Economist:"Σχολή σκανδάλων η Ελληνική Κυβέρνηση","ταλαιπωρημένοι οι Έλληνες πολίτες". - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

Economist:"Σχολή σκανδάλων η Ελληνική Κυβέρνηση","ταλαιπωρημένοι οι Έλληνες πολίτες".

Ένα απ΄τα πιο επικριτικά άρθρα που έχουμε διαβάσει τα τελευταία χρόνια στο διεθνή Τύπο για οποιαδήποτε Ελληνική κυβέρνηση ,δημοσίευσε την περασμένη Παρασκευή το έγκυρο διεθνές οικονομικό περιοδικό Economist.Το άρθρο τιτλοφορείται "Ελληνική κυβέρνηση:σχολή για σκάνδαλα"!!
Το γνωστό περιοδικό επισημαίνει πως παρά της εξαγγελίας του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή για την εξάλειψη της διαφθοράς, η κυβέρνησή του δεν έχει να επιδείξει καμία επιτυχία στον τομέα αυτό.
Υπογραμμίζει μάλιστα, πως παρά την συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη, η κυβέρνηση Καραμανλή είναι αντιμέτωπη με την κακή εικόνα της ελληνικής οικονομίας και το έλλειμμα που θα παρουσιαστεί στον προϋπολογισμό.
Επιπλέον, εκτιμά πως το μεγαλύτερο σκάνδαλο της κυβέρνησης ήταν η υπόθεση Ζαχόπουλου. Ωστόσο, «ο Κ. Καραμανλής δεν μπορεί να παραβλέψει την ελληνική συμμετοχή στο σκάνδαλο δωροδοκίας του γερμανικού κολοσσού Siemens, ο οποίος προμήθευε με ηλεκτρονικό υλικό και εξοπλισμό τον ΟΤΕ» αναφέρει ο Economist και συμπληρώνει: «Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το 8% της αξίας του συμβολαίου πήγε σε offshore εταιρείες. Το συνολικό ποσό ξεπέρασε το 1 δισεκ. ευρώ, κατήγγειλε ο Κ. Καραμανλής. Προφανώς το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων πήγε σε αξιωματούχους του ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε από το 1993 έως το 2004, ωστόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, που κέρδισε τις εκλογές εκείνη τη χρονιά, ενέκρινε συμβόλαιο ύψους 40 εκατομ. ευρώ και επέλεξε εξοπλισμό ασφαλείας από τη Siemens για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας."
Εν τω μεταξύ, ο Economist σημειώνει πως «οι ταλαιπωρημένοι οικονομικά πολίτες γίνονται ολοένα και πιο επικριτικοί στη διαφθορά στα υψηλότερα κλιμάκια της διοίκησης. Μετά από μία δεκαετία συνεχούς ισχυρής ανάπτυξης, η οικονομία επιβραδύνεται, παρότι θ' αυξηθεί κατά 3,5% το 2008. Επιπλέον, τα αυξανόμενα επιτόκια πιέζουν περισσότερα τα νοικοκυριά, ενώ το πληθωρισμός αγγίζει το 5%, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί με νέους φόρους να ελέγξει το έλλειμμα».
Ο Economist δεν παραλείπει ωστόσο να αναφέρει πως η ισχνή πλειοψηφία της ΝΔ στη βουλή δεν επιτρέπει στον Κ. Καραμανλή να κάνει άλλα λάθη. Εν τω μεταξύ, αρκετοί από τους βουλευτές της κυβέρνησης έχουν επιστρέψει από τις διακοπές με «επαναστατική» διάθεση. "Η μόνη λύση για τον πρωθυπουργό είναι να θυσιάσει ορισμένους από τους υπουργούς του στο όνομα της διαφάνειας, προκειμένου ν' αποφύγει τις πρόωρες εκλογές, που θα έθεταν σε κίνδυνο τη θέση του και την νίκη της παράταξής του..."

