Φως στο βάθος του τούνελ; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Φως στο βάθος του τούνελ;

"Η πτώση των χρηματαγορών (bear market) τελειώνει σε δύο με τρεις μήνες!"
.
Οι αισιόδοξες προβλέψεις που ακούγονται σιγά-σιγά σχετικά με κάποιο διαφαινόμενο τέλος της χρηματοπιστωτικής κρίσης μέσα στο 2009 δεν κερδίζουν ακόμα το ενδιαφέρον των ΜΜΕ,καθώς αυτή τη στιγμή τουλάχιστον "δεν πουλάνε", υπάρχουν όμως πολλοί σοβαροί αναλυτές όπως οι αναλυτές της Berenberg, της γηραιότερης ιδιωτικής τράπεζας στη Γερμανία, με ιστορία που ξεπερνά τα 400 χρόνια που επιμένουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Η Berenberg, μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στο γερμανικό private banking, με 19 δισ. ευρώ σε υπό διαχείριση κεφάλαια, εντοπίζει το τέλος της πτώσης των χρηματιστηρίων κοντά στο Μάιο του 2009.
Εάν ληφθούν υπόψη τα ιστορικά στοιχεία που δείχνουν πως το μέσο "bear market" διαρκεί 19 μήνες, τότε, οι καλύτερες ημέρες για τα χρηματιστήρια δεν αργούν.
Με οδηγό τα στατιστικά στοιχεία των προηγούμενων bear markets, προκύπτει πως ο δείκτης S&P 500 θα φτάσει μέχρι τα χαμηλά των 720-669 μονάδων.
Το μέχρι στιγμής χαμηλό του δείκτη σε αυτό τον κύκλο καταγράφηκε στις 748 μονάδες στις 20 Νοεμβρίου 2008, ενώ χθες, ο S&P 500 έκλεισε σχεδόν στις 870 μονάδες.
Παρόλα αυτά, απαραίτητα προαπαιτούμενα για την ανάκαμψη των χρηματιστηρίων χαρακτηρίζονται από την Berenberg η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και οι χαμηλές αποτιμήσεις των μετοχών.
Τα στατιστικά στοιχεία, πάντως, έχουν δείξει πως μετά τη λήξη του bear market, οι αγορές προσφέρουν αποδόσεις 22% το πρώτο τρίμηνο, 34% σε έξι μήνες και 50% σε 12 μήνες.
Bookmark and Share