Ετήσιο τζίρο 5 δισ. ευρώ έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Ετήσιο τζίρο 5 δισ. ευρώ έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία..

  • Οι ελληνικές επιχειρήσεις «μετακομίζουν» στο εξωτερικό για να δραπετεύσουν από τη λιτότητα, σχολιάζει το Reuters σε ρεπορτάζ του.

Μιλώντας με διάφορους μικρομεσαίους επιχειρηματίες το... διεθνές πρακτορείο περιγράφει την τάση που έχει διαμορφωθεί καθώς η φορολογία στην Ελλάδα παραμένει πολύ υψηλή με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να αναγκάζονται να μεταφέρουν την έδρα τους σε χώρες όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος.

Ο Προκόπης Μακρής πιστεύει ότι η μεταφορά της επιχείρησής του στη Βουλγαρία πριν τρία χρόνια ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρε ποτέ. Ο λογιστής έκλεισε την επιχείρηση επίπλων που είχε στην Ελλάδα και άνοιξε ένα γραφείο που βοηθά τους άλλους επιχειρηματίες να μετακομίσουν, τουλάχιστον στα χαρτιά, στη Βουλγαρία, γλιτώνοντας έτσι τον εταιρικό φόρο 29% που επιβάλλει η Ελλάδα στο πλαίσιο του μνημονίου αναφέρει το δημοσίευμα.

«Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε με φόρους στην Ελλάδα, οι επιχειρήσεις έχουν εκμηδενιστεί» λέει ο ίδιος.

Ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων με έδρα τη Βουλγαρία, όπου ο εταιρικός φόρος είναι μόλις 10%, έχει αυξηθεί σε 17.000 από 2.000 το 2010, όταν η Ελλάδα μπήκε για πρώτη φορά στο μνημόνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία των βουλγαρικών Αρχών.

Η τάση είναι συνεχώς αυξητική: Φέτος 3.642 επιχειρήσεις έχουν μεταφερθεί στη γειτονική χώρα, έναντι 3.262 το 2015. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι και η πόλη των Σερρών, πολύ κοντά στα σύνορα, που έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα από το φαινόμενο αυτό. Το εμπορικό επιμελητήριο της πόλης έχει μείνει με 10.000 επιχειρήσεις από τις 17.000 που είχε πριν. Από αυτές οι 7.000 έχουν κλείσει, οι 1.000 πήγαν στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πρεσβείας της Ελλάδας στη Σόφια, οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία έχουν ετήσιο τζίρο 5 δισ. ευρώ και απασχολούν περίπου 53.000 εργαζόμενους.

Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει μια σειρά από φορολογικούς ελέγχους σε συνεργασία με τη Βουλγαρία για να αποφασίσει αν οι κινήσεις αυτές αποτελούν απλά relocation ή συνιστούν μια συνειδητή προσπάθεια να αποφευχθεί η καταβολή φόρων.

«Πολλές ελληνικές επιχειρήσεις στις γειτονικές χώρες είναι οικονομικά πιο ενεργές στην Ελλάδα. Σύντομα μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με καταβολή φόρων και στις δύο χώρες, αλλά και με πρόστιμα» σχολιάζει ο Γιώργος Πιτσιλής, επικεφαλής της ΓΓΔΕ.

Από την πλευρά της η βουλγαρική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να μοιραστεί φορολογικά δεδομένα με τις ελληνικές Αρχές.
Bookmark and Share