(Δείτε το άρθρο του Εconomist,στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού,
πατώντας εδώ )

12 σχόλια:

  1. απλα μας πηραν χαμπαρι.δεν εγινε και τιποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΘΥΝΩΝ ΝΟΥΣ ΣΤΗ Ν.Δ. ΣΤΟ ΧΑΛΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΜΕ ΤΥΧΑΙΑ.
    ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΦΘΑΣΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΝΑΔΙΡ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΞΕΝΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ.
    ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΑΛΛΟΝ ΤΕΤΟΙΟΝ ΚΑΤΗΦΟΡΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ.
    ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΝΕΧΕΤΑΙ Η ..........
    ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΝΕΧΕΤΑΙ Η ΨΩΡΟΚΩΣΤΑΙΝΑ (ΓΙΟΥΝΑΝΙΣΤΑΝ ΤΟ ΛΕΝΕ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ)ΓΙΑΤΙ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το πιο ανησυχητικο ειναι οτι ολοι μας εχουμε καταλαβει τα σκανδαλα και μιλαμε με σιγουρια για μελλοντικη τιμωρια των υπευθυνων απο τον λαο στις επομενες εκλογες.

    Τα κλεμμενα ομως δεν επιστρεφονται.
    Ουτε απο το ΠΑΣΟΚ.
    Οι κλεφτες δεν τιμωρουντε.
    Ουτε απο το ΠΑΣΟΚ.
    Οι συνεργατες επαινουντε.
    ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ.

    Ουτε λογος για την Ταμπακιερα.

    Και για τις επομενες εκλογες ανατριχιαζω οσο σκεφτομε ποιοι θα κληθουν -απο την καλπη- να με υπερασπιστουν.

    Ναι σωστα, εμεις θα τους εκλεξουμε.

    Καημενε Ραγια
    που πιστεψες οτι ελευτερωθηκες απο τους ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΗΔΕΣ και τους ΛΟΙΠΟΥΣ συνεργατες των Τουρκων.

    Απλα αλλαξαν τα ονοματα.

    Δειτε μονο ποιοι εχουν τιτλους ιδιοκτησιας απο την Τουρκοκρατια και τους χρησιμοποιουν ακομα -οι ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ τους ανεχονται-.

    Τωρα μαλιστα με το ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ θα αποκτησουν Τιτλο με ΒΟΥΛΑ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και ΠΑΠΑΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο κ. Αλογοσκούφης είναι το παράδειγμα των Υπουργών Οικονομίας της Ευρώπης .Ολοι μιμούνται την επιτυχημένη συνταγή του για τα οικονομικά μας . Σωστά βρίζει τον κ. Παπανδρέου ότι έχει μείνει στην 10ετία του 1960 . Ποιός τον ξέρει τον κ. Παπανδρέου στην Ευρώπη και τον κόσμο όλο ; Και Προεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για 2η φορά εκλέχθηκε με την βοήθεια του κ. Αλογοσκούφη που τον γνωρίζουν όλοι για τις επιτυχίες του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παίξτε λίγο σκοπιανό ρε παιδιά. Βάλτε τι έκανε ο Γκρούεφσκι, ο κόσμος πρέπει να ξεχνιεται και... να περιμένενι μπας και γλύψει και αυτός κανένα κοκκαλάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παράδοση με αιχμές
    ( http://news.ert.gr/c/9/419172.asp )

    Τα καθήκοντά του στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανέλαβε στις 12 το μεσημέρι ο Αναστάσης Παπαληγούρας, κατά την τελετή παράδοσης -παραλαβής, παρουσία του παραιτηθέντος προκατόχου του Γιώργου Βουλγαράκη, του υφυπουργού Πάνου Καμμένου και λοιπών παραγόντων της ηγεσίας του Υπουργείου. Η παράδοση από τον κ. Βουλγαράκη έγινε με αιχμές εναντίον όσων, όπως είπε, με φτηνό λαϊκισμό και δημαγωγία στάθηκαν εμπόδιο στο έργο του. Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΕΙ, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο που επιτέλεσε στην ακτοπλοΐα, στο Λιμενικό Σώμα, αλλά κυρίως στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Από την πλευρά του ο κ. Παπαληγούρας δήλωσε αισιόδοξος για το έργο που καλείται να αναλάβει, καθώς όπως είπε οι Κορίνθιοι είχαν πάντα καλή σχέση με τη θάλασσα.



