Το μεγάλο φιάσκο με τα βιβλία στα σχολεία ήταν από καιρό έτοιμο να συμβεί. Απλά δεν είχει γίνει μέχρι τώρα κατά τύχη. Αυτό που συνέβη αντικατοπτρίζει πλήρως το τι πραγματικά σημαίνει εν πολλοίς ελληνική δημόσια διοίκηση.
Δείχνει το πόσο κρατικοί λειτουργοί σε θέσεις κλειδιά ούτε που ίδρωσαν για το πλέον αυτονόητο. Να έχουν τα παιδιά βιβλία στην ώρα τους.
Αν πάρουμε ένα ένα τα γεγονότα και πως εξελίχθηκαν μπορούμε να βρούμε ακριβώς ποιός ήταν ο καθ' ύλη αρμόδιος.
Μπορούμε να... βρούμε ποιοί, πότε και πως ακριβώς ολιγόρησαν. Δεν είναι πολλοί. Τρία έστω τέσσερα υπουργεία όλα κι όλα. Με ιεραρχία. Με αρμόδιες καθ' ύλην διευθύνσεις και με πολιτικούς προϊστάμενους είτε Υπουργούς είτε Υφυπουργούς.Αλλωστε οι αρμοδιότητες, για να μην αδικούμε κανέναν είναι στην εφημερίδα της Κυβέρνησης. Είναι τα Υπουργεία, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ακόμη και το Παιδείας... Και φυσικά το Ελεγκτικό Συνέδρειο.
Δηλαδή μπορούμε να μάθουμε ποιός από το Υπουργείο Ανάπτυξης το Α εξάμηνο του 2010 ήθελε σώνει και καλά να κάνει το Υπουργείο τον Διαγωνισμό, μήπως και χάσει τη δόξα. Τι κατάφερε; Εναν άγονο διαγωνισμό... Πως γίνεται του ΟΑΕΔ να ήταν μέχρι τώρα έγκυροι και του Υπουργείου Ανάπτυξης άγονος ένας θεός ξέρει..Τι μεσολάβησε; Ελειπε η τεχνογνωσία;
Μπορούμε επίσης να μάθουμε ποιός από το Υπουργείο Παιδείας αμέλησε να αναπληρώσει με τακτικά μέλη την Επιροπή Προμηθειών Χάρτου του ΟΑΕΔ, που μη μπορώντας αλλιώς αποφάσισε αναγκαστικά με αναπληρωματικά μέλη κι έτσι η έγκαιρη απόφαση τον Μάρτιο του 2011 κρίθηκε άκυρη στα Μέσα Ιουλίου...δηλαδή με τέσσερις μήνες καθυστέρηση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Μπορούμε ακόμη να μάθουμε γιατί αν και γνώριζαν στο υπουργείο Παιδείας ότι η επιτροπή δεν είχε τακτικά μέλη και ενδεχομένως κάθε απόφαση της να έπασχε από ακυρότητα, κανείς μα κανείς δεν σκέφθηκε να παρακάμψει το σκόπελο, αυτό και να ζητήσει απευθείας διαγωνισμό, όπως έγινε τελικά τον Αύγουστο, μετά τα ανδραγαθήματα του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Όπως επίσης να μάθουμε το γιατί το Διοικητικής Μεταρρύθμισης επέμεινε να λυθεί το θέμα του προσωπικού του ΟΑΕΔ με ενοικιαζόμενους... Λες και δεν ξέρουν ότι άλλο ενοικιαζόμενη καθαρίστρια και άλλο ενοικιαζόμενο μέλος Επιτροπής Προμηθειών... Μα κανείς δεν μπήκε στο κόπο να βάλει το μιαλό του να δουλέψει; 'Η άσχετους και άπειρους Δημόσιους λειτουργούς έχουμε.. ( που δεν το νομίζω) ή αδιάφορους , που περιμένουν να βγούν στην σύνταξη γιατί τώρα με τις απολύσεις, μετατάξεις και σχεδόν μηδενικές προσλήψεις.. πλάκωσε πολύ δουλειά.
Μπορούμε να μάθουμε γιατί το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν θεώρησε τα σχολικά βιβλία ως προτεραιότητα για να αποφασίσει αμέσως, έστω και αρνητικά.. δίνοντας τουλάχιστον χρόνο στις αρμόδιες υπηρεσίες να βρούν κατεπειγόντως λύση.
Μπορούμε να μάθουμε γιατί το Υπουργείο Οικονομικών ακολουθώντας την ίδια τακτική με το Ελεγκτικό Συνέδριο.. απόφάσισε και αυτό στα τέλη Ιουλίου!!!!!! να επίτέψει να χρησιμοποιηθούν οι 5.000 τόνοι χαρτιού που υπήρχαν ήδη από πέρσι στις αποθήκες του Οργανισμού.
Μπορούμε.. πράγματι.. αλλά δεν έχει καμμία σημασία...Γιατί, όλοι αυτοί που ενεπλάκησαν σε αυτόν το δημόσιο εξευτελισμό, είναι βέβαιο ότι χειροκρότησαν θερμά όταν άκουσαν τον Πρωθυπουργό να λέει
« Η ικανότητά μας να διαβάζουμε εξελίξεις, να αλλάζουμε, με μυαλό, αυτιά και μάτια ορθάνοιχτα. Αυτή είναι η έννοια του προοδευτικού. Όσο και αν αυτά μπορεί να φαίνονται καινούργια και απαιτητικά, η θετική πλευρά είναι ότι μας οδηγούν σε νέες νοοτροπίες και, τελικά, θα μας βοηθήσουν να φτιάξουμε μια νέα χώρα»
Προφανώς ότι συνέβη ήταν ακριβώς γιατί είχαν μυαλό, αυτιά και μάτια ορθάνοιχτα, και μας οδήγησαν να φτιάξουμε μια νέα χώρα... Στην Βόρεια Αφρική... για να θυμηθούμε και το ανέκδοτο... Ποιά είναι η βορειοτερη πόλη της Αφρικής... Η Αθήνα.
ΥΓ: Συγνώμη κύριε Δήμαρχε, αλλά η Δημόσια Διοίκηση που ασχολήθηκε με τα των σχολικών βιβλίων στην πόλη σου εδρεύει.