Ποιός αξιολογεί τους "οίκους αξιολόγησης"; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Ποιός αξιολογεί τους "οίκους αξιολόγησης";

Toυ Σ.Αντωνιάδη,
για το Greece Salonika.
.
Σήμερα έγινε γνωστό πως και ο οίκος Fitch,μετά τον Standard & Poors ενδέχεται να προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.
Ποιοι είναι αυτοί όμως οι οίκοι,οι οποίοι κρίνουν οικονομίες ολόκληρων κρατών και κάνουν τα οικονομικά επιτελεία των κυβερνήσεων να τρέμουν μπροστά τους;
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως άλλοι οίκοι (όπως η γνωστή επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley) μπορεί να προβλέπουν πτωχεύσεις κρατών αλλά δεν κατάφεραν να προβλέψουν τις δικές τους πτώχευσεις καθώς βρέθηκαν ένα βήμα πριν την κατάρρευση το περασμένο φθινόπωρο..
Προσοχή!Oι διαπιστώσεις αυτών των οίκων για την ελληνική οικονομία καθώς και η υποβάθμιση μπορεί στο τέλος να αποδειχθούν εκ του πονηρού στο διεθνές παιχνίδι τζόγου με τα επιτόκια και τα ομόλογα.
Ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς, Τσάρλι Μακ Κρίβι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Γιώργου Παπαστάμκου, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκάνε λόγο για αδιαφανή και αναξιόπιστη λειτουργία πολλών Διεθνών Χρηματοικονομικών Οίκων Πιστοληπτικής Αξιολόγησης:
.
«Οι Οίκοι Πιστοληπτικής Αξιολόγησης συνδέονται στενά με τα προβλήματα που έχουν εγερθεί στις αγορές subprime. Η κρίση αναδεικνύει τη φτωχή απόδοση των Οίκων Πιστοληπτικής Αξιολόγησης. Μια εξήγηση μπορεί να βρεθεί στον μη ικανοποιητικό τρόπο με τον οποίο οι Οίκοι διαχειρίστηκαν τις δικές τους συγκρούσεις συμφερόντων, στην έλλειψη ποιότητας των μεθοδολογιών που ακολουθούν, στην ανεπαρκή διαφάνεια στις δραστηριότητές τους ή στην ακατάλληλη εσωτερική διακυβέρνησή τους. Η κρίση των subprime απέδειξε ότι το πλαίσιο για τη λειτουργία των Οίκων Πιστοληπτικής Αξιολόγησης πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά.».
Και οι κρίνοντες...κρίνονται.
Bookmark and Share