    "ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΟΥ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ"

    Κατά την ομιλία του ο κ. Βουλγαράκης αναφερόμενος στις κατηγορίες που δέχθηκε και οι οποίες τον οδήγησαν στην παραίτηση, επισήμανε ότι βασικές του αρχές στην πολιτική του πορεία ήταν ο σεβασμός στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και η παραγωγικότητά του, ως πολιτικού, στις θέσεις ευθύνης, που του εμπιστεύθηκαν.
    "Και η οικονομική μου κατάσταση για την οποία κατηγορήθηκα - αν και ελάχιστοι μου αναγνώρισαν την ειλικρίνεια με την οποία την περιέγραψα - ήταν ένα ακόμη στοιχείο, που με όπλισε για να μη λειτουργήσω ποτέ ως ασπόνδυλο, ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ - ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ", είπε ο απερχόμενος υπουργός και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, για την εμπιστοσύνη που του έδειξε, αλλά και τους συνεργάτες του στο υπουργείο.

    "ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ -ΤΟΝΙΣΕ- ΟΤΙ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟΙ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΕΚΠΟΝΗΘΗΚΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΟΥ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΑΛΗΘΙΝΑ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ".

    Στη συνέχεια, ο κ. Βουλγαράκης ευχήθηκε στο νέο υπουργό Αναστάσιο Παπαληγούρα να είναι καλό ταξίδι η θητεία του και υποσχέθηκε ότι στην πράξη, και όχι στα λόγια, θα βρίσκεται δίπλα του.

    Στη δική του ομιλία ο νέος υπουργός, κ. Παπαληγούρας, επισήμανε ότι είναι μεγάλη τιμή για τον ίδιο που ο πρωθυπουργός τον επέλεξε να αναλάβει το ΥΕΝΑΝΠ, "γιατί η ναυτιλία είναι κρίσιμος τομέας για την οικονομία και την ανάπτυξη του τόπου", χαρακτήρισε επιτυχή τη θητεία του προκατόχου του, αναφέροντας ως παράδειγμα τη μεγάλη μεταρρύθμιση στα δυο βασικά λιμάνια της χώρας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και διατύπωσε τη δέσμευση ότι "η προσπάθεια θα συνεχιστεί".

    Ο υφυπουργός ΕΝΑΝΠ, Πάνος Καμμένος, καλωσόρισε το νέο υπουργό και ευχήθηκε καλή συνεργασία. ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ "ΔΕΧΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ ΤΗ ΣΦΟΔΡΟΤΕΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ" και υπεραμύνθηκε του έργου, που έγινε στο υπουργείο με την πολιτική καθοδήγηση του απερχόμενου υπουργού.

    "Θέλουμε να θυμίσουμε στην ελληνική κοινωνία ότι ο κ. Παπαληγούρας είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης των υποκλοπών, των Πακιστανών και των ομολόγων. Περιμένουμε απ’ αυτόν τις απαντήσεις που δεν πήραμε απ’ την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, απαντήσεις που έχουν να κάνουν με τον κ. Παυλίδη και με τις επιδοτήσεις στις άγονες γραμμές", ανέφερε σχολιάζοντας την αλλαγή φρουράς στο Υπουργείο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Παπακωνσταντίνου

    Σχολιάζοντας την αποχώρηση Βουλγαράκη, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "δεν αντελήφθη τίποτα από ό,τι έχει συμβεί την τελευταία εβδομάδα, κάτι που κατά κάποιο τρόπο είναι λογικό, διότι ο πρωθυπουργός τον κάλυψε απολύτως".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΟΥΤΕ ΝΑ ΚΛΕΨΟΥΝ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ...ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ-ΣΥΝ-ΠΛΗΝ-ΛΑΟΣ-ΜΑΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ...ΑΦΗΣΤΕ ΠΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΜΟΡΦΩΤΟΙ, ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΛΑΘΟΣ...ΧΕ..ΗΚΑΝ ΑΝ ΕΓΡΑΨΕ ΚΑΤΙ Ο Economist...ΑΛΛΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ(?) ΤΑ ΦΥΤΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο Πρέσβης Έρβαν Φουερέ δήλωσε ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν πρέπει να αναζητά άλλοθι προς τα έξω για να καλύψει τις αδυναμίες της στο εσωτερικό.
    Σε αντιπαράθεση με τον επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) στα Σκόπια, Πρέσβη Έρβαν Φουερέ και κατ΄ επέκταση και με τις Βρυξέλλες, οδεύει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, λόγω των πρόσφατων δηλώσεων του κ. Φουερέ ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να αναζητά άλλοθι προς τα έξω για να καλύψει τις αδυναμίες της στο εσωτερικό αναφορικά με την εκπλήρωση των κριτηρίων που έθεσε η Ε.Ε. ως όρο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.

