Προς νέα μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ σήμερα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Προς νέα μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ σήμερα.

τι θα σημαίνει αυτό για την Ελλάδα..

Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνέρχεται σήμερα, για να επανεξετάσει το ύψος των επιτοκίων. Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι θα υπάρξει νέα μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, ίσως και κατά μισή μονάδα, στο 1% από 1,5% σήμερα.
Το ζήτημα είναι όμως ότι η μείωση των επιτοκίων αποτελεί μάλλον σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων, που ταλανίζουν το παγκόσμιο πιστωτικό σύστημα με τάσεις χειροτέρευσης, λόγω της κάμψης στην πραγματική οικονομία.
Ευτυχώς η Ελλάδα...
αποτελεί εξαίρεση στο μέτωπο αυτό, και οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν μόνο έμμεσες, αλλά βαρύτατες επιπτώσεις, από τις διεθνείς εξελίξεις. Οι ενισχύσεις πάντως που προσέφερε πρόσφατα το ΔΝΤ σε Ρουμανία και Σερβία, εξασφαλίζουν την καλύτερη υποστήριξη για τα θυγατρικά πιστωτικά ιδρύματα των ελληνικών τραπεζών, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Με δεδομένη λοιπόν την πολύ καλή κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και του θετικού -ακόμα- ρυθμού ανάπτυξης, η αναμενόμενη μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ θα έχει στη χώρα μας ισχυρότερη θετική δράση, από ό,τι σε άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Bookmark and Share