H κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει μέσα στον Ιούνιο προς ψήφιση στη Βουλή τον περίφημο νόμο που θα αφορά τα blogs σύμφωνα με την αποκάλυψη του Υπ.Δικαιοσύνης στην προχθεσινή εκπομπή της κ.Παναγιωταρέα στην κρατική τηλεόραση..
H όλη διαδικασία ξεκίνησε μετά την υπόθεση του press-gr και τις μη αποδεδειγμένες εώς τώρα κατηγορίες εις βάρος των διαχειριστών του.
Προφανώς στην κυβέρνηση δεν έχουν κατανοήσει πως με νόμους που προσπαθούν να περιορίσουν την ελευθερία λόγου στο διαδύκτιο το μόνο που θα καταφέρουν είναι να γελοιοποιηθούν στα μάτια της παγκόσμιας ιντερνετικής κοινότητας καθώς παρόμοιους νόμους συναντά κανείς μόνο στην Κίνα στο Ιράν και άλλες"προοδευτικές"δημοκρατίες του πλανήτη..
Φυσικά αναφέρομαστε αποκλειστικά στα κομμάτια του νόμου που έχουν διαρεύσει και δείχνουν μια προσπάθεια από μέρους της πολιτείας για εμπόδια στην ελευθερία διακίνησης γνώμης,έκφρασης και πληροφοριών και όχι βεβαίως για ό,τι μπορεί να αφορά τη διευκόλυνση της διαλεύκανσης εκ μέρους των διωκτικών αρχών υποθέσεων ηλεκτρονικών εγκλημάτων (όπως απάτες, πορνογραφία, εμπόριο οργάνων κλπ).
Να θυμίσουμε στην όποια νομοπαρασκευαστική επιτροπή έχει συστήσει το υπ.Δικαιοσύνης πως ένα blog που επιλέγει να χρησιμοποιεί την Ελληνική γλώσσα ή να αυτοπροσδιορίζεται ως Ελληνικό (περίπου 35.000 υπάρχουν ώς σήμερα σύμφωνα με τους καταλόγους του sync.gr) δε σημαίνει απαραίτητα πως η "έδρα του"βρίσκεται εντός συνόρων.Δε σημαίνει δηλαδή πως οι διαχειριστές του βρίσκονται στην Ελλάδα.Μπορεί να βρίσκονται μεν στην Αθήνα,στη Θεσσαλονίκη,στη Λάρισα αλλά μπορεί να βρίσκονται και στην Αλάσκα,τη Γη του Πυρός ή στα Ιμαλάια...Κι αυτό είναι κάτι που προφανώς το έχετε ξεχάσει ή το αγνοείται.Εκτός κι αν τα Ελληνικά δικαστήρια αποκτήσουν διαπλανητική δικαιοδοσία και υπόσταση..
Για να σοβαρευτούμε πάντως,οι δικές μας πληροφορίες μιλούν για ήδη στοχοποιημένα blogs από μέρος των διωκτικών αρχών,για blogs εναντίον των οποίων εκρεμμούν μηνύσεις τις οποίες οι διαχειριστές τους ακόμα δεν γνωρίζουν και πιθανότατα για ένα μικρό τηλεοπτικό show που θα στηθεί με τις προσαγωγές bloggers μετά την εφαρμογή του νόμου προς "γνώση και συμμόρφωση" όλων όσων πηγαίνουν αντίθετα στο ρεύμα και όλων όσων χαλούν την κατάσταση που έχουν διαμορφώσει δεκαετίες τώρα τα γνωστά κέντρα που διαχειρίζονται σχεδόν αποκλειστικά την πληροφόρηση της κοινής γνώμης σ'αυτή τη χώρα..
