Αν λάβουμε υπόψη τις γνωστές αποκαλύψεις για την παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων υπουργών αλλά και του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας, κ. Κ. Καραμανλή, καθόλου!
Αν επίσης, σκεφτούμε πόσο εύκολα εντοπίζονται και αποκωδικοποιούνται οι συζητήσεις και τα μηνύματα και προσδιορίζεται το σημείο από το οποίο καλούμε κάποιον, τότε νοιώθουμε ακόμα περισσότερο ευάλωτοι από την εξέλιξη της τεχνολογίας, αλλά και την αύξηση εκείνων που κάνουν κακή χρήση των εφαρμογών της.
Ας αφήσουμε, όμως τα... δημόσια πρόσωπα που κάποιοι φαίνεται πως έχουν λόγους να παρακολουθούν τις συζητήσεις και τα μηνύματα τους, και ας ασχοληθούμε με την ασφάλεια των καθημερινών, απλών ανθρώπων, αλλά και ων επιχειρήσεων λογισμικού. Πόσο ασφαλή είναι τα λειτουργικά συστήματα που χρησιμοποιούμε στα κινητά μας τηλέφωνα;
Σύμφωνα με μία νέα έκθεση, το κακόβουλο λογισμικό με στόχο τις συσκευές που χρησιμοποιούν Android, αυξήθηκαν στο εντυπωσιακό ποσοστό του 76% τους τελευταίους τρεις μήνες. Αυτό, σημαίνει πως το λειτουργικό σύστημα, που αναπτύχθηκε από την κοινοπραξία της οποίας ηγείται η Google, έχει δεχθεί τις περισσότερες επιθέσεις από οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό σύστημα κινητών τηλεφώνων στον κόσμο.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, που εκπόνησε η εταιρία ασφαλείας McAfee, για το δεύτερο τρίμηνο του 2011 καταμετρήθηκαν 44 νέες επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού στο σύστημα Android, γεγονός το οποίο τοποθετεί το λειτουργικό στην πρώτη θέση από πλευράς επιθέσεων, πολύ πιο πίσω, με 12 επιθέσεις, βρίσκεται η J2ME (Java Micro Edition), και στην τρίτη θέση με τέσσερις επιθέσεις έκαστο, βρίσκονται τα συστήματα Symbian (Nokia) και BlackBerry.
Βέβαια, μέρος του προβλήματος, είναι η δημοτικότητα του λειτουργικού συστήματος Android, η οποία το καθιστά πιο ελκυστικό για τους χάκερ. Το δημοφιλές σύστημα κατέλαβε στις ΗΠΑ το 61% των ad impressions (εμφανίσεις διαφημίσεων) του δικτύου κινητής τηλεφωνίας τον μήνα Ιούλιο, σύμφωνα με μία άλλη έκθεση της εταιρίας Millennial Media. Αυτός ήταν ο όγδοος συνεχής μήνας που βρέθηκε στην πρώτη θέση. Ας σημειωθεί πως τον Ιούλιο η Apple βυθίστηκε στο 21% των ad impressions, από 26% που ήταν τον Ιούνιο.
O David Marcus, διευθυντής ερευνών της εταιρίας McAfee, δήλωσε στους New York Times, ότι οι χρήστες του Android, έχουν γίνει πρωταρχικός στόχος των χάκερ, και αυτό επειδή η Google, δεν ερευνά τη διανομή των νέων εφαρμογών. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να δημοσιεύσει μια εφαρμογή στο Google apps marketplace και, προφανώς, αυτό περιλαμβάνει και τους χάκερ. Οι οποίοι επιτίθενται με κακόβουλο λογισμικό στις ελεύθερες εφαρμογές για κινητά και για παιχνίδια. Αντίθετα, η Apple πρέπει να εγκρίνει κάθε εφαρμογή που ανεβαίνει πχ. στο iTunes store.
Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα που προκύπτει από την έκθεση, είναι ότι οι ΗΠΑ αποτελούν μια πολύ καλή ευκαιρία για τους spammers. Η τρέχουσα αξία, για ένα εκατομμύριο e-mail διευθύνσεις είναι 25 δολάρια. Συγκριτικά, για τον ίδιο αριθμό διευθύνσεων στη Βρετανία χρειάζονται 66,66 δολάρια και 166,66 δολάρια για ένα εκατομμύριο e-mail διευθύνσεις στην Πορτογαλία. 25 δολάρια κοστίζουν ακόμα ένα εκατομμύριο ηλεκτρονικές διευθύνσεις στη Γερμανία, τη Ρωσία και την Αυστραλία, ενώ η αντίστοιχη τιμή για την Ουκρανία είναι μόνο 20 δολάρια. Το κόστος των ηλεκτρονικών διευθύνσεων στην Ελλάδα είναι κάτι που δεν το γνωρίζουμε, αλλά κρίνοντας από τα χιλιάδες spam μηνύματα που κυκλοφορούν, μάλλον δεν πρέπει να είναι ακριβό.
Όσο περισσότερο εξελιγμένοι είμαστε ηλεκτρονικά, τόσο λιγότερο ασφαλείς αισθανόμαστε!
Π.Τσαγκαράκης