Πανελλαδικές: Ερχεται κατρακύλα των βάσεων ακόμη και στις σχολές-«φιλέτα». - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Πανελλαδικές: Ερχεται κατρακύλα των βάσεων ακόμη και στις σχολές-«φιλέτα».

 

Οι προβλέψεις δείχνουν πρωτοφανή πτώση.


Αντίστροφα μετρούν τις ημέρες οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους, καθώς εντός της νέας εβδομάδας (κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Παρασκευή) το υπουργείο Type Your Post Summary HereΠαιδείας θα δώσει στη δημοσιότητα τις βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Λίγα 24ωρα πριν από την ανακοίνωσή τους, οι δυσοίωνες προβλέψεις για «κατρακύλα» των βάσεων, ακόμα και στις αποκαλούμενες σχολές «φιλέτα», φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται. Ιατρικές, Νομικές, Πολυτεχνικές και Οικονομικές Σχολές έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα εξαιτίας των κακών επιδόσεων που σημείωσαν οι μαθητές στις πανελλαδικές εξετάσεις. Απομένει, βεβαίως, να φανεί και το σκεπτικό με το οποίο συμπλήρωσαν το μηχανογραφικό τους δελτίο οι διαγωνιζόμενοι, καθώς η σειρά των προτιμήσεών τους αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη διαμόρφωση των βάσεων.



Ανά πεδίο

Τα δεδομένα ανά Επιστημονικό Πεδίο δεν διαφοροποιούνται ιδιαιτέρως, αν και εκτιμάται ότι η μεγαλύτερη πτώση θα καταγραφεί στα τμήματα του πέμπτου. Ειδικότερα, την κατιούσα θα πάρουν οι υψηλόβαθμες σχολές του πρώτου Πεδίου (Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες), παρασύροντας και αρκετές από αυτές που συγκαταλέγονται στη μεσαία βαθμίδα (Ψυχολογίες, Φιλολογίες κ.λπ.). Στις Φιλολογικές Σχολές οι βάσεις αναμένεται να κινηθούν επίσης καθοδικά, με απώλειες έως και 300 μόρια. Μικρότερης έκτασης, η οποία δεν θα ξεπεράσει τα 150 μόρια, θα είναι η πτώση στα Τμήματα Ψυχολογίας, τα οποία επιλέγουν οι υποψήφιοι τα τελευταία χρόνια.

Πρωτοφανή πτώση προβλέπεται ότι θα καταγράψουν και οι σχολές του δεύτερου (Θετικές Επιστήμες) και του τέταρτου Επιστημονικού Πεδίου (Τεχνολογικές Επιστήμες). Ετσι, φέτος για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια οι Πολυτεχνικές Σχολές που διατηρούνταν σε υψηλά επίπεδα θα χάσουν έως και 300 μόρια. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι «κονταίνουν» οι βάσεις σχεδόν σε όλα τα υψηλόβαθμα τμήματα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης.


Ιστορικό χαμηλό

Και οι Επιστήμες Υγείας (τρίτο Επιστημονικό Πεδίο) θα επηρεαστούν, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ιστορικό χαμηλό ακόμα και στη σχολή-ναυαρχίδα του μηχανογραφικού, την Ιατρική. Φέτος, λοιπόν, δεν αποκλείεται οι Ιατρικές Σχολές να κινηθούν σε βαθμολογίες χαμηλότερες των 19.000 μορίων, με ακόμα μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στις Οδοντιατρικές, τις Φαρμακευτικές και τις Κτηνιατρικές.

Τέλος, τα τμήματα του πέμπτου Επιστημονικού Πεδίου (Επιστήμες Οικονομίας και Διοίκησης) θα είναι αυτά που θα δουν τις βάσεις κυριολεκτικά να κατακρημνίζονται, αφού η κατρακύλα σε ορισμένα από αυτά είναι πολύ πιθανό να αγγίξει τα 800 μόρια. Οι Σχολές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, για παράδειγμα, θα χάσουν από 200 έως και 500 μόρια. Αιτία, οι κακές επιδόσεις των υποψηφίων της Τεχνολογικής και της Θεωρητικής Κατεύθυνσης στα μαθήματα βαρύτητας που πλήττουν ανεπανόρθωτα τις Σχολές του πέμπτου Επιστημονικού Πεδίου.


