- Για απρόβλεπτες συνέπειες κάνουν λόγο οι φαρμακοποιοί.
Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων και κυρίως παιδικών εμβολίων παρουσιάζει η ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τους.. φαρμακοποιούς, η κατάσταση μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες λόγω των ελλείψεων παιδικών εμβολίων, όπως, για παράδειγμα, για την ηπατίτιδα Β σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός προσφύγων. Η ίδια τραγική κατάσταση υπάρχει και για άλλα φάρμακα όπως, για παράδειγμα, για το AKINETON , το οποίο αφορά νευροψυχιατρικές παθήσεις και θεωρείται αναντικατάστατο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν φαρμακευτικοί κύκλοι ενώ οι ανάγκες σε πανελλαδικό επίπεδο είναι 36.000 κομμάτια, δεν εισάγονται ακόμη και με τη συνδρομή του ΙΦΕΤ, παραπάνω από 3.000 κομμάτια.
Λόγω των σοβαρών ελλείψεων, ο ΕΟΦ έχει προχωρήσει στην προσωρινή απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης «προκειμένου να εξασφαλισθούν οι εμβολιαστικές ανάγκες των ασθενών με τα συνδυασμένα εμβόλια που περιέχουν αντιγόνα κοκκύτη και τα εμβόλια έναντι ηπατίτιδας».
Τα εμβόλια που παρουσιάζουν έλλειψη είναι: REPEVAX (αναμνηστικό εμβόλιο έναντι διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη και πολιομυελίτιδας), ENGERIX (εμβόλιο έναντι ηπατίτιδας Β), HBVAXPRO (εμβόλιο έναντι ηπατίτιδας Β), HAVRIX (εμβόλιο έναντι ηπατίτιδας A), VAQTA (εμβόλιο έναντι ηπατίτιδας A).
«Η πρόσφατη εγκύκλιος του ΕΟΦ για απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών όσον αφορά κυρίως τα εμβόλια είναι μεν ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά το πρόβλημα ξεκινά από την μη έγκαιρη διασταύρωση των ποσοτήτων που εισάγουν και που διαθέτουν οι εταιρείες στην ελληνική αγορά», τονίζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Κωνσταντίνος Λουράντος.
«Οι ανεξέλεγκτες παράλληλες εξαγωγές επιτείνουν το όποιο πρόβλημα υπάρχει στην ελληνική αγορά», συμπληρώνει ο κ. Λουράντος. Για το θέμα των ελλείψεων, έχει προγραμματιστεί την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, συνάντηση του προεδρείου του ΠΦΣ με την πρόεδρο του ΕΟΦ κ. Αικατερίνη Αντωνίου.
Στο μεταξύ, πρωτοβουλίες για να υπάρξει μια σταθερή συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η διακίνηση, η αδειοδότηση, η λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς και κυρίως η πρόσβαση σε νέα καινοτόμα φάρμακα μέσα από κοινές διαπραγματεύσεις στο επίπεδο των κοινών αποζημίωση, λαμβάνουν οι δύο χώρες.
Αυτό ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός - από τη Λευκωσία κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στην Κύπρο. Όπως είπε, είναι μια μεγάλη πρόκληση για τα συστήματα υγείας και για τα ασφαλιστικά συστήματα όλων των χωρών της Ευρώπης «να βρούμε μια ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να υπάρχει μια πρόσβαση των πολιτών, ισότιμη πρόσβαση στις νέες αποτελεσματικές θεραπείες από τη μια, και από την άλλη στη δυνατότητα να αποζημιώνονται αυτά τα καινούργια φάρμακα σε προσιτές τιμές που να διασφαλίζουν την οικονομική βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας».
Και σημείωσε: «Υπάρχει μεγάλο πεδίο κοινής παρέμβασης, σε αυτό το κομμάτι το κρίσιμο, που αφορά την πρόσβαση των πολιτών στα φάρμακα. Είμαστε λοιπόν σε διαρκή συνεργασία και επικοινωνία, θα αναβαθμίσουμε αυτή τη συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο της Κύπρου και νομίζουμε ότι αυτό θα είναι επ’ ωφελεία των πολιτών και του συστήματος Υγείας και των δυο χωρών».