Επίσης να θυμίσουμε πως και ο νόμος που απαγόρευε τα internet cafe,επειδή η πολιτεία αδυνατούσε να βρει τρόπο ελέγχου του φαινομένου των μίνι καζίνο(φρουτάκια),απλά γελοιοποίησε τη χώρα και την κυβέρνηση σε όλο τον κόσμο και στην ουσία δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Και αν τα δικά μας λόγια πιθανότατα να μπαίνουν απ΄το ένα αυτί και να βγαίνουν απ΄το άλλο,ας ακούσουν οι κ.κ.του Υπ.Δικαιοσύνης και τους 2 παρακάτω κυρίους..
Ο κ.Τατούλης σε πρόσφατη συνέντευξή του στο press-gr λέει πως
"Οι νόμοι για την blogοσφαιρα θα ήταν η καταστροφή της. Είμαι κάθετα αντίθετος σε αυτό. Να θεσπίσουμε νόμους γιατί; Για να την περιορίσουμε ή για να την προστατεύσουμε; Προφανώς δεν έχουμε καταλάβει ότι η blogοσφαιρα δεν είναι δυνατόν να περιορισθεί και δεν έχει ανάγκη καμίας προστασίας. Άλλωστε, η λογοκρισία είναι αδύνατη αν σκεφτεί κανείς ότι το διαδίκτυο φτιάχτηκε για να αντέξει έναν πυρηνικό πόλεμο. Η λογοκρισία στο Internet λειτουργεί περίπου σαν πυρηνική επίθεση, οπότε κάθε απόπειρα λογοκρισίας είναι εξ αρχής καταδικασμένη. Σε αυτό το σημείο όμως να ξεκαθαρίσω κάτι: . Το νομικό πλαίσιο που ισχύει στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου επιεικές. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία ανάγκη για αυστηρότερο πλαίσιο. Το ηλεκτρονικό απόρρητο είναι δυνατόν να αρθεί στις περιπτώσεις που υπάρχει ΑΠΛΩΣ μήνυση για κακούργημα. Δεν χρειάζεται να έχει στοιχειοθετηθεί το έγκλημα. Αυτό είναι ήδη αρκετά αυστηρό.
Eνώ και ο φημισμένος Γαλλομαροκινός δημοσιογράφος,blogger και συγγραφέας Πιερ Ασουλίν, που εδώ και 4 χρόνια έχει δει το προσωπικό blog του στην ιστοσελίδα της «Le Monde»να έχει γίνει πεδίο γόνιμου δημοσίου διαλόγου, βρέθηκε στην Αθήνα για την παρουσίαση της έκδοσης με τίτλο «Paris Peinture»,και
μεταξύ άλλων δήλωσε:.
"Στις Δημοκρατίες δεν ποινικοποιούνται τα blogs. Μόνο σε δικτατορικά καθεστώτα, στην Κίνα, στο Ιράν και στο Ιράκ, ελέγχονται τα Μέσα. Κι ωστόσο σ' αυτές τις χώρες, το Ιντερνετ και τα blogs παραμένουν ο μοναδικός τρόπος για να αποφύγει κάποιος τη λογοκρισία.."
Για το τέλος αναδημοσιεύουμε email που δέχτηκε το greekalert.gr και περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο γιατί πρέπει να διαφυλαχτεί η ανωνυμία στα blogs:
.."υπογράφω ως ένας φίλος
γιατί θέλω να μείνω ανώνυμος
υπογράφω ως ένας φίλος
γιατί ως ανώνυμος τους αναγκάζω να απαντούν με επιχειρήματα
ενώ ως επώνυμος τα επιχειρήματα τους τα μετατρέπουν σε πίεση...
πίεση που μεταφράζεται σε οτιδήποτε μέσο μπορεί να εφεύρει ένα άθλιο πολιτικό σύστημα..
Αυτή είναι η ανωνυμία που διεκδικούμε μέσω των blogs δεν είναι η ανωνυμία της συκοφάντησης και των εκβιασμών όπως θέλουν κάποιοι να μας αποδώσουνείναι η ανωνυμία που βάζουμε ως ασπίδα στις πιέσεις τους για σιωπή και έλεγχο της ελευθερίας!"