"Η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ ανησυχητική για την Ελλάδα", - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

"Η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ ανησυχητική για την Ελλάδα",


λέει ο Γ. Παπακωνσταντίνου στους Financial Times

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντά σε ερωτήσεις της Financial Times και επισημαίνει ότι η αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ανησυχητική για μία..
προβληματική χώρα, όπως η Ελλάδα. Ωστόσο, πιστεύει πως για όσο διάστημα η αύξηση είναι μικρή, τότε η διαφορά δεν θα είναι σημαντική στο δημόσιο χρέος της.


«Οποιαδήποτε αύξηση στα επιτόκια θα ενισχύσει τα προβλήματα στο ενδεχόμενο δανεισμού, θα προκαλέσει ανησυχία, σε μια εποχή που μεταξύ άλλων ο πληθωρισμός αυξάνεται. Μία μικρή όμως αύξηση δεν θα σημάνει ουσιαστική διαφορά. Έχουμε συμφωνήσει με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την ΕΕ να μετριάσουμε την έκθεση των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ. Όμως οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές, το οποίο μέχρι τώρα δεν ήταν δυνατό, λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης στην Ελλάδα. Η αποδέσμευση από την ΕΚΤ δεν μπορεί να γίνει από την μία μέρα στην άλλη, αλλά σταδιακά. Μέχρι τότε θα παρέχουμε (η ελληνική κυβέρνηση) εγγυήσεις στις τράπεζες, οι οποίες είναι σε πιο υγιή κατάσταση από άλλες τράπεζες στην Ευρώπη καθώς δεν επένδυσαν σε τοξικά δάνεια».



Ο Έλληνας υπουργός οικονομικών υπογραμμίζει την δέσμευση της Ελλάδας στο πρόγραμμα του ΔΝΤ και της ΕΕ, ενώ επισημαίνει τον αρνητικό ρόλο των οίκων αξιολόγησης οι οποίοι επηρεάζουν την αγορά δυσχεραίνοντας την ήδη δυσμενή δημοσιονομική θέση της χώρας. «Η Ελλάδα εξαρτάται από ένα αυτοδύναμο πρόγραμμα, για το οποίο αξιολογούμαστε κάθε τρεις μήνες λαμβάνοντας το πράσινο φως ή όχι, σε σχέση με τους όρους του δανείου των 110 δις ευρώ. Επιπλέον, οι αξιολογήσεις των τριών οίκων πιστοληπτικής ικανότητας προσθέτουν μεγαλύτερο βάρος στις αγορές για χώρες, όπως η Ελλάδα. Κι αυτό που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι οι οίκοι αξιολόγησης έχουν χάσει το παιχνίδι στην εκτίμηση κινδύνου στην χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς αντιδρούν στην υποδοχή της αγοράς και οι αγορές αντιδρούν ακόμα χειρότερα υπολογίζοντας στις υποβαθμίσεις με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Γι αυτό περιμένουμε την αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταθέτοντας μια πρόταση-απάντηση που θα γίνει σεβαστή από όλους».



Στην συνέντευξη που παραχώρησε στην βρετανική εφημερίδα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επισήμανε την υπέρβαση της Ελλάδας να μειώσει το έλλειμμα, μια προσπάθεια που πλαισιώθηκε από τη σύσταση μιας σειράς πολύ σημαντικών μεταρρυθμίσεων. «Μάλιστα σε λίγες εβδομάδες θα παρουσιάσουμε το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο για το 2015 και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ ευρώ. Ήδη το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών είναι μεγάλο. To είχαμε πει από την αρχή, ότι πρόκειται για μαραθώνιο. Νομοθετήσαμε το δίκαιο των μεταρρυθμίσεων, όπως στο θέμα των φόρων, και τώρα προχωράμε στην εφαρμογή, αλλά χρειάζεται χρόνος για να αλλάξει η δομή, η νοοτροπία και να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο δημόσιος τομέας».



Bookmark and Share