Πρόταση-έκπληξη για "καντονοποίηση" της ΠΓΔΜ! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Πρόταση-έκπληξη για "καντονοποίηση" της ΠΓΔΜ!

Μια νέα ομάδα αλβανών πολιτικών έκανε την εμφάνισή της στην ΠΓΔΜ και κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης τύπου χθες, ζήτησε την "ομοσπονδιοποίηση ή καντονιοποίηση της ΠΓΔΜ" αλλά και διαχωρισμό των Σλαβομακεδόνων από τους Αλβανούς με βάση το ελβετικό και βελγικό πρότυπο!


Η ομάδα, με επικεφαλής τους Αλβανούς πολιτικούς Hisni Shakiri, Sefedin Haruni, Bardulj Mahmuti και Nevzat Halili ,ιδρυτικά μέλη του κινήματος "Ilirida", διευκρινίζουν πάντως πως δεν είναι υπέρ της ένοπλης σύγκρουσης για την επίτευξη των στόχων αλλά προτρέπουν σε... συνταγματικές αλλαγές που θα επιτρέψουν τους Αλβανούς της ΠΓΔΜ, οι οποίοι αποτελούν σήμερα το 30%του πληθυσμού της χώρας ,να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα.
"Η αλβανική γλώσσα δεν είναι ίση με τη "Μακεδονική" γλώσσα. Οι Αλβανοί να μην είναι ίσοι με τους "Μακεδόνες",
τόνισε ο N. Halili κατά τη συνέντευξη Τύπου, που ζητά επιπλέον και την αναγνώριση του γεγονότος ότι οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ είναι αυτόχθωνες.
Αναλυτές των Σκοπιανών ΜΜΕ υποστήριζαν χθες πως η ριζοσπαστικοποίηση ορισμένων αλβανικών φορέων στην ΠΓΔΜ άρχισε να γίνεται εντονότερη το τελευταίο διάστημα κυρίως έπειτα από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η χώρα μετά το Ελληνικό βέτο στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Αλβανοί θα μπορούσαν να...θυσιάσουν το όνομα της χώρας εάν ήταν δυνατή η άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, σε αντίθεση με τους Σλαβομακεδόνες.
Η ομάδα "Ιλιρίδα" έχει την υποστήριξη της Φοιτητικής Ένωσης του Πανεπιστημίου του Τέτοβο, του Σωματείου Βετεράνων Ανταρτών από τη σύγκρουση του 2001, και πολλών άλλων ενώσεων πολιτών.

Bookmark and Share