Η «σιγουριά»

Τελικά, αλώβητες από την κατρακύλα των βάσεων βγαίνουν μόνο οι Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, οι οποίες κάθε χρόνο προσελκύουν το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων υποψηφίων. Το γεγονός ότι όσοι επιτυχόντες εισαχθούν στις Αστυνομικές Σχολές φέτος θα φοιτήσουν σε αυτές το 2015 δεν φαίνεται να πτοεί καθόλου τα παιδιά, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο ανταγωνισμός και άρα οι βάσεις τους. Εξίσου μεγάλη είναι η ζήτηση και για τις Στρατιωτικές Σχολές, για τις οποίες έχει ανακοινωθεί ότι θα μειωθούν οι προσφερόμενες θέσεις κατά 30%. Και στις δύο περιπτώσεις η άμεση επαγγελματική αποκατάσταση είναι αυτή που «τραβάει» τους υποψηφίους, καθώς τις αντιμετωπίζουν ως τη μοναδική διέξοδο στην αβέβαιη αγορά εργασίας.




Από 100 έως 400 μόρια χάνουν Νομική, Ιατρική, Μαθηματικό και Πολυτεχνικές


Από την κατρακύλα των βάσεων δεν φαίνεται να γλιτώνουν φέτος ούτε οι πρωτοκλασάτες σχολές, οι οποίες παραδοσιακά διατηρούνταν σε υψηλά επίπεδα λόγω του μεγάλου αριθμού υποψηφίων που τις επέλεγε. Σε κάποιες, μάλιστα, η πτώση στις βάσεις τους θεωρείται πρωτοφανής, αφού αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 μόρια! Μεταξύ των σχολών «φιλέτων», η Νομική και η Ιατρική θα είναι αυτές που θα έχουν τις μικρότερες απώλειες στις βάσεις τους, αφού δεν προβλέπεται να χάσουν περισσότερα από 100 μόρια. Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο Επιστημονικό Πεδίο εκτός από τη Νομική και η δημοφιλής Φιλολογία εκτιμάται ότι θα καταγράψει πτώση, περίπου 200 μορίων, στις βάσεις της.


Καθοδική πορεία ακολουθούν, όπως όλα δείχνουν, και οι βάσεις των υψηλόβαθμων σχολών του τρίτου Επιστημονικού Πεδίου. Η Ιατρική Αθηνών προβλέπεται να υποστεί πλήγμα της τάξης των 150 μορίων, ενώ Οδοντιατρική και Φαρμακευτική πέφτουν κατά 200 και 300 μόρια, αντιστοίχως.

Στα υπόλοιπα τρία Επιστημονικά Πεδία η πτώση στα περιζήτητα τμήματα είναι σαφώς πιο αισθητή. Ενδεικτικά, στο δεύτερο Πεδίο, το Φυσικό Αθηνών θα δει τη βάση του να «κονταίνει» κατά 400 μόρια, όπως εκτιμάται ότι θα συμβεί και στο Μαθηματικό Πάτρας.


Ανάλογη είναι η εικόνα και στο τέταρτο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα τμήματα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που δεν αποκλείεται να χάσουν έως και 300 μόρια. Οι μεγαλύτερες, ωστόσο, διακυμάνσεις στις βάσεις εισαγωγής θα καταγραφούν στο πέμπτο Επιστημονικό Πεδίο. Τμήματα που προσελκύουν το ενδιαφέρον των υποψηφίων, όπως το Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, δεν αποκλείεται να δουν τις βάσεις τους να «χαμηλώνουν» έως και 400 μόρια.



Εύη Πανταζοπούλου
Bookmark and Share