Ο Bloomberg υποστηρίζει σήμερα πως οι βιομηχανικοί κολοσσοί της Ευρώπης όπως η Michelin & Cie,η Renault SA,η Koenig & Bauer AG,η ΕΑDS κλπ απέκτησαν επιτέλους ανταγωνιστικό πλεονέκτημα λόγω της χαμηλότερης τιμής στις εξαγωγές τους..
.
*Γιατί λοιπόν να σταματήσουν τις προσβλητικές- για την Ελλάδα- δηλώσεις τους Γερμανοί,Γάλλοι και λοιποί "εταίροι";
Η δημοσιονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα και υπονομεύει το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα αποδεικνύεται τελικά «θείο δώρο» για τους εξαγωγείς της περιοχής.
Η προσπάθεια της Ελλάδας να μειώσει το έλλειμμά της οδήγησε το ευρώ στην έκτη διαδοχική εβδομάδα απωλειών έναντι του.. δολαρίου - πρόκειται για την πιο παρατεταμένη περίοδο πτώσης σε διάρκεια μεγαλύτερη του ενός έτους.
Η πτώση όμως αυτή προσέδωσε σε βιομηχανικούς ομίλους, από την Koenig & Bauer AG έως τη Michelin & Cie. και τη Renault SA, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για να μπορέσουν να πωλήσουν τα προϊόντα τους σε πιο χαμηλή τιμή, όπως επισημαίνει το Bloomberg.com.
«Εάν τα προσεχή έτη, το ευρώ υποχωρήσει ελαφρώς έναντι του δολαρίου, τόσο το καλύτερο για μας», αναφέρει ο Ζαν-Ντομινίκ Σενάρντ, γενικός διευθυντής της Michelin, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας ελαστικών στον κόσμο.
Η πτώση του ευρώ προσφέρει πράγματι μία «ανάσα» σε εισηγμένες επιχειρήσεις, από το βελγικό όμιλο λιανικής Delhaize Group έως τη γαλλική εταιρεία λογισμικού Dassault Systems SA, η οποία πραγματοποιεί περισσότερες από το ήμισυ των πωλήσεών της στις ΗΠΑ.
Η ΕΑDS, η κατασκευάστρια του Airbus, είχε προσφάτως χαρακτηρίσει την ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ ως έναν από τους «μεγαλύτερους πονοκεφάλους» της εταιρείας.
Το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα έχει υποχωρήσει εφέτος 5,1% έναντι του δολαρίου εν μέσω ανησυχιών ότι οι χώρες με τα μεγαλύτερα χρέη θα δυσκολευθούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
«Λαμβάνοντας υπόψη την περυσινή ισχύ του ευρώ, επιχειρήσεις σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένες από τη σημερινή εξασθένησή του», επισημαίνει στέλεχος της Allianz Global Investors.
Ομως, ένα ασθενέστερο ευρώ ενέχει τον κίνδυνο πυροδότησης πληθωρισμού επειδή καθιστά την τιμή των εισαγόμενων αγαθών για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές πιο ακριβή.
Προς το παρόν, ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, δεν βλέπει άμεσο κίνδυνο από το ασθενέστερο ευρώ, καθώς θεωρεί ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη παραμένουν συγκρατημένες.
Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προβλέπουν μία συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ-δολαρίου στο 1,39 στα τέλη του τέταρτου τριμήνου.
Και ο Ανταμ Κόουλ, στρατηγικός αναλυτής της RBC Capital Markets, εκτιμά ότι το πρόβλημα της Ελλάδας μπορεί να οδηγήσει το ευρώ στο χαμηλό του 1,40 έναντι του δολαρίου.
Post Top Ad
Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010
Home
Unlabelled
Ποιός κερδίζει από τις επιθέσεις στην Ελλάδα και την πτώση του Ευρώ;