    «Η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας εκφράζει την έκπληξή της για τις δηλώσεις του Πρέσβη κ. Έρβαν Φουερέ», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές σε μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων.

    Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές -αναφέρουν τα ίδια μέσα ενημέρωσης- εκτιμούν τις δηλώσεις του κ. Φουερέ ως μη διπλωματικές και θέτουν το ερώτημα, εάν ο ίδιος μπορεί να εγγυηθεί ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε περίπτωση που η ΠΓΔΜ επιλύσει όλα τα εσωτερικά προβλήματα, εάν εμπεδώσει τη Δημοκρατία και εάν διοργανώσει εκλογές άνευ προβλημάτων.

    Επίσης, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ καλεί τον εκπρόσωπο της Ε.Ε. να εξηγήσει την πρόταση του προϊσταμένου του από τις Βρυξέλλες σε μέλος του Κυβερνητικού Γραφείου, να αλλάξει η ΠΓΔΜ το όνομα και ως αντάλλαγμα- όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές- να ξεχάσει η Ε.Ε. τις εκλογικές παρατυπίες και τα άλλα εσωτερικά προβλήματα.

    Ο κ. Φουερέ, μιλώντας πρόσφατα σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της ΠΓΔΜ για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, είπε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα να μιλήσει κανείς για την υπό προετοιμασία Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την πρόοδο της ΠΓΔΜ.

    Ανέφερε ακόμα ότι το 2008 υπήρξε μια δύσκολη χρονιά για τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας, αν λάβει κανείς υπόψη τα περιστατικά που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 1ης Ιουνίου, την αποχή από την κοινοβουλευτική διαδικασία και τον ανεπαρκή πολιτικό διάλογο.

    Ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. υπογράμμισε ότι όσα έχουν συμβεί δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν καθώς σχετίζονται με τη μελλοντική πολιτική ανάπτυξη της χώρας. «Σε ό,τι αφορά στην πλήρωση των κριτηρίων που αναμένουμε από ένα μελλοντικό υποψήφιο μέλος της Ε.Ε., η εκλογική διαδικασία υπήρξε καταστροφική. Είναι κρίσιμο να υλοποιηθούν πλήρως οι συστάσεις της Επιτροπής του ΟΑΣΕ. Η δημιουργία των καλύτερων δυνατών συνθηκών για τη διεξαγωγή των εκλογών του Μαρτίου είναι απαραίτητη, καθώς αυτές θα αποτελέσουν μια ακόμα δοκιμασία της ικανότητας της χώρας να διοργανώσει μια τέτοια πολιτική διαδικασία απαλλαγμένη από βία. Ο πολιτικός διάλογος συνιστά ένα ακόμα πρόβλημα. Όλοι θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθεια ως προς αυτό το ζήτημα, και ιδίως η κυβέρνηση, η οποία οφείλει να δημιουργήσει κλίμα συναίνεσης με στόχο την υλοποίηση όλων των συστάσεων και την πλήρωση όλων των κριτηρίων», ανέφερε ο κ. Φουερέ, τονίζοντας επίσης ότι «δεν θα πρέπει να αναζητείται εκτός της χώρας άλλοθι για τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει».

    «Τα προβλήματα θα πρέπει να προσδιοριστούν και να αντιμετωπιστούν με τον κατάλληλο τρόπο. Το υπογραμμίζω αυτό λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες δηλώσεις ορισμένων πολιτικών ηγετών, από τις οποίες προέκυπτε η εντύπωση ότι αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζονται ως τεχνικά ζητήματα. Πρόκειται για μια λανθασμένη προσέγγιση», σημείωσε ο κ. Φουερέ και πρόσθεσε ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ «δεν είναι χαζοί και πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share