Από κρίσιμα τεστ περνά η Ευρώπη - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Από κρίσιμα τεστ περνά η Ευρώπη

Από κρίσιμα τεστ περνά αυτή την εβδομάδα η Ευρώπη, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδια στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης χρέους και να αυξήσουν τις πιέσεις στις κυβερνήσεις, ώστε να προσπαθήσουν για πιο δραστικές λύσεις.

Μία δικαστική απόφαση μπορεί να....
περιορίσει τη δυνατότητα της γερμανικής κυβέρνησης να χρηματοδοτεί τη "διάσωση" χωρών που πλήττονται από την κρίση, όπως η Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που στο εσωτερικό της υπάρχουν αντιθέσεις σχετικά με τις παρεμβάσεις της στην αγορά ομολόγων για την προστασία της Ιταλίας, αναμένεται να αναθεωρήσει το πρόγραμμα. Και η Ελλάδα θα διαπιστώσει το βαθμό επιτυχίας του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων και κατά πόσο οι ιδιώτες επενδυτές πείστηκαν να λάβουν μέρος στην ανταλλαγή, με στόχο να περιοριστεί το "βουνό χρέους" των 340 δισ. ευρώ.

Αποφασίζει το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο
Την Τετάρτη το πρωί το ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας θα ανακοινώσει μία απόφαση η οποία αναμένεται εδώ και πάνω από ένα χρόνο, έπειτα από προσφυγές με τον ισχυρισμό ότι το Βερολίνο παραβιάζει τη γερμανική νομοθεσία και τα ευρωπαϊκά σύμφωνα συμβάλλοντας στα σχέδια διάσωσης της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και τη Πορτογαλίας.

Ειδικοί σε νομικά θέματα επισημαίνουν στο Reuters ότι είναι πολύ πιθανόν πως το δικαστήριο δεν θα "μπλοκάρει" τη συνεισφορά της Γερμανίας συνολικά, αλλά αναμένεται να δώσει μεγαλύτερο λόγο στη γερμανική Βουλή σε ότι αφορά την έγκρισή τους.

Η γερμανική κοινή γνώμη στρέφεται κατά της παροχής περαιτέρω βοήθειας στην Ευρώπη. Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα τα δύο τρίτα των Γερμανών πιστεύουν ότι η Βουλή δεν θα πρέπει να εγκρίνει την παροχή περισσότερων κεφαλαίων στο ταμείο στήριξης. Οι εξελίξεις αυτές μπορεί να επιβραδύνουν περαιτέρω και να περιπλέξουν την ανταπόκριση του Βερολίνου στην κρίση χρέους.

Μπορεί επίσης να ενθαρρύνει την αντίθεση κοινοβουλίων άλλων χωρών σχετικά με την παροχή "πακέτων διάσωσης" σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Στη Σλοβακία την Κυριακή ο επικεφαλής του μικρότερου κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό δήλωσε ότι "η Βουλή της χώρας του δεν θα εγκρίνει την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πριν το νωρίτερο το Δεκέμβριο".

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ελπίζουν ότι τα εθνικά κοινοβούλια θα καταλήξουν με την έγκριση των αλλαγών στο ΕΤΧΣ στις αρχές Οκτωβρίου και ότι η επαπειλούμενη καθυστέρηση της Σλοβακίας μπορεί να αντιμετωπιστεί με διπλωματικές πιέσεις στη Μπρατισλάβα για την επίσπευση της έγκρισης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Την Πέμπτη, η μηνιαία συνάντηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα δώσει το στίγμα για το πώς σκοπεύει να κινηθεί σε ότι αφορά την αγορά κρατικών ομολόγων και ιδιαίτερα της Ιταλίας. Στις αρχές Αυγούστου, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να ξεκινήσει την αγορά ιταλικών κρατικών ομολόγων προκειμένου να αποτρέψει μία καταστροφική αύξηση των αποδόσεών τους, ξεπερνώντας την αντίθεση μειοψηφίας μελών του.

Τώρα η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων ή αν αυτές επιδεινώνουν την κατάσταση μειώνοντας τις πιέσεις στην Ιταλία να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στα δημοσιονομικά της.

Η ΕΚΤ αναμένεται ευρέως να διατηρήσει τα σημαντικά επίπεδα αγοράς κρατικών ομολόγων τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορούν να αποσταθεροποιήσουν όλη την περιοχή. Ωστόσο, ενδεχομένως να μην προχωρήσει σε επίπεδα που θα διατηρούσαν τα επιτόκια σε "άνετα" επίπεδα για την Ιταλία, με την κατάσταση να επιδεινώνεται από την καθυστέρηση της ενίσχυσης του ΕΤΧΣ.

Πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων
Εξάλλου, το απόγευμα της Πέμπτης εκπνέει η προθεσμία που έχει δώσει η Αθήνα στους κατόχους ομολόγων για να εκφράσουν το ενδιαφέρον συμμετοχής τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, ενώ η δεσμευτική συμμετοχή αναμένεται να δηλωθεί έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας στο τομέα του retail, Intesa Sanpaolo, δήλωσε ότι "λαμβάνει θετικά μηνύματα από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο για το θέμα αυτό".

Αλλά ακόμη και αν η ανταλλαγή χρέους καλυφθεί πλήρως, οι επενδυτές πιστεύουν ότι σε συνδυασμό με άλλα μέτρα που σχεδιάζονται θα μειώσει το ελληνικό χρέος στο 120 - 130% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, έναντι πάνω από 150% σήμερα. Κατά συνέπεια, μπορεί να είναι αναπόφευκτη ακόμη μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στην πορεία.


Κατ.Φικάρη
Bookmark and Share