιτικές Υποθέσεις, Γουέντι Σέρμαν και ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία, Ρόμπερτ Φορντ, ενώ τη Μόσχα οι υφυπουργοί Εξωτερικών, Γκενάντι Γκατίλοφ και Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

Ωστόσο, όπως δήλωσε χθες Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, ο Μπαράκ Ομπάμα, αναμένεται να συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη σύνοδο κορυφής της G20 που θα πραγματοποιηθεί στην Αγία Πετρούπολη.

Εν τω μεταξύ, σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα κινήθηκαν οι χθεσινές δηλώσεις του Τζον Κέρι, σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία για την οποία είπε ότι είναι αναμφισβήτητη.

Αυτό που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα στη Συρία πρέπει να σοκάρει τη συνείδηση του κόσμου, καθώς αγνοεί κάθε κώδικα ηθικής, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Τζον Κέρι κατηγόρησε τη συριακή κυβέρνηση ότι προσπαθεί να συγκαλύψει τη μαζική αυτή φονική επίθεση της 21ης Αυγούστου, επισημαίνοντας πως μόνο η Δαμασκός μπορούσε να έχει στην κατοχή της χημικά όπλα και τους πυραύλους για να την πραγματοποιήσει.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση του προέδρου Άσαντ ότι συμπεριφέρεται σαν να έχει κάτι να κρύψει, παρεμποδίζοντας εδώ και μέρες τους επιθεωρητές του ΟΗΕ να επισκεφθούν την περιοχή της επίθεσης και βομβαρδίζοντας την περιοχή για να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία .

«Η αίσθηση στοιχειώδους ανθρωπιάς προσβάλλεται όχι μόνο από το ίδιο το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα, αλλά και από την κυνική προσπάθεια να συγκαλυφθεί», παρατήρησε και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να σταθεί στο ύψος της «ώστε να λογοδοτήσουν αυτοί που χρησιμοποιούν τα πιο ειδεχθή όπλα στον κόσμο εναντίον των πιο ευάλωτων ανθρώπων».

Όπως εξάλλου υποστήριξε, οι ΗΠΑ έχουν στη διάθεσή του πρόσθετες πληροφορίες για το θέμα, τις οποίες και θα παρουσίασουν μέσα στις επόμενες μέρες.

Με τη σειρά του και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ ανέφερε πως είναι αδιαμφισβήτητο ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Συρία και πως υπάρχει μικρή αμφιβολία ότι αυτό έγινε από τη συριακή κυβέρνηση.
Ο εκπρόσωπος έσπευσε να επισημάνει ότι ο πρόεδρος Ομπάμα αξιολογεί ποια θα ήταν η κατάλληλη απάντηση στη χρήση χημικών όπλων, ωστόσο δεν έχει λάβει ακόμα καμία απόφαση για τη μορφή που θα έχει αυτή η απάντηση. Ο κ. Κάρνεϊ δεν ήταν σε θέση να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα μπορούσε να ληφθεί η απόφαση από τον Aμερικανό πρόεδρο. Είναι ελάχιστη η αμφιβολία ότι το καθεστώς 'Ασαντ είναι ένοχο για την επίθεση, τόνισε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπόενερ, δήλωσε τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο, ότι πρέπει να υπάρξουν διαβουλεύσεις με το Κογκρέσο πριν η κυβέρνηση Ομπάμα προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση, όσον αφορά τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από την κυβέρνηση της Συρίας.

«Ο πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι, προτού αναληφθεί οποιαδήποτε δράση, θα πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικές διαβουλεύσεις με τα μέλη του Κογκρέσου και να τεθούν οι στόχοι μια ευρύτερης στρατηγικής για την επίτευξη της σταθερότητας στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μπόενερ, Μπρέντ αν Μπακ.

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών αρνείται τις κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ αρνήθηκε «εντελώς και απολύτως» ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών όπλων.

Μάλιστα, τόνισε ότι θα συνεχιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, παρά τις προειδοποιήσεις της Δύσης για στρατιωτικό πλήγμα στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Σύρο υπουργό, ένα πιθανό χτύπημα θα εξυπηρετήσει τους σκοπούς των ομάδων ανταρτών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

«Οι στρατιωτικές προσπάθειες (της κυβέρνησης) γύρω από τη Δαμασκό δεν θα σταματήσουν. Εάν ο σκοπός είναι να περιοριστούν οι επιτυχίες των ενόπλων δυνάμεων, τότε δεν θα πετύχει» είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Σύρος υπουργός.

«Μια πολεμική προσπάθεια που θα διεξήγαγαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του Ισραήλ και δευτερευόντως του Μετώπου αλ Νόσρα», της ένοπλης οργάνωσης η οποία δηλώνει πίστη στην αλ Κάιντα και μάχεται εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων στη Συρία, ανέφερε ο Σύρος ΥΠΕΞ.

Καθοδικά κινούνται οι διεθνείς μετοχές - Ανεβαίνει το πετρέλαιο

Όπως ήταν φυσικό, οι δηλώσεις Κέρι είχαν άμεσο αντίκτυπο στις διεθνείς χρηματαγορές. Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν υποχώρηση και ο τοπικός δείκτης ήταν έτοιμος νωρίτερα να διακόψει απότομα το διήμερο κέρδος. Μετοχές όπως της αυστραλιανής Billabong και της ENN Energy Holdings έκαναν βουτιά 8,9% και 7,5% αντίστοιχα.

“Υπάρχει αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τα γεωπολιτικά θέματα”, αναφέρει ο Angus Gluskie, επικεφαλής επενδύσεων στη White Funds Management στο Σίδνεϊ, που διαχειρίζεται κεφάλαια 500 εκατ. Δολαρίων. “(Η κατάσταση στη Συρία) αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποιήσεις. Πολλοί σαν κι εμάς θα πουν, ας περιμένουμε. Για την ώρα, ας μην ρίξουμε άλλα χρήματα σε μετοχές”.

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται από το σημερινό άνοιγμα και οι ευρωπαϊκές αγορές. Στις 10:12 ο Euro Stoxx 600 στο Λονδίνο έχανε 0,3%.

Την ίδια ώρα, οι αναλυτές αναφέρουν ότι το ολοένα και πιθανότερο ενδεχόμενο αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, θα επιφέρει και άνοδο στις τιμές του πετρελαίου.

Οι τιμές του αργού τύπου Brent “χτύπησαν” υψηλό πέντε μηνών τη Δευτέρα στα 111,68 δολάρια το βαρέλι, μετά τις δηλώσεις από πλευράς ΗΠΑ.

Νωρίς το πρωί, στην Ασία η τιμή του κυμαινόταν γύρω στα 111 δολάρια, υποχβωρ'ωντας ελαφρώς λόγω των αμερικανικών οικονομικών στοιχείων που ήταν χειρότερα του αναμενόμενου.

“Βλέπουμε ήδη τις επιπτώσεις της απειλής και οι τιμές του πετρελαίου εμπεριέχουν ήδη σημαντικό κίνδυνο”, αναφέρει στο CNBC ο αναλυτής Gaurav Sodhi.

"Είναι δύσκολο να πει κανείς πόσο μεγάλο είναι αυτό το ρίσκο. Είναι μια δύσκολη συγκυρία για επενδυτές και αναλυτές, ό,τι έχει μάθει κανείς αποδεικνύεται άχρηστο, καθώς οι τιμές φαίνεται να κινούνται ανεξάρτητα από κάθε κανόνα και κάθε πρόβλεψη”.
Bookmark and Share