Ο «...Ελληνας» του ΔΝΤ. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Ο «...Ελληνας» του ΔΝΤ.

 

Για το ραντεβού του με την ελληνική πραγματικότητα έρχεται εκ μέρους του ΔΝΤ σε μία περίπου εβδομάδα ο Αμερικανός Γουές Μακ Γκρου, που θα αναλάβει τη θέση του αμφιλεγόμενου Μπομπ Τράα, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε στα 56 του χρόνια.




Ο Μακ Γκρου θεωρείται «δεξί» χέρι του Πολ Τόμσεν, αφού ανήκει στο ευρωπαϊκό τμήμα του Ταμείου κατέχοντας τη θέση του ...αναπληρωτή διευθυντή. Δεν είναι άγνωστος στον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, καθώς έχει ήδη επισκεφθεί τη χώρα μας μαζί με την αποστολή του ΔΝΤ, κρατώντας ωστόσο χαμηλό προφίλ και αποφεύγοντας τα... πρωτοσέλιδα.

Ο Μακ Γκρου είναι φιλέλληνας, λέει η αισιόδοξη πλευρά, αφού μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και μιλά ελληνικά. Φοίτησε στο αμερικανικό κολέγιο «Ανατόλια», στο οποίο ο πατέρας του, Γουίλιαμ, διετέλεσε πρόεδρος επί 25 χρόνια και έφυγε με «δάφνες» το 1999.

Η πιο μετριοπαθής άποψη για την επιλογή του Αμερικανού στη θέση του Ολλανδού Τράα λέει ότι το νέο «μάτι» και «αυτί» του ΔΝΤ, εκτός από καλός τεχνοκράτης, γνωρίζει καλά και την ελληνική νοοτροπία.

Θα μπορεί να συνεννοείται στην ίδια «γλώσσα» και δεν θα χρειάζεται να γευματίζει με γκρουπ δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και καθηγητών της χώρας για να ανακαλύψει τις «σκιές» της ελληνικής οικονομίας, όπως έκανε ο προκάτοχός του.

Ο νέος απεσταλμένος του ΔΝΤ θα δείξει πολύ σύντομα την οπτική γωνία από την οποία βλέπει το πρόβλημα.

Θα συμμετάσχει άλλωστε ο ίδιος από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην επόμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα που ξεκινά στις 10 του Σεπτέμβρη, σε επίπεδο τεχνικό, και θα συνεχιστεί περί τις 21 Σεπτέμβρη, ως είθισται, με τους επικεφαλής των δανειστών, προκειμένου να ολοκληρωθεί έως τις αρχές Οκτωβρίου.

Ο Γουές Μακ Γκρου, να σημειωθεί, επισκέφθηκε το 2010 τα Σκόπια για να αξιολογήσει τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες και να συζητήσει με την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας τις εναλλακτικές οικονομικές πολιτικές.

Οι παροτρύνσεις για την Κύπρο
Το 2011 ασχολήθηκε με την Κύπρο. Είχε παροτρύνει την κυβέρνηση να προχωρήσει «δυναμικά» στις μεταρρυθμίσεις με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους -κυρίως τον περιορισμό του υπερτροφικού δημόσιου τομέα μισθοδοσίας- προκειμένου να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών. «Ξέρετε ότι οι αγορές δίνουν ιδιαίτερη σημασία σ' αυτό, οπότε όσο πιο γρήγορα μπορέσετε να το κάνετε, τόσο πιο σύντομα θα απομακρύνετε τους κινδύνους που παραμονεύουν», είχε πει σε μια συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΔΝΤ...

ΕΛΕΝΗ ΚΟΜΙΝΗ
Bookmark and Share